Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Георги Господинов и Теодор Ушев ще се срещнат с посетителите на "София диша" 2017

ФЕСТИВАЛИ

Георги Господинов и Теодор Ушев ще се срещнат с посетителите на "София диша" 2017

Фестивалът се мести на площад "Св. Ал. Невски" и ще е в две части - в края на юни и на август

Тео Ушев и Георги Господинов представят книгата си "Сляпата Вайша" в Пловдив (Снимка: "Под Тепето")

Осмият Летен градски фестивал "София диша" ще бъде на ново място - на пл. "Св. Ал. Невски", във връзка с подготовката за Българското председателство на ЕС, и ще е в две части - в последната събота и неделя на юни и на август - 24 и 25 юни и 26 и 27 август, с различна програма и участници. Това съобщиха на пресконференция днес инициаторите от фондацията "София диша", чийто основен партньор в организацията на фестивала е Столичната община.

И тази година пловдивското издателство "Жанет 45" се включва във фестивала за градска култура, като в неделния ден (25-ти юни) между 18:00 и 19:00 през шатрата им ще минат Георги Господинов и Тео Ушев.

Двамата ще се срещнат с посетителите на фестивала и ще раздават автографи върху общата им книга "Сляпата Вайша".

Още

"Сляпата Вайша" оживява на български с гласа на Теодора Духовникова

"Сляпата Вайша" оживява на български с гласа на Теодора Духовникова

Късометражният анимационен филм "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев, Георги Господинов и Никола Груев - Kottarashky стигна до номинация за наградите "Оскар" през 2017, а аниматорът Теодор Ушев стана първият българин с номинация за Оскар. В появата на късометражния анимационен филм "Сляпата Вайша" важна роля имат още двама българи - писателят Георги Господинов, написал едноименния разказ, и музикантът Никола Груев - Kottarashky, автор на музиката.

Още

Variety сравни Теодор Ушев с Ван Гог

Variety сравни Теодор Ушев с Ван Гог

Превеждан и признат в цял свят, авторът на "Сляпата Вайша" Георги Господинов срещнал Тео и така решили думите да станат анимационни. За да има душа краткият филм, се появил и третият - Kottarashky, по лична карта Никола Груев. По образование архитект, самоук музикант, чиито парчета звучат из цяла Европа, въпреки че са дълбоко некомерсиални. Почти не дава интервюта, предпочита да говори на когото трябва с музиката си.

След срещата си Георги Господинов и Теодор Ушев, посетителите на фестивала София диша, ще имат възможността да се насладят и на музиката на феномена Kottarashky на главната сцена.

Мобилната книжарница за съвременна българска литература "Думи на 4 гуми"също ще гостува на фестивала "София диша" (Снимка: Вихрен Георгиев)

Обичан от столичани и гостите на града, многообразен, с много плюсове - достъпен за всички, на знаково място, с възможност за срещи на млади творци - така характеризира фестивала "София диша" заместник-кметът по културата на Столичната община д-р Тодор Чобанов. Той отбеляза, че празникът подпомага творческите индустрии, привлича гости и стимулира за по-активен живот софиянци.

Новото място е много подходящо, защото дава възможност да се представи както съвременното изкуство, така и материалното и нематериалното културно наследство на страната ни, нейната история и култура. Освен храма "Св. Ал. Невски" там са църквата "Св. София", гробът на Иван Вазов, паметникът на Паисий Хилендарски, Народното събрание, Художествената академия, Националната галерия "Квадрат 500", Синодалната палата, отбелязаха организаторите.

Новост е и фестивалната Зона "България", посветена на българските традиции и обичаи, народни занаяти, музикален и танцов фолклор.

Над 50 автори ще бъдат представени в галерийния павилион, който за първи път ще отвори врати в Творческата зона на "София диша". Две селекции от късометражни филми ще бъдат показани в кинопавилиона. Разнообразна програма на сцената - от 16.00 до 22.00 ч., ще предложат утвърдени и съвсем млади музиканти.

Детската зона - в неделя от 10.00 ч., е безплатна, с разнообразни занимания - от творчески работилници до информатика.

Интересна програма ще има и в Спортната, Базарната и Релакс зоната - с гурме сандвичи на достъпни цени, коктейли и други вкусотии, допринасящи за празничното настроение.

"София диша" ще е разположен на площ от 12 500 кв. м, с над 200 участници от цялата страна и бюджет от 160 000 лв., 60 000 от които - от Столичната община. Очакват се над 50 000 посетители.

Цялата програма на фестивала можете да видите ТУК

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Седмото издание на Plovdiv Jazz Fest с двама носители на "Грами" и един специален проект

Фестивалът връчва две награди за цялостен принос: на Тома Спространов и на Jazz FM радио

5 премиерни дати за "Бурята" на Робърт Уилсън

Билетите за спектаклите на 14, 16, 17, 18 и 19 ноември вече са в продажба на касите и онлайн

МузикАртисимо Фест представя Български композиторки покоряват света

На 24 октомври от 19:00 ч. в Софийска Градска Художествена Галерия

Мобилна лаборатория ще работи преди всяко представление в Софийската опера и балет

Необходимо е посетителите, които ще се възползват от услугата на мобилната лаборатория, да дойдат половин час по-рано

"Февруари" на Камен Калев тръгва по кината от 5 ноември

"Желанието ми беше да направя филм, който се преживява през сетивата", казва режисьорът