Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Днес светът чества легендарния Дягилев

ДОСТИГНАЛИ ТРИУМФА

Днес светът чества легендарния Дягилев

Софийската опера играе балетите „Петрушка“ и „Жар птица“ на 7 и 8 април в негова чест

Сергей Дягилев, руски театрален и балетен импресарио

Днес, светът чества 145-годишнината от рождението на легендарния Сергей Дягилев - руски театрален и балетен импресарио. Той е основател (1911 г.) на една от най-прочутите балетни трупи за всички времена - "Руският балет на Дягилев", който триумфира 20 сезона по най-важните сцени по света.

В него участват Вацлав Нижински, Михаил Фокин и ред други знаменити хореографи и танцьори. Стремежът на Дягилев е да покаже красотата на класическия танц, но и да излезе извън познатите граници.

На 7 и 8 април от 19:00 часа в Софийската опера ще може да бъде видяна отново блестящата постановка на Андрис Лиепа "Петрушка"/ "Жар птица". Тя събра на премиерните представления овациите на публиката. "Петрушка" и "Жар птица" са уникални спектакли, създадени преди повече от 100 години. Удивителното е, че и до днес продължават да са актуални.

Андрис Лиепа, режисьор

Андрис Лиепа по време на репетиция на "Жар птица" в Софийската опера

Със същите костюми, декори и хореография, създадени за оригиналните им премиери в Париж през 1910-1911 г. Дълго време те не са показвани в Русия, защото Фокин и Дягилев и всички участници в Руските сезони са останали да живеят зад граница. Поради тази причина те не са включвани в репертоара на Мариинския театър до 1993 г.

"Жар птица", балет по музика на Игор Стравински

На 7 април в "Петрушка" участват: Александър Александров, Катерина Петрова, Цецо Иванов, Кирил Иванов В "Жар птица" на същата дата играят: Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Росен Канев, Диляна Никифорова На 8 април в "Петрушка" участват: Никола Хаджитанев, Марта Петкова, Емил Йорданов, Кирил Иванов А в "Жар птица" на същата дата участват: Катерина Петрова, Цецо Иванов, Росен Канев, Дарина Бедева Диригент и на двете представления е : Григор Паликаров.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мартин Георгиев ще дирижира Симфоничния оркестър на БНР на 9 декември в зала "България"

Виолончелистът Атанас Кръстев ще солира в Концерта на Веселин Стоянов

БНР организира кампанията "Българските посланици на културата"

Смисълът на кампанията е да допринесе за запазването на българската културна идентичност и да представи творческия гений пред сънародниците ни в България и по света

Документалният филм "Подслон" - един eмоционален поглед върху бежанската драма

Филмът на Ралица Димитрова и Пламен Герасимов - с премиера на 28-и ноември в галерия "Прегърни ме"

"Мистериите на Алис. Вълшебната гора" - влезте в една приказка от Вели Константинова на 20 декември

Издателство "Библиотека България" и "Gramophone Life&Event Club" представят от 19:00, ул. "Будапеща" 6 Вход свободен!

Изложба на Емануела Ковач и Васил Колев - Vassilio в Музей-галерия "Анел"

Може да се види от 24 ноември 2022 до 10 декември 2022

Диригентът на Симфоничния оркестър на Словашкото радио Костантин Илиевски дирижира българските Радиосимфоници на 25 ноември

Симфоничният оркестър на БНР ще представи в зала "България" Симфония №5 на Густав Малер - една от великите симфонии на композитора