Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Болеро" взриви сцената на НДК

ИСПАНСКО БАЛЕТНО ИЗЯЩЕСТВО

"Болеро" взриви сцената на НДК

Националният балет на Испания ще танцува във Варна на 14 юни

Испанският национален балет препълни зала 1 на НДК в сряда вечерта. А "Болеро" по музикана Равел вдигна софийската публика на крака. Танцът, изпълнен от 20 млади и грациознитанцьори в червено-черни костюми, под ритъма на кастанети и токове, се представя за първипът на българска сцена.

Солистът пък Серхио Бернал, носител на множество международнинагради, стана безспорен любимец на публиката.

Грациозните танцьори на испанския балет предстои да се срещнат с варнененската публика на 14 юни, в сряда, в Двореца на културата и спорта.

Трупата представя в България спектакъл, съчетаващ четири различни по стил и дух постановки - класическия испански танц с типичните елементи на фламенкото и ескуера болера досъвременна хореография, която показва развитието на балетното изкуство, стъпило натрадициите.

Соловият танц "Самотата на шала"/Soleá del mantón/, под съпровод на жива музика и пеене, е запазена марка на примабалерината Естер Йорадо. Тя показа на софийската публика уникалната си страст, испански драматизъм и изключителна танцувална техника на ръцете сръчно изработен везан шал.

Изненада за публиката беше постановката "Аленто" по хореография на Антония Нахаро, творчески директор на трупата. Това е авангарден спектакъл - експеримент, който съчетава традициите на испанския танц, техниката с кастанети и фламенко токове със соул, джаз ифокстрот стилове. Нахаро иска да покаже, че корените не трябва да се забравят, но изкуството може да се развива и да бъде и модерно.

За всеки от четирите танца, показващи различни характери и истории, балетистите сменят разкошни костюми и обувки. За изящния гардероб зад кулисите се грижат 25 души, за да бъде спектакълът блестящ и съвършен.

На излизане публиката споделяше: "Изключително изящество, класа, вдъхновение и отдаденост на танцьорите. Подариха ни невероятна емоция".

Балетът на Испания е създаден преди 39 години като посланик на традиционния испански танц по света. Трупата се състои от млади и вдъхновени танцьори, които могат да възпламенят с енергията и вдъхновението си всяка сцена.

Билети за концерта могат все още да бъдат закупени в мрежата на Ивентим, OMV и на касатана Двореца на културата и спорта.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

По случай 24 май: билети на цена от 10 лева в Народния театър

Кампанията важи само на касите на театъра

Над 50 музея и галерии в София се включват в Европейската нощ на музеите тази година

В Европейската нощ на музеите ще участват общо 61 държавни и общински музея и художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната, които ще посрещат посетители със свободен вход

Днес започва Фестивалът на китайското кино в София

На 17 май вечерта е премиерата на "Назначаване на боговете – Част първа: Бури в Джаогъ", а създателите на филма ще бъдат специални гости

Престижният Международен Шекспиров фестивал ще бъде открит със спектакъл на Народния театър

"Бурята" от Уилям Шекспир на режисьора Робърт Уилсън ще се играе на 16 и 17 май в Крайова, Румъния

Вижте благотворителна изложба "Изкуство в помощ на изкуството"

Ще бъде експонирана от 14 до 30 май 2024 г. в Музей-галерия "Анел"