НАТФИЗ - Учебен драматичен театър

Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов" чества своя 60 годишен юбилей през 2008 година. Започнала своята история като двугодишна театрална школа към Народния театър "Иван Вазов", впоследствие тя прераства в първото българско Държавно висше театрално училище през 1948г.

От 1954г. Държавното висше театрално училище става Висш институт за театрално изкуство "Кръстьо Сарафов" (ВИТИЗ). С Решение на Народното събрание от 21.07.1995 г. ВИТИЗ е преобразуван в академия и получава названието "Национална академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов".

НАТФИЗ се утвърждава като уникален учебен, творчески и научен център с висок национален и международен престиж. Показателен е устойчивият интерес към специалностите в НАТФИЗ, в условията на бързо нарастваща конкуренция на пазара на образователни услуги. Международното сътрудничество на всички нива на артистичен и академичен обмен винаги е било сред водещите приоритети на НАТФИЗ. Изключителните постижения на завършилите НАТФИЗ се доказват от годишните им участия в много национални и международни студентски и професионални фестивали, ателиета, семинари, конгреси, конференции и симпозиуми. НАТФИЗ участва активно в много международни проекти в областта на театралното и филмовото изкуство, както и в областта на образованието по изкуствата.

Учебният драматичен театър се намира в централната сграда на НАТФИЗ на ул. "Г.С. Раковски" 108 А. Той представлява комплекс от сцени, като две от тях са основни: Голяма сцена (423 места) и Сцена 47 (60 места), останалите А 101, А 202, А 203, А 405, А 610 т.нар. малки сцени се използват за обучение на различни видове театрални форми и жанрове. Учебният драматичен театър функционира като репертоарен театър, където могат да се наблюдават дипломните спектакли на класовете от специалностите "Актьорство за драматичен театър", "Театър на движението - Пантомима и Танцов театър", "Режисура за драматичен театър", "Актьорско майсторство за театър и кино", "Режисура в сценичните изкуства".

Мисията, целите и задачите на Академията са в съответствие с ценностите на висшето образование и очакванията на обществото. Със своята дейност Академията активно допринася за решаването на съществени регионални и национални задачи в областта на изкуството, науката и културата.

Още информация за НАТФИЗ - Учебен драматичен театър вижте ТУК

Събития в НАТФИЗ - Учебен драматичен театър

Вечерята

по Херман Кох

1001 страсти

пластическа фантасмагория по Антон П. Чехов

Ерофеев

по “Москва-Петушки“, “Благовестие” и “Василий Розанов през погледа на един ексцентрик” от Венедикт Ерофеев

Виж всички събития в НАТФИЗ - Учебен драматичен театър