Държавна опера - Русе

Още през 19. век в Русе започват да се формират временни оперни, хорови и симфонични трупи, резултат от сериозния досег с Европейската музикална култура, която достига до Русе през река Дунав. Играят се спектакли и фрагменти от различни заглавия с участието на различни хорови формации и инструментални състави, като някои от тях показват силни амбиции за създаване на сериозно оперно изкуство, като "Танхойзер" от Вагнер (1901), "Ернани" от Верди (1904), "Фауст" от Гуно (1910) и т.н.

 

Богатият творчески потенциал на отделните състави - оркестър, хор, балет, солисти и дългогодишната съвместна работа с най-реномираните имена на българското и световно оперно изкуство превръщат Русенска опера в един от водещите и авангардни в репертоарно отношение оперни театри в България. Репертоарът на театъра има широк стилистичен и жанров диапазон. В него, през годините, освен традиционните творби от световната оперна и балетна класика присъстват голям брой съвременни български и чужди заглавия, поставени за пръв път в България.

Балетът при Русенска опера е основан през 1949 г. Първата балетна постановка е "Куклената фея" на Йозеф Байер - 07.03.1952 - постановка на големия български балетмайстор - Асен Манолов. Творческият път на балета е дълъг и богат.

В спектаклите на Русенския балет са танцували най-добрите представители на българския балет през годините, както и премиер-балетисти от някои от най-големите балетни трупи в Румъния, Куба, Италия, Франция, Германия.

Русенската опера притежава записи в златния фонд на БНР и БНТ. Има множество участия в международни фестивали в България и зад граница - Швейцария, Австрия, германия, Франция, Италия и др. С огромен успех преминават и гастролите в Румъния, Гърция, Украйна, Испания, Холандия, Белгия, Люксембург, Португалия.

През 1999 г. Русенска народна опера и Държавна филхармония - Русе се обединяват в една институция, която първоначално се нарича Оперно-филхармонично дружество - Русе, а от 2010 година - Държавна опера - Русе.

Още информация за Държавна опера - Русе вижте ТУК

1/1