Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Затворници поставят Чехов с режисьора Димитър Коцев-Шошо

СВОБОДА И ИЗКУСТВО

Затворници поставят Чехов с режисьора Димитър Коцев-Шошо

На кастинга се явяват над 30 лишени от свобода, в пиесата участват половината от тях, разказват от екипа

Снимка: БТА

Лишени от свобода поставиха "Дуел" от Чехов в затвора в Стара Загора заедно с режисьора Димитър Коцев-Шошо. Събитието, състояло се преди броени дни, е част от проекта "Отворени пространства" на платформата за съвременно българско изкуство Advertising Artists, съобщава БТА. 

Снимка: БТА

На кастинга се явяват над 30 лишени от свобода, в пиесата участват половината от тях, разказват пред БТА от екипа. Репетициите продължават няколко месеца, за да се стигне до премиерното представление преди броени дни, представено в затвора.

Снимка: БТА

В настоящия проект затворниците се изправят пред предизвикателството на перформативните изкуства, каквото е театъра. Димитър Коцев-Шошо работи в продължение на два месеца, за да превърне повестта в пиеса. Основна причина за избора на драматургичния материал е неговата тематика - дуелът като израз на чест, достойнство, мъжественост и възможен начин за разрешаване на конфликт.

Снимка: БТА

Още

Димитър Коцев-Шошо в "Шамар и един особен крадец"

Димитър Коцев-Шошо в "Шамар и един особен крадец"

Декорите са по проект на художника Стефан Чурчулиев и също са изработени в работилниците на затвора. Особена заслуга за реализацията на проект, има психологът Златина Желева, която работи ежедневно с лишените от свобода, подчертават от екипа.

"Въвличането на осъдени в творческия процес провокира и важния въпрос за престъване на границата на обществения консенсус. Споделеният креативен процес и поставянето на затворниците в позицията на актьори, предлага различен социален опит, както на правонарушителите, така и на творците", коментират от Advertising Artists. По думите им проектите им имат за цел да покажат, че качеството "лишен от свобода" (което в общия случай е временно) не е единственото, определящо личносттa на затворника.

История

"Дуел" е третият проект, който платформата реализира с лишени от свобода. Първият, "Песен за човека" е колаборация между тях и съвременни визуални артисти. Затворниците заминават на мисия до Марс и пишат прощалните си писма. Те попадат в ръцете на артисти, които представят своя визуална интерпретация. Проектът бе показан пред публика през 2020 г. в софийската галерия "Доза".

През 2021 г., в рамките на проекта Inside Out, Advertising Artists организира ателиета за лишените от свобода по творческо писане с ментор Димитър Коцев-Шошо и по изящни изкуства - с художника Стоян Чурчулиев.

Още

210 книги дарява Столична библиотека на затворниците от общежитието в Бухово

210 книги дарява Столична библиотека на затворниците от общежитието в Бухово

Още

"Майсторът и Маргарита" е най-предпочитаният роман от затворниците в Русия

"Майсторът и Маргарита" е най-предпочитаният роман от затворниците в Русия

Още

Банкси призна авторството на графити върху затворническа стена в Рединг

Банкси призна авторството на графити върху затворническа стена в Рединг

Още

"Носорог" на политическия затворник и правозащитник Олег Сенцов идва на 26-ия София Филм Фест

"Носорог" на политическия затворник и правозащитник Олег Сенцов идва на 26-ия София Филм Фест

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Марсело Молина - най-младият хореограф, избран от Борис Ейфман в емблематичния Александрински театър

В момента мексиканският танцьор и хореограф поставя, заедно с многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера, грандиозния балетен спектакъл "Одон"

"Набуко" от Верди открива тази вечер "Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" ще бъде открит тази вечер със спектакъл по шедьовъра "Набуко" от Верди

Националният събор на народното творчество в Копривщица се завръща

В петък, събота и неделя на поляните до средногорското градче ще се пеят песни, разказват легенди и представят обичаи от цялата страна

Творческата лаборатория "Поетите на Стара Загора" ще бъде представена на сцена

На 3 август можете да видите резултатите от работата на петимата режисьори Цвети Пеняшки, Ивана Бобойчева, Ивайло Ненов, Йордан Тинков и Милена Миланова заедно с техните екипи

Павилионът на VOX POPULI – нова открита сцена в София

10 години след основаването си "Студио за документален театър VOX POPULI" открива пространство за култура в градска среда в София

Захари Карабашлиев ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен

След хита на театралния сезон - "Опашката" от Захари Карабашлиев, авторът ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен. Драматично-кукленият театър "Иван Радоев" подготвя премиера на пиесата му "Талант"