Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тихо, без излишен шум, "Живак" започна да покорява и Европа

ЗВЗЕДНИ ГАСТРОЛИ

Тихо, без излишен шум, "Живак" започна да покорява и Европа

Авторският моноспектакъл на Димитър Живков се превърна в истинска сензация и с турнето си

Димитър Живков в "Живак" (Снимки: Личен архив)

Те са трима Димитровци - Димитър Живков, Димитър Стефанов и Димитър Кабаков. Този силен тандем от актьор, режисьор и продуцент прави вече 7 години едно истинско театрално явление - моноспектакълът "Живак".

Авторският спектакъл на Димитър Живков, който вече се играе над 150 пъти, не оставя никой от зрителите равнодушен, докосвайки, дали чрез смях, дали чрез сълзи, онези тънки струни в душите ни, които само изкуството на театъра може да накара да засвирят по този неповторим начин.

От 2012 г., когато продуцентска къща Credi Arte представи дебютa на актьора като автор на пиесата, посветена на врачанския светоглед, манталитет и чувство за хумор, изиграна неподражаемо от него, до днес, той направи опашка от последователи, които се връщат да го гледат отново и отново. Неслучайно Димитър Живков е носител на Аскеер за ролята си през 2013 г.

Димитър Живков в "Живак" (Снимка: Български културен институт във Варшава)

Този месец спектакълът ще завърши поредния си успешен сезон с още две представления в България - на 12 и 26 юли от 19.30 часа в Сити Марк Арт Център в София.

През месец юни Димитър Живков, Димитър Стефанов и Димитър Кабаков поведоха спектакъла на турне из Европа, което предизвика възторг, спомени и тихо мълчание в размисъл сред българските ни сънародници там.

Димитър Стефанов, Димитър Кабаков и Димитър Живков (Снимка: Личен архив)

Вижте това чудно приключение, наречено "Живак", през разказа на Димитър Кабаков и майсторските превъплъщения на Димитър Живков:

Димитър Кабаков, Димитър Живков и Димитър Стефанов (Снимка: Личен архив)

"Турнето на спектакъла "Живак" в Средна Европа, бе замислено още през 2018 г. Тогава, през месец април 2018 година, направихме еднократно гостуване в Хановер, Германия, по покана на нашата колежка Люба Стоилова-Герганова, която живее над десет години там. Вече два сезона Люба кани български артисти в Хановер и близките големи градове, където има компактни маси български общности.

След успеха на представлението миналата година, получихме покана да направим още няколко спектакъла в Хановер, Бремен и Мюнстер, като междувременно към тях се прибавиха и гостуванията ни в Будапеща и Варшава. Така се стигна до тези две седмици, изпълнени с много път, емоции, пълни зали и прекрасна публика, която не искаше да се раздели с нас, след спектакъла.

Снимка: Личен архив

С кмет на разходка... Откраднат момент със Спас Певецо...

 

Магията на майсторството на Димитър Живков имаше своето безотказно въздействие върху българската публика, която сякаш не можеше да се насити на неговите истории. Вечерите след спектаклите - наситени с разговори, дълги мигове на общуване - не само с нас, а с всички българи, които бяха дошли на представленията, придадоха един по-друг смисъл на цялото турне.

Димитър Живков в "Живак" (Снимка: Български културен институт във Варшава)

Усмихнахме толкова много хора, че това беше най-голямата ни награда. Блясъкът в очите, търсенето на думи за благодарност, че сме там, че сме с тях. Без да сме официално оторизирани от когото и да е, ние се чувствахме в истинския смисъл на думата посланици на България. На онзи неизтребим български дух, който ни крепи, където и да сме.

Вечерна разходка със Здравко...

Снайпера и Здравко на малка почивка...

Прекрасните българки - Габриела Хаджикостова в Будапеща, Люба в Германия, Ани Денева Костадинова във Варшава, заедно с Българския културен институт там, с неговата ръководителка Калина Станчева, направиха възможно това пътуване и вълнуващите срещи с нашите сънародници зад граница. Намерихме много нови приятели, които, сигурни сме, ще ни чакат пак да им отидем на гости. Те имат нужда от това, всяка връзка с Родината е важна за тях."

Снимка: Личен архив

"Важно е в живота на човека да има празници! Празници на душата му! Истински!
Такъв беше и спектакълът "Живак" днес в Будапеща!
За мен е огромен подарък от живота, без да искам да ви прозвучи претенциозно или патетично, да съпреживея таланта на един творец! На един актьор, на един екип.
Благодаря на Димитър Живков за споделеното, написаното, изповяданото, изиграното.
Което хваща за гърлото, което те помита, разплаква и изтръгва въздуха ти през смях.
Фантастичен спектакъл беше!
Не пиша субективно.
Всички в залата днес се почуствахме така!
Благодаря на целия екип на представлението!
Димитър Живков, Димитър Стефанов, Димитър Кабаков!
А! И колко е хубаво когато знам, че има нормални хора в театъра!
Тихи, скромни, почти незабележими в живота, които изиграват сами цяла плеяда от роли на сцената! Превръщайки се пред очите ми в титани
Благодаря Димитър Живков!
За моженето! За вълшебните два часа себераздаване! И за всичко!
Чакаме ви пак!", сподели Габриела Хаджикостова след представлението в Будапеща.

Един спектакъл, посветен на врачанския манталитет, чувство за хумор и светоглед.
Три разказа, проследяващи различни уникални човешки съдби, изиграни с патос и майсторство.
Една борба с отраженията на живота ни, които се превръщат в самия живот, за съжаление.
Една история за това как споменът за корените и за истинските ни чувства може да ни възроди.

Авторски спектакъл на Димитър Живков
Режисьор: Димитър Стефанов
Сценограф: Димитър Димитров
Музика: Мартин Каров
Проект на продуцентска къща Credi Artе

Заповядайте на "Живак" на 12 и 26 юли от 19.30 часа в Сити Марк Арт Център в София.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ще посрещнем лятото в София със SoFest Summer

Лятното издание на SoFest 2023 ще събере на една сцена творци, артисти и изпълнители от световна величина от 22-ри до 25-ти юни в Кино Кабана, София

Най-известната опера на Моцарт "Дон Жуан" със софийска премиера на 15 юни в Зала 1 на НДК

Суперпродукцията е на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" - Велико Търново в партньорство с Националния дворец на културата

Соня Йончева участва в концерт на Филхармонията на Баден-Баден под диригентството на Найден Тодоров

"Страст и любов изпълниха зала Фестпилхаус, след като изпълненията на Соня Йончева и Джовани Сала "завладяха сърцата на публиката", отбелязаха от Филхармонията

"Мъртви души" - представлението без думи в "Топлоцентрала"

Ще бъде показано премиерно за София на голямата сцена в ТОПЛОЦЕНТРАЛА на 7 и 8 юни. Представлението бе посрещнато с овации от публиката и висока оценка от критиката на One Dance Week в Пловдив преди по-малко от месец

От 4 до 24 юни ще продължи 17-ият "Световен театър в София"

Предвидени са гостувания на спектаклите "Да яздиш облак" на Раби Мруе - тази вечер в "Топлоцентрала", "Любов" на Пипо Делбоно - на 8 юни в Сатиричния театър, и "Животът е сън" на Деклан Донелан и Ник Ормерод - на 15 юни в Народния театър "Иван Вазов".

Пловдивският драматичен театър представя „Укротяване на опърничавата“ на варненска сцена

Спектакълът получи приз "Икар" за майсторско техническо осъществяване