Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Народният театър завършва 2019-та с премиера на "Облог"

ПРЕМИЕРА

Народният театър завършва 2019-та с премиера на "Облог"

Легендарната актриса Мария Стефанова отново на сцена с режисьора Стефан Спасов, с когото направиха суперхита "Три високи жени"

Мария Стефанова в сцена от "Облог", реж. Стефан Спасов, Народен театър (Снимка: Божидар Марков)

С премиера в навечерието на коледните и новогодишни празници ще отбележи края на 2019 г. Народният театър "Иван Вазов".

На 19 декември на Сцена "Апостол Карамитев" ще се състои премиерата на спектакъла "ОБЛОГ" - вторият спектакъл на режисьора, чиито подпис стои и под суперхита "Три високи жени" - Стефан Спасов, и третият от завръщането на голямата актриса МАРИЯ СТЕФАНОВА на първата ни сцена.

Билети за премиерата на 19 декември вече няма, следващите дати са 21 и 29 януари, 12 и 25 февруари 2020 г. Те могат да се закупят на касите на театъра и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/oblog.

"ОБЛОГ" е най-новата пиеса на носителя на "Пулицър" за драматургия Дейвид Линдзи-Абер. Освен МАРИЯ СТЕФАНОВА (награда Аскеер 2018 за водеща женска роля), другата главна женска роля в спектакъла е поверена на ВЯРА ТАБАКОВА.

Екипът на "Облог", реж. Стефан Спасов (Снимка: Божидар Марков)

В актьорския състав са и ПЛАМЕН ДИМОВ, НЕНЧО КОСТОВ (номинация за Икар 2019 и награда Аскеер 2019 за изгряваща звезда), СОФИЯ БОБЧЕВА (награда Икар 2018 за поддържаща женска роля, награда за женска роля Златен Кукерикон 2019) и СТЕЛИАН РАДЕВ (номинации Аскеер и Икар за изгряваща звезда, номинация Златен Кукерикон 2019 ).

Това е втората пиеса на Дейвид Линдзи-Абер, която се поставя на сцената на Народния театър след "Добри хора", чиято премиера бе през 2015 г.

Сцена от "Облог", реж. Стефан Спасов, Народен театър (Снимка: Божидар Марков)

"ОБЛОГ" е вълнуваща и трогателна комедия за трудното съжителство и още по-трудното сближаване на две възрастни дами, принудени да делят обща стая. Аби и Мерилин са толкова различни като луната и слънцето, като тъгата и веселието, като мъката и радостта от живота. Единствено резултатът от един забавен и интригуващ облог между двете, може да разреши техния спор за стаята. А защо не и да отправи нови предизвикателства към двете привидно враждуващи дами, но и да проправи нови пътеки към насладата и радостта от живота, подправенис вкуса и аромата на хрупкав сладкиш от праскови.

Облогът се очертава, изпълнен с изключителни преживявания, страх и смях, почуда и радост, и най-вече с приключения на духа и тялото. Но докато се стигне до финала, се очертават много изненади и изпитания, в които вземат участие и техните пораснали деца. Историята е разказана с много топлина и хумор, с много изненадващи обрати и неочаквани разкрития.

Сцена от "Облог", реж. Стефан Спасов, Народен театър (Снимка: Божидар Марков)

През каквито и преживявания да се преминава, затварянето в себе си не е единственият начин да се понесе тоя свят. Общуването може да бъде нещо хубаво и понякога през другия човек също влиза светлина в стаята. За една такава среща става въпрос. Защото, за да се стигне до комедия, трябва първо да се превъзмогне болката."

Стефан Спасов, режисьор

Сцена от "Облог", реж. Стефан Спасов, Народен театър (Снимка: Божидар Марков)

За автора

ДЕЙВИД ЛИНДЗИ-АБЕР за втори път става носител на най-значимата литературна награда в Съединените щати "Пулицър" с най-новата си пиеса "Облог". Известен драматург, сценарист и либретист, Дейвид Линдзи-Абер постига първия си голям успех със "Заешка дупка", за която получава множество отличия, включително "Пулицър" за драматургия.

Младият Линдзи-Абер учи в Ню Йорк. Завършва актьорско майсторство в колежа "Сара Лорънс", скоро след това се записва в курс по драматургично писане в "Джулиард Скул" където негови преподаватели са известните драматурзи Марша Норман и Кристъфър Дюран.

Ранните му успехи са пиесите "Фъди Миърс" и "Чудо на чудесата", а също и заглавия като "Кимбърли Акимбо", "Точки и тирета", "Снежният ангел", "Дяволът в нас". Големите успехи започват със "Заешка дупка" (2007 г.) и "Добри хора" (2011 г.).

Освен с пиесите си Дейвид Линзди-Абер е известен със сценариите за филми като "Роботи", "Мастиленото петно" и "Заешка дупка" с Никол Кидман в главната роля, а също и като автор на либретото и стиховете на изключително успешния мюзикъл "Шрек", изигран 440 пъти на Бродуей.

Още

Захари Бахаров се завръща в Народния театър

Захари Бахаров се завръща в Народния театър

Още

Диана Добрева, Иван Пантелеев и Мариус Куркински в Народния театър през новия сезон

Диана Добрева, Иван Пантелеев и Мариус Куркински в Народния театър през новия сезон

Още

"Приятна жена в лоша компания", на сцената на Народния театър

"Приятна жена в лоша компания", на сцената на Народния театър

Още

Народният театър почита своя патрон с кампанията "препрочитаме Вазов"

Народният театър почита своя патрон с кампанията "препрочитаме Вазов"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Марсело Молина - най-младият хореограф, избран от Борис Ейфман в емблематичния Александрински театър

В момента мексиканският танцьор и хореограф поставя, заедно с многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера, грандиозния балетен спектакъл "Одон"

"Набуко" от Верди открива тази вечер "Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" ще бъде открит тази вечер със спектакъл по шедьовъра "Набуко" от Верди

Националният събор на народното творчество в Копривщица се завръща

В петък, събота и неделя на поляните до средногорското градче ще се пеят песни, разказват легенди и представят обичаи от цялата страна

Творческата лаборатория "Поетите на Стара Загора" ще бъде представена на сцена

На 3 август можете да видите резултатите от работата на петимата режисьори Цвети Пеняшки, Ивана Бобойчева, Ивайло Ненов, Йордан Тинков и Милена Миланова заедно с техните екипи

Павилионът на VOX POPULI – нова открита сцена в София

10 години след основаването си "Студио за документален театър VOX POPULI" открива пространство за култура в градска среда в София

Захари Карабашлиев ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен

След хита на театралния сезон - "Опашката" от Захари Карабашлиев, авторът ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен. Драматично-кукленият театър "Иван Радоев" подготвя премиера на пиесата му "Талант"