Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Народният театър завършва 2019-та с премиера на "Облог"

ПРЕМИЕРА

Народният театър завършва 2019-та с премиера на "Облог"

Легендарната актриса Мария Стефанова отново на сцена с режисьора Стефан Спасов, с когото направиха суперхита "Три високи жени"

Мария Стефанова в сцена от "Облог", реж. Стефан Спасов, Народен театър (Снимка: Божидар Марков)

С премиера в навечерието на коледните и новогодишни празници ще отбележи края на 2019 г. Народният театър "Иван Вазов".

На 19 декември на Сцена "Апостол Карамитев" ще се състои премиерата на спектакъла "ОБЛОГ" - вторият спектакъл на режисьора, чиито подпис стои и под суперхита "Три високи жени" - Стефан Спасов, и третият от завръщането на голямата актриса МАРИЯ СТЕФАНОВА на първата ни сцена.

Билети за премиерата на 19 декември вече няма, следващите дати са 21 и 29 януари, 12 и 25 февруари 2020 г. Те могат да се закупят на касите на театъра и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/oblog.

"ОБЛОГ" е най-новата пиеса на носителя на "Пулицър" за драматургия Дейвид Линдзи-Абер. Освен МАРИЯ СТЕФАНОВА (награда Аскеер 2018 за водеща женска роля), другата главна женска роля в спектакъла е поверена на ВЯРА ТАБАКОВА.

Екипът на "Облог", реж. Стефан Спасов (Снимка: Божидар Марков)

В актьорския състав са и ПЛАМЕН ДИМОВ, НЕНЧО КОСТОВ (номинация за Икар 2019 и награда Аскеер 2019 за изгряваща звезда), СОФИЯ БОБЧЕВА (награда Икар 2018 за поддържаща женска роля, награда за женска роля Златен Кукерикон 2019) и СТЕЛИАН РАДЕВ (номинации Аскеер и Икар за изгряваща звезда, номинация Златен Кукерикон 2019 ).

Това е втората пиеса на Дейвид Линдзи-Абер, която се поставя на сцената на Народния театър след "Добри хора", чиято премиера бе през 2015 г.

Сцена от "Облог", реж. Стефан Спасов, Народен театър (Снимка: Божидар Марков)

"ОБЛОГ" е вълнуваща и трогателна комедия за трудното съжителство и още по-трудното сближаване на две възрастни дами, принудени да делят обща стая. Аби и Мерилин са толкова различни като луната и слънцето, като тъгата и веселието, като мъката и радостта от живота. Единствено резултатът от един забавен и интригуващ облог между двете, може да разреши техния спор за стаята. А защо не и да отправи нови предизвикателства към двете привидно враждуващи дами, но и да проправи нови пътеки към насладата и радостта от живота, подправенис вкуса и аромата на хрупкав сладкиш от праскови.

Облогът се очертава, изпълнен с изключителни преживявания, страх и смях, почуда и радост, и най-вече с приключения на духа и тялото. Но докато се стигне до финала, се очертават много изненади и изпитания, в които вземат участие и техните пораснали деца. Историята е разказана с много топлина и хумор, с много изненадващи обрати и неочаквани разкрития.

Сцена от "Облог", реж. Стефан Спасов, Народен театър (Снимка: Божидар Марков)

През каквито и преживявания да се преминава, затварянето в себе си не е единственият начин да се понесе тоя свят. Общуването може да бъде нещо хубаво и понякога през другия човек също влиза светлина в стаята. За една такава среща става въпрос. Защото, за да се стигне до комедия, трябва първо да се превъзмогне болката."

Стефан Спасов, режисьор

Сцена от "Облог", реж. Стефан Спасов, Народен театър (Снимка: Божидар Марков)

За автора

ДЕЙВИД ЛИНДЗИ-АБЕР за втори път става носител на най-значимата литературна награда в Съединените щати "Пулицър" с най-новата си пиеса "Облог". Известен драматург, сценарист и либретист, Дейвид Линдзи-Абер постига първия си голям успех със "Заешка дупка", за която получава множество отличия, включително "Пулицър" за драматургия.

Младият Линдзи-Абер учи в Ню Йорк. Завършва актьорско майсторство в колежа "Сара Лорънс", скоро след това се записва в курс по драматургично писане в "Джулиард Скул" където негови преподаватели са известните драматурзи Марша Норман и Кристъфър Дюран.

Ранните му успехи са пиесите "Фъди Миърс" и "Чудо на чудесата", а също и заглавия като "Кимбърли Акимбо", "Точки и тирета", "Снежният ангел", "Дяволът в нас". Големите успехи започват със "Заешка дупка" (2007 г.) и "Добри хора" (2011 г.).

Освен с пиесите си Дейвид Линзди-Абер е известен със сценариите за филми като "Роботи", "Мастиленото петно" и "Заешка дупка" с Никол Кидман в главната роля, а също и като автор на либретото и стиховете на изключително успешния мюзикъл "Шрек", изигран 440 пъти на Бродуей.

Още

Захари Бахаров се завръща в Народния театър

Захари Бахаров се завръща в Народния театър

Още

Диана Добрева, Иван Пантелеев и Мариус Куркински в Народния театър през новия сезон

Диана Добрева, Иван Пантелеев и Мариус Куркински в Народния театър през новия сезон

Още

"Приятна жена в лоша компания", на сцената на Народния театър

"Приятна жена в лоша компания", на сцената на Народния театър

Още

Народният театър почита своя патрон с кампанията "препрочитаме Вазов"

Народният театър почита своя патрон с кампанията "препрочитаме Вазов"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Бродуейските театри ще бъдат отворени на 14 септември

"Бродуей е съставна част от идентичността и икономиката на Ню Йорк и ние сме във възторг от факта, че завесите отново ще могат да бъдат вдигнати!", написа губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо на страницата си в Туитър

Задава се първото издание на фестивала за нова драматургия на Гьоте-институт

Тази пролет Гьоте-институт България събира любителите на сценичните изкуства, за да ги срещне с нова драматургия от България и Германия

"София МОНО" се завръща с три премиерни заглавия от 1 до 22 юни в Парка на Военна Академия

Премиерният моноспектакъл на Камен Донев -"Лекция 3 Възгледите на един учител за силата на словото" и биографичният на Александра Сърчаджиева - "На живо" са част от страхотните заглавия в единадесетото му издание

Пледоария за танц

През 2012 г. група хора на Балканите мечтаят да превърнат тази част от континента в хъб за съвременен танц, за изкуство, което е живо и реактивно още по смисъла на възникването си. Те са създатели на мрежата NOMAD и се обявяват за "адвокати на танца"

Празнична балетна гала за Световния ден на танца

Събитието е на 29 април 2021, 19:00, Държавна опера Варна