Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Иван Пантелеев поставя "Nеодачници" в Народния театър

"ДАЧНИЦИТЕ НА МАКСИМ ГОРКИ"

Иван Пантелеев поставя "Nеодачници" в Народния театър

Един от най-успешните ни режисьори зад граница събра звезден актьорски състав за спектакъла по повод 150-годишнината от рождението на Горки

Режисьорът Иван Пантелеев с актьорите от спектакъла (Снимка: Росина Пенчева/Народен театър "Иван Вазов")

Иван Пантелеев - един от най-успешните български режисьори в чужбина, се завръща след 20-годишно отсъствие на родната театрална сцена. И не къде да е, а на Голяма сцена на Народния театър "Иван Вазов", за да постави прочутата пиеса на Максим Горки "Дачници".

Снимка: Росина Пенчева/Народен театър "Иван Вазов"

Премиерният спектакъл, който публиката ще види на 24 и 25 март, ще носи провокативното заглавие "NEOДАЧНИЦИ" - заглавие, "родено" от общата работа на режисьора и актьорите в първите няколко репетиции.

"Дълго умувах как да променим заглавието и в крайна сметка с помощта на актьорите се спряхме на този работен вариант. "Дачници" е пиеса, много играна и поставяна в България, но това заглавие не означава абсолютно нищо, на български език такава дума не просто не съществува.

Аз не си спомням у нас да е имало хора, които живеят по вилите си, тези "дачники", както е на руски език. И така, към старата грешка, сега ние прибавяме още една. Като добавим и фонетичната близост с думата "неудачници", получаваме един конгломерат от грешки. Който абсолютно точно отговаря на момента, в който сме се срещнали и работим.

Снимка: Росина Пенчева/Народен театър "Иван Вазов"

Заглавието "NEOДАЧНИЦИ" няма претенции да звучи интелектуално, напротив - то има много общо с шегата, с недоразумението, с това живеене на кръстопът, когато една много стара култура, античната, се припокрива със символност от близкото минало и се получава нещо, което не е нито едното, нито другото.

Не зная защо хората имат предразсъдъци към Горки - той всъщност е много модерен автор, тъй като се занимава с едно общество в преход, в което никой не е подготвен за новото. Новото просто се надушва, то е като пролет, то е духът на утопиите, на надеждите, на момента, в който седиш пред прага със запретнати ръкави и не знаеш откъде да започнеш... Денят, в който на практика живеем и ние", обясни Иван Пантелеев избора си на тази именно пиеса за завръщането си на родна сцена.

Юлиан Вергов, Стефания Колева, Рашко Младенов и Николай Урумов (Снимка: Росина Пенчева/Народен театър "Иван Вазов")

Иван Пантелеев разкри, че почти не познава актьорите, с които ще работи - а подборът му наистина включва едни от най-изявените имена от сцената на Народния театър:

Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Иван Юруков, Теодора Духовникова, Радена Вълканова, Александра Василева, Стефания Колева, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Христо Петков, Николай Урумов И Рашко Младенов.

Александра Василева и Дарин Ангелов (Снимка: Росина Пенчева/Народен театър "Иван Вазов")

"Преди да избера актьорския състав, имаше един период, в който всяка седмица ходех по няколко пъти на театър, и така се спрях точно на тези имена. Щастлив съм, че имам възможността да работя с толкова добри и сериозни артисти, защото тук няма главни герои, а кръг от образи, това е ансамблова пиеса, която творим заедно. И аз ще съм най-доволен, ако на премиерата нямаме готов продукт, защото театърът не е продукт, а процес", допълни Пантелеев.

Иван Юруков и Теодора Духовникова (Снимка: Росина Пенчева/Народен театър "Иван Вазов")

Написана през 1904 г., "Дачници" на Максим Горки не е нито трагедия, нито комедия. Жанровото й подзаглавие е "сцени", а ние най-често я възприемаме като драма, в която по думите на един от героите "никой няма да умре". Всички остават живи, но за някои животът е тежко бреме, а за други продължение на търсенето на "пътя към по-добър живот". Всички герои в пиесата съществуват сред илюзиите за самите себе си и за околните и всъщност са се превърнали в комични герои, които Горки с тъга и сарказъм нарича "дачници", т.е. временно пребиваващи на това място, прекарващи живота си тихо и безсмислено на вилата.

Но в същото време вътре в себе си тези образовани, но нестабилни и неуверени в себе си хора, разбират, че този живот не ги устройва, че той не е истинският, но не са в състояние да променят нищо. Всички те са недоволни от настоящето си, което по думите на един от героите прилича на "чудовище, изискващо от тях жертви и невъзможни усилия".

Иван Пантелеев (Снимка: Росина Пенчева/Народен театър "Иван Вазов")

Иван Пантелеев е един от най-успешните български режисьори. Завършва Театрална режисура в НАТФИЗ, след което реализира проекти в София, Рига, Авиньнон, Щутгарт, Цюрих, Люцерн и др. В Германия е режисьор в две от най-легендарните театрални пространства в Берлин - Дойчес театър и Фолксбюне. През 2016 г. постановката му "В очакване на Годо" с участието на Самуел Финци беше представена и пред българска публика като част от платформата "Световен театър в София".

"NEOДАЧНИЦИ" по Максим Горки

Режисьор ИВАН ПАНТЕЛЕЕВ

Иван Пантелеев (Снимка: Росина Пенчева/Народен театър "Иван Вазов")

С участието на:

Басов - ЮЛИАН ВЕРГОВ
Замислов - ДАРИН АНГЕЛОВ
Шалимов - ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ
Суслов- ИВАН ЮРУКОВ
Влас - ХРИСТО ПЕТКОВ
Саша/ Яша - ДЕЯН АНГЕЛОВ
Рюмин - НИКОЛАЙ УРУМОВ
Чичото Двуеточие (пианист) - РАШКО МЛАДЕНОВ
Варвара-РАДЕНА ВЪЛКАНОВА
Маря - ТЕОДОРА ДУХОВНИКОВА
Олга- АЛЕКСАНДРА ВАСИЛЕВА
Калерия - СТЕФАНИЯ КОЛЕВА

Сценичен вариант: Иван Пантелеев, сценография и костюми: Милена Пантелеева, музика: Рашко Младенов, драматург на постановката: Мирела Иванова

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Иън Маккелън тръгва на турне във Великобритания с пантомима

Продукцията "Майка Гъска" обещава много смях за зрителите от всички възрасти

Андрю Лойд Уебър поставя мюзикъла "Пепеляшка" на Бродуей

Андрю Лойд Уебър се надява, че мюзикълът ще има по-голям късмет на Бродуей отколкото на Уест енд, където "Пепеляшка" се игра по-малко от година и претърпя тежки загуби заради КОВИД-19

Кукленият театър в Сливен с четири награди от Международния фестивал в Сараево

Младите актьори от Държавния театър се представиха със "Свинарят" на режисьора Тодор Вълов, по приказката на Андерсен

"Одисей" триумфира с големите награди за спектакъл и за режисура на фестивала за антична драма във Велес

Сценичният проект на пловдивския театър е една от най-мащабните и впечатляващи театрални постановки в България през последните години