Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фойерверк от емоции

ОТ ДЕЦА ЗА ДЕЦА

Фойерверк от емоции

Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ при Държавна опера-Стара Загора гастролира с изключителен успех в София

"Едно лято в едно блато", спектакъл на Детско юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“, Стара Загора

На сцената на Театър "Българска армия" в София на 6 ноември от 14.00 часа и от 18.00 часа малките артисти от Стара Загора предизикаха еуфория сред деца от столични училища, дошли да видят представлението "Едно лято в едно блато".

Музикално-танцовия спектакъл бе съвместна продукция на Детско-юношеска школа за опера и балет /ДЮСОБ/ "Маргаритки" при Държавна опера-Стара Загора и артисти на Операта. Идеята на мюзикъла - да събуди у децата любов към животните, грижа към застрашените видове и отговорност за опазване на природата бе внушена чрез музика, танц, песни и разговорни диалози по забавен и едновременно поучителен начин, възбуждайки емоциите, усетът към красота и ясно разграничаване на добрите и лошите постъпки на героите. Целият спектакъл бе наситен с много хумор, а малките артисти и танцьори отдадоха душа и сърце, разказвайки историята за добро и зло, алчност и безотговорност, противопоставени на красотата и силата на природата, в която равновесието и хармонията са основни принципи.

"Едно лято в едно блато", спектакъл на Детско юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“, Стара Загора

Много труд и професионален подход проличаха в изявата на детския балет - прилепи, комарчета, костенурки, змия, чапли, патета - всички участници бяха естествени, артистични, технически освободени в танцувалните движения и обрисуване на характеристиката на своите герои. Вокалните номера бяха добре изпълнени с малки технически неудачи откъм озвучаването. Разказвачите на историята - двете момичета и момчето-прилеп бяха занимателни и обиграни откъм говорна техника и сценично присъствие, наред с професионалните изяви на артистите от Държавна опера Стара Загора. Детската публика бе развълнувана, непосредствена, вземаше активно участие в спектакъла с оригинални коментари и изводи, както и възсторжени ръкопляскания на важни драматургични моменти.

"Едно лято в едно блато", спектакъл на Детско юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“, Стара Загора

Научни консултанти за създаването на либретото, костюмите и сценографията на мюзикъла "Едно лято в едно блато" са Ния Тошкова и Виолета Желязкова - сътрудници към Национален природонаучен музей при БАН, София. Чрез този спектакъл се насочва общественото внимание към опазването на флората и фауната на една българска природна забележителност - Чокльово блато в природен резерват "Байкал", община Радомир.

Безспорни са добрите качества на мюзикъла - музиката е на Маргарита Шоселова, либретото е на известната детска поетеса Мая Дългъчева, аранжиментът и инструменталната музика са на Николай Цолов. Режисьор и хореограф на спектакъла е Радост Младенова-Арабаджиева, която е и ръководител на Балетната студия на ДЮСОБ. Изключително атрактивната сценография и костюми са дело на Денис Иванов - асистент-режисьор в Държавна опера-Стара Загора. За успеха на постановката допринесоха също вокалният педагог Зорница Желязкова и консултанта по актьорско майсторство - Деница Янакиева. Мултимедията е на Николай Стоянов и Пламен Асенов, а студийните записи са на Йовко Йовчев. В ролите на възрастните герои в мюзикъла - Фея, Орел, Цветя, Баща, строителни работници, Жаба, се представиха артисти на Старозагорската опера от хора, балета и оркестъра.

"Едно лято в едно блато", спектакъл на Детско юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“, Стара Загора

Една прекрасна творческа инициатива е създаването Детско юношеска студия за опера и балет "Маргаритки" към Старозагорската опера - идея, която би било от полза да се приложи и в останалите оперни театри у нас. Така във всеки по-голям град би се култивирала люпилня за млади таланти и артисти. Това е начин да се възпитава любов към изкуството и естествена нужда у детската публика да общува със свои връстници-артисти на сцената. Това е и път за възпитание на бъдещата пулика, която ще влизала в оперните и концертни зали.

Малките артисти между 4 и 14 години от Детско юношеска студия за опера и балет "Маргаритки", създадена през 2005 първоначално като Детският музикално-танцов театър "Маргаритки" към Общински център на наука, култура и изкуство при Община Стара Загора, от учебна 2015/2016 година развиват своите вокални и танцови умения в залите и на сцената на Старозагорската Държавна опера. Наред с опитните артисти те участат в редица спектакли като оперите "Бохеми", "Турандот", "Лучия ди Ламермур", "Тоска" и др., в балетите "Лешникотрошачката", "Кръстопът на страстта", "Лебедово езеро", "Пепеляшка" , в концертите "Сън" и "Танцувай с нас", в спектакъла "Балетни мечти".

"Едно лято в едно блато", спектакъл на Детско юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“, Стара Загора

Ръководител на балетната школа на "Маргаритки" е Радост-Младенова Арабаджиева, която подготвя участниците в изпълнението както сюжетни танци, така и на модерен и класически балет. Ръководител на вокалната студия е Зорница Желязкова, която се грижи за богатия репертоар на малките певци: от песнички за най-малките, до многогласни песни с фолклорно звучене и такива в съвремени аранжименти.

Мюзикълите с образователна насоченост като "Немитата круша" и "Космическа приказка" са представени с голям успех на сцената на Драматичен театър "Гео Милев", гр.Стара Загора; Държавна опера, гр.Стара Загора; Младежки театър, гр. София и Национален Дворец на културата, София. През 2011 година мюзикълът "Космическа приказка" е представен на сцената на Brucknerhaus /Концертен дом/ в Линц - Австрия, а през 2012 година на сцената на Gasteig /Дом на културата/ в Мюнхен, Германия.

Вдъхновител и двигател на амбициозна продукция и представяне на талантливите "Маргаритки" е Маргарита Шоселова - автор на голяма част от музиката и песните. В последните две години те реализират мюзикълите "Едно лято в едно блато", "Шегобишко на острова на чудесата" и "Коледни вълнения". Очакваме музикалните им подаръци за детската публика в навечерието на Коледните празници.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Диана Добрева и Александър Секулов с нов мащабен проект - спектакъл по романа "Моби Дик"

Премиерата ще бъде на 3 и 4 февруари 2024 г. в Народния театър

С оперетата "Цигански барон" се открива новият сезон на Бургаската опера в петък

Постановката на Марио Николов е атрактивна трактовка на интригуващия сюжет, в съчетание с възхитителната музика на Йохан Щраус-син

Софийската опера представя "Валкюра" от Рихард Вагнер на фестивал в германския град Фюсен

На сцената на фестивалния театър "Нойшванщайн" публиката ще види постановката, чиято премиера се състоя в София през юли 2023 г., под режисурата на Пламен Карталов - един от най-търсените Вагнерови режисьори

Оперната прима Диана Дамрау пристига в София с цялото си семейство

Звездата на Метрополитън опера с концерт в зала „България“ на 8 октомври

"Лакомият змей" е премиерният спектакъл за деца на плевенския театър

Първите премиерни представления на "Лакомият змей" са днес от 11:00 и от 13:00 часа в камерна зала. През октомври спектакълът ще има нови срещи с детската публика