Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Черната кутия" се открива с премиера на Пловдивския театър

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ТЕАТЪР И СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ

"Черната кутия" се открива с премиера на Пловдивския театър

За селекцията на фестивалната програма тази година са подадени над 600 заявки от цял свят, избраните представления са 10 от 9 държави

Дванадесетото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия" ще се проведе от 30 май до 6 юни 2018 г. в Пловдив.

Програмата на събитието бе представена днес на пресконференция в Заседателната зала на Община Пловдив, с участието на заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков, артистичния директор и селекционер на фестивала - Слава Младенова от фондация "Черната кутия" и Недялко Славов - организатор на фестивала.

Снимка: Община Пловдив

В рамките на 8 дни ще бъдат представени 10 международни събития от 9 държави - Англия, България, Израел, Италия, Корея, Малта, САЩ, Украйна и Чехия. Програмата включва театър, пърформанс, съвременен танц, творчески срещи и др.

Партньори на 12-ото фестивално издание са Министерство на културата, Община Пловдив, Посолството на Израел, Посолството на САЩ, Италианският културен институт, Почетно консулство на Чехия, Драматичен театър - Пловдив, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и Фондация "Пловдив 2019".

Недялко Славов (Снимка: Община Пловдив)

Почетен гост на 12-тото издание фестивала е водещият български театрален режисьор Диана Добрева.

От създаването през 2007 г. до днес, Община Пловдив традиционно застава зад фестивала "Черната кутия". Той е част от Календара на културните събития на Пловдив за 2018 г., финансовата подкрепа е в размер на 36 000 лв. За селекцията тази година са подадени над 600 заявки от цял свят, избраните представления са 10.

Слава Младенова (Снимка: Община Пловдив)

"На практика ние сме готови с програмата и за следващата година" отбеляза Слава Младенова. "За тези 12 години до днес са трансферирани спектакли от всички континенти, без Африка" допълни Недялко Славов, който специално благодари на Община Пловдив за партньорството и подкрепата. Заместник-кметът инж. Александър Държиков пожела успех на фестивала и отбеляза, че със сигурност публиката ще остане изключително удовлетворена от това, което предстои да види.

Официалното откриване на "Черната кутия" е на 30 май /сряда/, от 19 ч. в Камерната зала на театъра, с премиерната постановка на Драматичен театър Пловдив - "Наемателят", продукция на пловдивския театър.

 ПРОГРАМА 2018

Официално откриване на 30 май /сряда/, 19 ч. с постановка на ДТ Пловдив - Камерна зала НАЕМАТЕЛЯТ, продукция на Драматичен театър - Пловдив.

Автор: Матяж Зупанчич
Превод: Людмил Димитров
Режисьор: Александра Петрова
Сценограф: Десислава Банкова
Композитор: Милен Апостолов
Участват: Добрин Досев, Тодор Дърлянов, Радина Думанян, Димитър Банчев

Самостоятелен апартамент е нает от трима приятели, които си търсят още един съквартирант за свободната стая. Пуснали са обява и очакват кандидата. В един прекрасен ден идва тайнственият Владимир, чието минало е загадка. Те го приемат и оттук започват истинските им срещи. Прилагайки стратегията "разделяй и владей", Владимир ще направи всичко необходимо в този дом да "владее мир". Вълнуваща история за трудно уловимата граница между реда и тиранията, любовта и репресията, между "нормалното" и екстремното. Авторът Матяж Зупанчич е професор по режисура в Любляна, многократен носител на най-голямата театрална награда в Словения - Грумовата.

31 май /четвъртък/, 19 ч.
ДТ Пловдив - Камерна зала
Romanza - Триптих на интимността

Cie Twain physical dance theatre - Италия
Хореография и режисура: Лоредана Парела
Участват: Елиза Мелис и Йорис Петрило
Светлинен дизайн: Сезаре Лавезоли
Костюми: Лоредана Парела

Продукция на AcT/Cie Twain 2013

С подкрепата на MiBACT - Италианското министерство на културното наследство и дейност и туризъм.
Създаден в: Centro d'Arte e Cultura - Città di Ladispoli
I Studio - Festival of Choreographic Miniatures - National Theatre - Belgrade - Serbia
II Studio - International Physical Theatre Festival - Unity Theatre - Liverpool - Inghilterra
III Studio - Teatro Valle - Rome - Italy
Награда за най-добра хореография на CortoinDanza Festival 2011 - Cagliari
Финалист на Kilowatt Festival 2013

"Romanza - Триптих на интимността" е спектакъл - път, който се разтапя като антидот на нещастливите времена, в които живеем, за да съживи заспалия импулс на страстта, където Любовта и Болката стават емоции, изразени чрез крехките закони на нашите тела. Спектакълът е съставен от три части : "Angeli e Insetti", "Riflesso" и "Féroce présence".

Спектакълът е представян и гостувал на над 30 фестивала и театри в Италия.

Cie Twain, която е реализирала повече от двадесет продукции в продължение на дванадесет години, е създадена през 2006 г., когато италианският хореограф и режисьор Лоредана Парела се среща с белгийския дизайнер Роел Ван Беркелер. Cie Twain е подкрепен от MiBACT - Министерството на културното наследство и дейност и туризъм на Италия - регион Лацио, резиденция - Зала Бауш - Художествен и културен център на Ladispoli (Рим) и Teatro Claudio in Tolfa (Рим). Cie Twain са прeдставяли продукцията си в множество италиански театри в Рим, Неапол, Флоренция, Торино, Милано, Палермо, Бари, Болоня, Виченца, Венеция, Триест, Модена, Равена, Перуджа, Анкона, Салерно, Аквила, Пескара, Сполето, Сиена, Каляри както и в Англия, Сърбия, Испания, Германия, България, Кипър и САЩ. През 2015 съорганизират заедно с TIDA (Teatro instabile d'Aosta) - Scena Pubblica Festival, финансиран от Zetema cultural project.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Италиански Културен Институт в България.

1 юни /петък/, 17 ч.
ДТ Пловдив
Творческа среща с Диана Добрева - театрален режисьор

България

Диана Добрева е водещ български театрален режисьор. Европейският формат на таланта й e признат с награда за режисура на фестивала в Авиньон, Франция. Печели наградите "Златна роза" и "Аскеер" за актьорските си превъплъщения в киното и театъра. Носител на "Аскеер" за най-добро представление и режисура. Спектаклите й "Макбет", "Казанова", "Къщата на гнева", "Вълци", "Саломе", "Калигула", "Дебелянов и ангелите" смело разширяват театралната естетика. От 2017 година Диана Добрева е режисьор на Народен театър "Иван Вазов".

Диана Добрева

1 юни /петък/, 19 ч.

ДТ Пловдив - Зум Зона

На фокус: Пловдив

Първи стъпки в пантомимата

Национална гимназия за сценични и екранни изкуства

Спектакълът "Първи стъпки в пантомимата" е дело на танцовия и пантомимен педагог Гурам Биркадзе и учениците от специалността "Пантомима" от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, град Пловдив. Училището е единствено по рода си на Балканския полуостров, подготвя кадри за театър, кино и съвременни визуални изкуства.

Спектакълът се състои от няколко етюда, обединени от универсалния език на това древно и дълбоко изкуство, и вдъхновени от прочита на младостта.

4 юни/понеделник/, 19 ч.
ДТ Пловдив - Камерна зала
Танцови вечери
What Is Jazz? / The Way We Play
Алина Сoкулска - Украйна

Алина Сoкулска е международно признат джаз танцов артист, хореограф, изпълнител, инструктор и изследовател. Започва пътя си като солист танцьор още от най-ранна възраст, придобивайки опит и знания в много танцови стилове и култури. Джаз танцът се превръща в основната й страст и за момента е една от танцьорите в танцовата общност, разработила собствен танцов език чрез интертекстът на swing, blues, bebop, tap dance, UK джаз, афро и латин. Tя разглеждаща джазът като арт форма кореняща се в "Африканското". Чрез своите теоретични изследвания върху историята на джаз танците, тя разширява границите на това, което наричаме джаз танц и афро-американски танц, както на практика, така и като изкуство и учебен подход.

Спектакълът е представян на: Rock That Swing (Мюнхен); Paris Jazz Roots (Париж); Evolution Solo Weekend (Санкт Петербург); Brothers-In-Jazz (Мадрид); Barcelona Jazz Weekender (Барселона); Moscow Christmas Swing Dance Camp (Москва).

I saw a fish in the river (it had some of you in it)
Лиор Лазаров - Израел

Хореография и концепция: Лиор Лазаров
Танц и интерпретация: Тимеа Лаза и Шарън Барбаков
Музика: Адам Мартон Хорват
С подкрепата на : Life Long Burning, Workshop Foundation, Ultima Vez, L1 Association, EMMI

Лиор Лазаров започва професионално си танцово обучение в MASPA Ga'aton, Израел и по-късно следва в Йерусалимската академия за музика и танци. В последните години е базирана в Унгария, където продължава кариерата си като изследовател на движението.

В своите проекти тя си сътрудничи с артисти от различни дисциплини, изследващи граничната точка между физическото тяло в определено пространство.

В пърформанса I saw a fish in the river (it had some of you in it) абстрактния свят, създаден чрез танца, сравнява реалността чрез физическото и духовното себеоткровение.

Аудиторията е привлечена в "сивата зона", там където образът пренаписва същинското присъствие. Танцьорите са ту риби, ту реки, в които те плуват, и променят взаимоотношенията си в пространството. Какво се случва в точката , където двете реки се срещат, стават ли една, текат ли заедно?

Представян на: International Dance Festival SzólóDuó | Mu Színház | - Унгария, BÁNKITÓ Festival | Bánk - Унгария и Echo Echo festival of Dance and Movement - Ирландия
Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на посолство на Израел в България.

Sardine
Autumn Eckman Dance - САЩ

Танцовото дуо Sardine изследва начините, по които взаимодействията между хората, от прости до комплексни, формират дълбоки взаимоотношения, които както физически така и метафорично се настроени чрез синхронно движение.

Компания AutumnEckmanDance (AED) създава спектаклите си чрез интегриран подход към широка гама от съвременни танцови езици и тялото в живия момент. Показвайки открито своите истории сякаш чрез фотографски обектив базиран върху тялото на танцуващия, всеки техен проект има за цел да добие по-задълбочено разбиране на социалните, културните и политическите тъкани на хореографията, както и начините, по които танцът укрепва връзките между нас.

Оутъм Екман е пилучила професионалното си балетно образувание при Сюзън Банкс Биби, Том Пазик и Houston Ballet Academy, преди да танцува професионално с Hubbard Street Dance Chicago, Luna Negra Dance Theatre, Giordano Dance Chicago, Lucky Plush Productions, Ron De Jesus Dance and the State Street Ballet. Нейният танцов репертоар включва спектакли на Benjamin Millepied, Twyla Tharp, Robert Battle, Ohad Naharin, Nacho Duato, Gus Giordano, Daniel Ezralow и Mia Michaels. Оутъм е член на базираната в Чикаго компания The Cambrians. От 2009-2014 г. работи като асистент-художествен ръководител и резидент хореограф на Giordano Dance Chicago и директор на Giordano II, както и Artist-In-Residence в DanceWorks Chicago, Big Muddy Dance Co., Wylliams-Henry Dance Company, Missouri Contemporary Ballet, Western Michigan University, Grand Valley State University, University of Wisconsin-Stevens Point, Stephens College and the University of Missouri-Kansas City.

Създавайки AutumnEckmanDance през 2015 г., нейната работа е представяна на Edinburgh Fringe Festival, Bates Dance Festival, Jazz Dance World Congress, Midwest RAD Festival, Florida Dance Festival, Detroit Dance City Festival и Kalamazoo Aesthetic Research and Education Program. От 2009 до 2015, е ръководител по танц в Northern Illinois University и преподава майсторски класове към Hubbard Street"s Lou Conte Dance Studio, Visceral Dance Center, State Street Ballet Summer Intensive, Florida Dance Festival, Summer Dance Lab (Walla Walla, WA), Arizona Jazz Dance Showcase и Bates Dance Festival"s Young Dancers and Professional Division.

Понастоящем е гостуващ професор по танци в университета в Аризона.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Посолство на САЩ в България.

5 юни/вторник/, 19 ч.
ДТ Пловдив - Камерна зала
Танцови вечери
In Light of Those You Love

Retrospect Dance Theatre - Англия

През юли 2017 г. Кристофър Томас и Хана Макгаслан основават Retrospect Dance Theatre (RSDT). Двамата завършват с отличие Rambert School of Ballet and Contemporary Dance през 2017 г.

Първата колаборация на Кристофър и Хана e в последната година на обучението им, дует, който е избран в официалната селекция на 31-вия Internationaler Wettbewerb fur Choreographie Hannover 2017. Оттук се формира и тяхното партньорство и се ражда Retrospect Dance Theatre.

Компанията създава спектакли, използвайки хореографски процес, базиран на метод актинг, при който движението се генерира от искрената емоция. Също така те си колаборират с множество арт форми, сред които spoken word, филм, танц, сценичен дизайн и музика, за да се създаде емоционално потапящ се танцов театър.

In Light of Those You Love разпръсва светлина върху тъмните въпроси, които измъчват сърцето. Retrospect Dance Theatre ви кани в дома на Катрин и Том Хийт, двойка, застинала в постоянно сковано състояние, там, където в техния изкривен ад от манипулации се размиват линиите между мечтите и реалността. Колко може да понесе един човек? Откъсната от обществото и потъваща в нарастваща лудост, двойката се бори да намери смисъл в любовта и се превива в омраза - както един към друг, така и към живота, който живеят. Какво е определението за лудост?

Спектакълът е представян на 31 International Wettbewurb fur Choreographie Hannover 2017, FLUX International Dance Festival 2017, Rotterdamse Schuwberg - Ротердам, Pitch 2017 - The Point - Ийстлей, Dance Proms - The Royal Albert Hall - Лондон, Resolution 2018 - The Place Theatre - Лондон и SCRATCH, Norden Farm Centre for the Arts, Мейдънхед

Skins
Lee Jung In - Korea

Хореография и танц: Лий Юнг Ин
Музика: Лий Дае Хеун
Осветление: Парк Ю Уон
Асистент по движението: Лий Сеун Ю

Изисквам интимност, докато държа нечия потяща се ръка. Не мога да сеспра и се обливам в студена пот поради моментния неудобен контакт. Скоро затварям очите.

Skins е дълбоко личен спектакъл инспириран от сложните ежедневни усещания до истеричните чувства. Неволен непосредстен контакт, моментно неудобство, и вдървени сетива като резултат от това усещане. Може ли танцът да изрази периферната нервност?

Представян на: INACT Festival - Франция, Hidden Door Festival - ШотландияHigh Fest International Performing Arts Festival - Армения, International Contemporary Dance Festival - Мексико, Dance Days Chania 7- Гърция, Фестивал Варненско Лято - България, TanzHafen Festival - Австрия, Modafe Korea Seoul - Корея, Seoul International Choreography Festival - Корея, Mono Tanz Festival - Унгария, Aura 26 Dance Festival - Литва, Bratislava in Movement - Словакия, Dance Bridge - Session House Tokyo - Япония.

6 юни/сряда/, 19 ч.,
Камерна зала
Официално закриване
Kaffeeklatsch

Театрална компания Holektiv - Чехия

"Ах! Колко сладък е вкусът на кафето,
По-сладък от хиляди целувки,
Мек, после сладък мускат.
Кафе, кафе, трябва да го пия,
И ако някой иска да ме почерпи,
Ах, чашата ми с кафе да напълни!"

Й.С. Бах, Kaffeekantate BWV 211

Кафе машината блести. Кафето тече. Kaffee! Жените са седнали.
Клюките започват. Klatsch! Kaffeeklatsch.
Театрален спектакъл с танц, акробатика и вкус на кафе.

* Терминът "Kaffeeklatsch" означава клюки по време на кафе, възниква през първата половина на 19-ти век. В онези дни жените не са допускани в обществените кафенета и затова започнат да се срещат по къщите си, където пият кафе и си говорят. Мъжете започват да наричат този нов обичай - Kaffeeklatsch.

Концепция: Holektiv - Андрея Викисала, Каролина Кризкова, Ева Стара

Музика: JAK - Матей Куфал и Джули Лупакова
Светлинен дизайн: L'non
Костюми: Барбора Прохазкова
Сценичен дизайн: Анежка Каливодова
Ръководство: Адела Ластовкова Стодолова
Подкрепа: HAMU, La Fabrika, Cirqueon, Cooltour, De"Longhi, KC
Zahrada, Art District Praha 7, Nadace Život umělce
Снимка: Дита Хавранкова

Театрална компания Holektiv е основана през 2016 г. като ежегодно сътрудничество на трима изпълнители - Андрея Викисала , Каролина Кризкова и Ева Стара. Работата им съчетава пантомима, съвременен танц, акробатика и клоунада.

Ева Стара е завършила Duncan centre conservatory и пантомима в Университета за сценични изкуства в Прага. Тя участва в следните пиеси: Jeníček a Mařenka (Държавна опера Прага), Modrý pták ( Национален театър Прага), Oni a Marie (Za Dveřmi festival), News Garden (Tanec Praha Festival) и Domácí úkoly z pilnosti (Тheatre Alfred ve dvoře).

Каролина Кризкова e завършила катедрата за пантомима и невербален театър в Университета за сценични изкуства в Прага. Като изпълнител участва във фестивалите My Mime, PAN, Quadriennale в Прага, проект "He war-Tribes", Fun Fatale и др. Тя участва и в представленията "Сред нас", "Jeníček a Mařenka" (Държавна опера Прага), Modrý pták и др.

Андрея Викисала е завършила Duncan centre conservatory и танцовия департамент в Университета за сценични изкуства в Прага. Досега е участвала в различни спектакли - "Софи", "Жизне", "Матея", "Salome" (Държавна опера Прага), "Сред нас", News Garden, както и на фестивалите KIOSK , Warsaw Dance Days, Tanec Praha Malá inventura, Nová generace и др. Преподава техника на съвременния танц.

Спектакълът Kaffeeklatsch е представян на Festival Prague Nonverbal, La Fabrika, Letni Letna, Karlovo náměstí, Švestkův dvůr, Cooltour, Klub Leitnerova, Festival Tanec Valmez, Mezinárodní den tance, Festival Habrovka, Festival CirkUff, Festival Vítr z hor.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

31 май - 6 юни
Sounding Dance - Participatory Sound Art Project
Ренцо Спитери - Малта

Четирима пловдивски хореографи и музикантът и аудио артист Ренцо Спитери (Малта) ще създадат SOUNDING DANCE по време на 12 МФТТ "Черната Кутия".

Ренцо Спитери е известен в международен план експериментален електронен артист, композитор и музикант, който е характерен с художествената си гъвкавост, творческото използване на звука и неограничен начин на изразяване. Ренцо дели работната си ангажименти между Обединеното кралство и Малта.

През 2008 г. е назначен за национален посланик в "Годината на междукултурния диалог" на Европейския съюз, съосновател и съорганизатор е на новия медиен колектив Open Works Lab и арт директор на Għanafest Malta World Music Festival

Ренцо Спитери е културен посланик на Le Meridien Malta и арт директор на ежегодното музикално събитие Teatru Unplugged, което се провежда в Malta"s National Theatre Teatru Manoel.

Цялата програма, фотоси и клипове на представленията, можете да откриете на официалната страница www.blackbox-fest.com

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Петото юбилейно издание на SoFest ще се проведе в третата седмица на юни

Любимият софийски фестивал ще предложи на феновете уникални концерти и спектакли в четири поредни дни

"Фолкпевица" от Народния театър с бенефис на 19 май

Последно за сезона представление на моноспектакъла "Бонбон" на София Бобчева, бонбони и вълк за публиката в салона

"Свободно падане" - новият спектакъл на Марион Дърова със световна премиера на ONE DANCE WEEK 2022

Спектакълът е първата копродукция на фестивала за съвременен танц ОNE DANCE WEEK и Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"

Марта Петкова и Никола Хаджитанев танцуват с ансамбъл "5/4 Танго" в уникален спектакъл

Светлин Ивелинов създава хореографията специално за това събитие от Европейския музикален фестивал 2022

"Локдаун №5" - комедия за една пандемия

Премиера на първия моноспектакъл на актрисата Сребрина Тимофей на 13 май в Yalta Art Room

Бляскавата церемония за връчване на Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" по БНТ

Двама президенти, кмет, принц, министри и холивудски знаменитости аплодираха младите таланти