Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Възкресяват легендата Мими Балканска

ЗВЕЗДИ НА ОПЕРЕТАТА

Възкресяват легендата Мими Балканска

Концерт-спектакълът "Царицата на оперетата" е на 18 юни в Сити Марк арт център с участието на Валентина Корчакова и Марио Николов

Мими Балканска (Снимка: Сити Марк арт център)

С ролите и партньорите на Мими Балканска - това е мотото на концерта-спектакъл, чиято премиера е на 18 юни в Сити Марк арт център (бившето кино "Левски" в столицата).

Автор на сценария е Елиана Митова - биограф на голямата оперетна звезда и авторка на книгата "Мими Балканска - царицата на оперетата". Режисьор е Марио Николов, музикалните откъси от класически оперети ще бъдат изпълнени от Валентина Корчакова и Марио Николов. Ще чуем и изпълнения на легендарната Мими, съхранени в личната колекция на Елиана Митова.

Животът на голямата звезда все още не е пресъздаден на филмова лента, може би защото няма да се намери актриса, която да се превъплъти в нейния образ. Затова и интересът към всичко, свързано с нея, не стихва. Кого е обичала, къде е направила първите си стъпки в изкуството, в кои страни е гостувала - за всичко това ще разкажат създателите на концерта спектакъл.

Домакин на събитието е г-н Христо Киров, който е превърнал бившето столично кино в кокетен малък театър с превъзходна акустика.

Уютната сцена на Сити Марк арт център предразполага към интимност и естествено общуване с публиката. На премиерата ще присъстват и оперетни примадони, които през годините са общували с голямата Мими. Сред тях е Теодора Георгиева, единствената ученичка на Мими Балканска, изработила с нея култовите роли на Силва и Цилика в "Царицата на чардаша".

Мими Балканска (Снимка: Сити Марк арт център)

Сюжетът, който ще бъде разказан чрез слово и музика, проследява старта на 17 годишната Мими на сцената на театър "Ренесанс", където тя дебютира в ролята на субретката Лори Ашенбренер в оперетата "Феята на карнавала" на Калман. Малкото момиче, останало рано без баща, трудно намира пари за да си плаща уроците по пиано. То дори не подозира, че точно в "Ренесанс" съдбата му ще се преобърне на 180 градуса. Попаднала в ръцете на режисьора Стоил Стоилов и актьора Петко Атанасов Мими израства като голяма актриса - най-напред създава галерия от субретки, които омайват софийската публика. Това са Лори, Щаси, Лиза, Мамзел Нитуш. И макар че няма голям глас нито пък е учила пеене, Мими е всяка вечер на сцената и не може да си позволи дори лукса да прегракне. Край на пианото, край на училището - зове я голямата кариера.

В театъра се влюбва за първи път - в тенова Иван Цачев, доста по-голям от нея. Вместо скъпа козметика и цветя, той й купува кукли, защото Мими още не се е наиграла. Двамата са нон стоп в театъра, а не след дълго се налага Мими на премине от субретките към героините. Това се случва в спектакъл на "Графиня Марица". Тъй като няма подходящ костюм за нея - Мими е нисичка и слаба, една богата еврейка, г-жа Амбил, любезно и предоставя красивите си тоалети, та дебютът да не пропадне. И я връхлитат героините - Графиня Марица, Силва Вареску, Анна Главари, Ана-Елиза. Малкото момиче неусетно се превръща с красива жена, обожавана от цяла София. А тя обича само своя Иван, който често и слага рога. Стигат до развод - Иван Цачев заминава за Германия и става първи тенор на операта в Дрезден, а Мими си остава в София.

Любовта я спохожда за втори път - д-р Кирил Марков с удоволствие минава под венчило с нея, след като я е излекувал от тежък грип. Мими вече мечтае за семейство, а когато докторът приема у дома дечица, за да ги оперира от сливици, тя ги държи в скута си. Уви, съдбата не й отрежда да стане майка, за което голямата прима съжалява до последния си миг. С Кооперативния театър посещава Турция и омайва Кемал Ататюрк, сама гастролира в Югославия, където я отвежда близкият й приятел тенорът Петър Райчев. Много са обожателите й, малцина са онези, на които тя е обърнала внимание. Д-р Марков също се оказва неверен съпруг и двамата се разделят.

Последната й любов - вероятно най-голямата, е актьорът Тодор Младенов, 24 години по-млад от нея. Цяла София говори за тази малко необичайна любов, но дори кварталният отговорник - през 60-те имаше такъв пост в милицията - я спира по улицата и я съветва: "Я да се ожените, другарко Балканска, такава хубава двойка сте с Тодор Младенов" За жалост до брак не стигат - Тодор умира в ръцете й покосен от най-страшната болест - рак на стомаха.

"Царицата на оперетата", концерт-спектакъл посветен на Мими Балканска

Голямата Мими се снима в два филма, като застава пред камерата редом с Татяна Лолова. Публиката все още помни и забележителното честване на 80-тата годишнина на Мими Балканска в Музикалния театър, когато министър Георги Йорданов й връчи поредния висок орден.

Легендарната оперетна звезда си отиде след банална операция от жлъчка на 22 май 1984 година. в Правителствената болница. Близките й до последно съжаляваха, че не са я отвели в "Пирогов", където операцията е щяла да бъде по-навременна и Мими да оцелее. Но, така било писано! Сребърният пръстен, който до последно краси ръката и, сега е на ръката на нейния биограф Елиана Митова, която не се разделя с красивото бижу.

По време на концерта ще бъдат прожектирани великолепните фотопортрети на Мими Балканска, дело на големите майстори Петър Папакочев и Емил Рашев, с които я свързва близко приятелство.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Премиерата на филма "Златан Дудов - Работническа Одисея" ще е на 21 март в София

Филмът на Михайло Коцев е история на родения в Цариброд през 1903 година български режисьор - един от най-значимите филмови творци на миналия век

Мирослав Боршош, Мая Илиева, Ники Кънчев, Фънки и още куп звездни гости тръгнаха "Към нея" и Росен Карамфилов

Верни приятели и партньори на Фондация “Стоян Камбарев” и десетките гости аплодираха Росен и 5-те поетични филмчета, създадени от Деси Тенекеджиева

Снежина Петрова и Георги Господинов представят новата стихосбирка на Амелия Личева

"Под хирургическия поетичен разрез на съвременността протичат като струйки кръв човешката крехкост и нежност", коментира "Потребност от рециклиране" писателката Теодора Димова