Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тридневен маратон в Русенския театър

МЕЛПОМЕНА

Тридневен маратон в Русенския театър

Празникът на театралното изкуство ще завърши с дългоочакваната премиера на постановката "Редки тъпанари" на Теди Москов

"Редки тъпанари" на режисьора Теди Москов

Русенският драматичен театър "Сава Огнянов" организира тридневен маратон за всички почитатели на Мелпомена.

Началото е днес, 22 май с пиесата "Вечеря за глупаци" с участието на Христо Гърбов и гост актрисата от Сатиричния театър Жанет Йовчева.

Постановката е на Рашко Младенов Участват още: Борислав Веженов, Петя Венелинова, Любомир Кънев, Йовко Кънев. Началото е от 19.00 часа на Голяма сцена.

Христо Гърбов и Петя Венелинова в "Вечеря за глупаци"

60-годишнината на актьора Венцислав Петков ще бъде отбелязана на 23 май със спектакъла "Службогонци" от 19.00 часа на Голяма сцена в Доходното здание.

Постановката е на Пламен Панев, с участието на Николай Урумов-гост, Ясена Господинова, Татяна Цветкова, Ивайло Спасимиров, Александър Узунов, Любомир Кънев, Дина Шошева, Ралица Константинова.

Венцислав Петков в "Службогонци"

Венцислав Петков завършва НАТФИЗ"Кр.Сарафов"-София, през 1981 г.,специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър",в класа на проф.Анастас Михайлов. При дипломирането си има покана от театъра на родния си град Варна и от Русенския, но той избира втория и неотменно -36 години - е в трупата на театъра от нашия град.

Актьорът извървя пътя от екзалтираното младежко присъствие на сцената, навлезе в нея в годините на зрелостта, за да го видим днес в роли, които има много мъдрост, достолепие и размисъл за живота. Пред очите на русенските зрители той се утвърди като един от най-обичаните и авторитетни театрални творци.

Премиерата на криминалната комедия "Редки тъпанари" на Теди Москов ще бъде на 24 май, от 19.00 часа на Голяма сцена.

Сценичният вариант е на Теди Москов и Симон Шварц по филма на Марио Моничели "Неизвестни извършители".

"Редки тъпанари" на режисьора Теди Москов

Сценография и костюми: Виолета Радкова. Музика: Пламен Мирчев-Мирона.

Участват: Мая Новоселска, Дайана Михайлова, Роберт Янакиев, Ясена Господинова, Явор Бахаров, Петя Венелинова, Александър Сано, Александър Узунов, Йосиф Шамли, Ивайло Спасимиров.

Дайана Михайлова и Александър Сано в "Редки тъпанари" на режисьора Теди Москов

Спектакълът "Редки тъпанари" е театрална версия на филма на Марио Моничели "Неизвестни извършители". Сюжетът е силно комедиен и разкрива трогателните опити на група пишман крадци да оберат една заложна къща. Те са фрапиращо непрофесионални и абсолютно неподходящи за престъплението, с което са се нагърбили. Разбира се самочувствието им е обратно пропорционално на възможностите им. Бандата им се състои от некадърен спортист, провалил се адвокат, уволнен кино оператор, бездарен сицилиански мафиот и младоженец, захванал се да краде в деня на сватбата си. Ние съчувстваме на тези бандити, за разлика от днес, когато филмите ни карат зорлем да им се възхищаваме. Паралелно с кражбата се раждат и две любовни истории. Ражда се и "престъплението на века". Разбира се няма да разказвам сюжета, тъй като това е пагубно за всяка криминална история.

Филмът на Моничели е от епохата на италианския неореализъм и е номиниран за Оскар през 1958 г. В него участват грандиозните артисти Марчело Мастрояни, Тото и Витторио Гасман. А артистите в спектакъла не са по- лоши от тях. Със Симон Шварц преработихме сценария, така че да го доближим до съвременна България, а именно - бедна, крадлива и безперспективна за огромен брой хора. Между Италия през 50- те години на миналия век и България в наши дни има някаква "роднинска" близост.

Теди Москов

"Редки тъпанари" на режисьора Теди Москов

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Списъци"-те на Марион Дърова, Мартина Апостолова, Стефан Иванов и Николай Колев

На 29 януари и 5 февруари е премиерата на най-новото заглавие в афиша на Yalta Art Room

Танцовият спектакъл "Темел" е първото представление за 2023 г. в театър "Иван Радоев" - Плевен

Вдъхновен от необятността на българската автентична музика и танц, той ще постави пред публиката много въпроси - дали сме се отдалечили от корена си, можем ли да се върнем при него, искаме ли това, колко общият културен код ни унифицира или напротив – прави ни уникални?

Спектакълът "Кастор. Портрети на неизвестното" ще има софийска премиера на 29 и 30 декември

Автори на музикално-театралния спектакъл са режисьорът Явор Гърдев, композиторът Петър Дундаков и сценографът Венелин Шурелов

Плевенският театър посреща Новата 2023 година с премиерата на "Гардеробът" по Стратиев

Темата за конформизма в съвременното общество е основополагаща за представлението

Документалният филм "Подслон" - един eмоционален поглед върху бежанската драма

Филмът на Ралица Димитрова и Пламен Герасимов - с премиера на 28-и ноември в галерия "Прегърни ме"