Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Любов по време на премиера

ПРЕМИЕРА

Любов по време на премиера

Младежки театър ви предлага един наситен с емоции февруари

Актьорите по време на репетиция преди премиерата на "Еквус" (Снимка: Гергана Дамянова)

В месеца на виното и любовта Младежки театър е подготвил много изненади - премиера, празнична игра с кон и фото разходка във времето.

Във връзка с предстоящата премиера на новия спектакъл "Еквус" от Питър Шафър на режисьора Стайко Мурджев, зрителите ще могат да се върнат назад във времето с архивни снимки от пиесата през 1981, които от Младежки театър вече публикуват на Фейсбук страницата си Младежки театър "Николай Бинев".

В режисьорския прочит на Гриша Островски могат да се да се видят превъплъщенията на изключителния Николай Бинев, както и неговите колеги, младите Аня Пенчева, Георги Кадурин, Никола Стефанов и други.

Спектакъла на Стайко Мурджев е един нов режисьорски прочит, който задава и основният въпрос: "Индивидуалността болест ли е, когато е в разрез с общоприетите норми?"

Тази седмица стартира и кампанията "Любов по време на премиера". Част от нея може да стане всеки зрител, като се снима с предоставения от Младежки театър кон по интересен и забавен начин. Всеки споделил снимката си във Фейсбук с хаштаг на български #еквус участва за 2 покани за постановката "Еквус" на 8 март 2017.

Очертава се един наситен с емоции месец, не пропускайте да станете част от него!


Какво да очакваме от "Еквус" и новата интерпретация на режисьора Стайко Мурджев?

Предстоящото представление набляга на сблъсъка между вътрешното невидимо живеене и обществената му социална оценка. Целта на спектакъла е да бъде разкрита темата-табу за психичното живеене и проблемите на отделния човек.

Представлението е насочено към съвременните хора и главно към младата зрителска аудитория. Преплитането на множество теми - медицина, любов, религия, гарантира индивидуален прочит за всеки един зрител. 

Уникалното в представлението е груповият персонаж на конете. Част от актьорите се превъплъщават в образите на 6 коня. В пиесата Питър Шафър дава щтрихи за това, как да изглеждат конете:

"Всички опити за наподобяване на домашни животни или - още по-лошо - пантомимично наподобяване на коне трябва да се избягват.

Актьорите в никакъв случай не трябва да застават на четири крака, или дори да се навеждат. Трябва винаги... да са изправени, сякаш телата на конете губят очертанията си назад в мрака..."., но дали това е и интерпретацията на Стайко Мурджев?

В ролята на Мартин Дайзърт влиза неповторимият Малин Кръстев (Снимка: Гергана Дамянова)
Режисьорът на спектакъла, Стайко Мурджев, носител на награда "Икар" за дебют за режисура на "Пухеният" (2010), а също и наградата на публиката във Висбаден (2012).

"ЕКВУС" е представена за първи път от Националния Театър в Олд Вик Тиътър на 26 юли 1973. На Бродуей е поставена в Плимът Тиътър и премиерата се е състояла на 24 октомври 1974 с Антъни Хопкинс в ролята на Мартин Дайзърт.

В ролята на Алън Странг е играл и Даниел Радклиф. Самият той определя ролята си като едно от най-важните и ценни неща в своята кариера.

Основното действие на пиесата се развива в психиатричната болница Рокъби в южна Англия в наши дни.

Младият Алън Странг е извършил ослепяване на шест коня. Когато полицията и близките му се опитват са разберат причината за неговата постъпка, не получават смислен отговор.

Търсят помощта на доктор Мартин Дайзърт, който е психиатър. Благодарение на своя голям професионален опит той успява да разбере истината за
чувствата на момчето в онзи момент.

На финала стават ясно какво е провокирало Алън и от какво е повлияно неговото поведение, какво стои в основата и имат ли вина родителите.

Питър Шафър е един от най-уважаваните драматурзи в Обединеното Кралство. Неговите произведения са предизвикващи, действени и много подходящи за
театрална игра.

Носител е два пъти на театралната награда (Тони) Tony Awards и Оскар за пиесата си "Амадеус", която адаптира и за киното. Създал е още "Черна комедия", "Летис и Лавидж", "Кралският лов за слънцето" и "Упражнение за пет пръста".

Ния Кръстева и Севар Иванов по време на репетиция преди премиерата на "Еквус" (Снимка: Гергана Дамянова)

Преводът на пиесата е на проф. Здравко Митков, сценографията и костюмите на Елица Георгиева, а хореографията на Станислав Генадиев. Участват: Севар Иванов, Александър Хаджиангелов, Малин Кръстев, Станка Калчева, Светослав Добрев, Гергана Христова, Ния Кръстева, Петър Дочев, Ярослава Павлова, Николай Луканов, Юлиян Петров и студенти от класа на проф. Стефан Данаилов.

Премиерата на спектакъла е на 18 и 24 февруари 2017 г. от 19 часа на голямата сцена на Младежки театър.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Артисти представят една от най-енигматичните и провокативни пиеси на френския драматург Фредерик Зонтаг

Спектакълът се фокусира върху темата за разпадането на личността и въпросът "Кой съм аз?", разказват от екипа, голяма част от който са бивши студенти на проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова

Премиера на "Хаос" и множество инициативи в Нощ на театрите в Стара Загора

"Блокирали хора, заседнали в своя живот без да знаят накъде да тръгнат, но пък със самомнение, което ги изпълва и запраща в необичайни посоки - това са персонажите в спектакъла", казва режисьорът Петър Денчев

За първи път "Перфектни непознати" в България

Премиерата е на Театър "София", а датата и мястото са 6 октомври от 19 часа в Театър "Сълза и смях"

Хитовият мюзикъл "Семейство Адамс" от Бродуей с премиера в България

За първи път изкуствен интелект генерира елементи от мапинга на Античния театър

Валерий Тодоров: В медиите има все по-малко журналистика

Журналистът представи книгата си "Медии и време. Журналистика, истина и реалност" в Националната библиотека