Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ако нямах лоши сънища

ПРЕМИЕРА

Ако нямах лоши сънища

Авторски спектакъл на Лилия Абаджиева по Уилям Шекспир

"Ако нямах лоши сънища", авторски спектакъл на Лилия Абаджиева

На 23 май от 19.30 ч. ще се състои предпремиерата на най-новото заглавие от програмата на Театър Азарян "Ако нямах лоши сънища" на Лилия Абаджиева, един от най-задълбочените и интересни български театрални режисьори.

Впечатляващият спектакъл анализира и се вглежда в Шекспировия художествен свят. Лилия Абаджиева, заедно с деветимата актьори и сценографа Васил Абаджиев, създава калейдоскоп от текстове на Уилям Шекспир, поставени в логиката на театралната лексика, която режисьорката развива през годините.

Репетиция на "Ако нямах лоши сънища"

В спектакъла участват: Александър Кадиев, Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски, Илиян Пенев, Моню Монев и Никола Додов

Сценографията и костюмите са на Васил Абаджиев. Музикалната картина е на режисьорка Лили Абаджиева. Фотограф е Иван Абаджиев.

"Бих желала обект на нашето изследване да са проявленията на душата по Аристотел, респективно - проявленията на етическите добродетели в различни обстоятелства и изпитания, които предлагат "стрелите на свирепата съдба."

Ще опитаме да проследим как се получава това съчетание на състрадание и удивление, в което тогавашната критична мисъл (на Елизабетинската епоха) е виждала същината на трагичното, поправяйки доста сполучливо Аристотеловата формулировка: състрадание и страх.

Кое е това, което би могло да се отъждестви с катарзис или пречистване? Възможен отговор е: едновременното чувство на облекчение и прозрение, че страданията имат своето необходимо място в свят, в който властва не само сляпата каузалност или случайност, а едно морално начало (което в края на краищата се налага).

Колкото по-голяма е прàвата между възторга ни от човека и съзнанието ни, че той ще загине, колкото повече се удивляваме на човешката му сила, на величието на онова начало, което го погубва, толкова по-силно преживяваме трагедията."

Лилия Абаджиева

Премиерата на "Ако нямах лоши сънища" ще е бъде през новия театрален сезон на Театър Азарян.

 

Коментирай 0

1/1

"Ако нямах лоши сънища", авторски спектакъл на Лилия Абаджиева

Репетиция на "Ако нямах лоши сънища"

Календар

Препоръчваме ви

Отлагат премиерата на "Бащата"

Носителят на голямата награда от Карлови Вари на Кристина Грозева и Петър Вълчанов трябваше да тръгне по кината на 3-и април

Универсалният артист Карлес Сантос и неговата страст по минимализма

Изложба в "Софийски арсенал" - Музей за съвременно изкуство

Филмът за Атанас Буров тръгва по кината на 6-и

Премиерата на "Останалото е пепел" събра звезден елит

"Експрес ХХ век" потегля в Драматичен театър Пловдив с червен килим и шампанско

Бродуейската комедия "Експрес ХХ век" - на 5-и март в Голямата зала на театъра

Любовната история на амазонка и римлянин - в мюзикхола "Прераждане"

Мюзикхолен Театър Пловдив ни кани на зрелищен спектакъл

ГОРЕЩА стая за публики

Програма на международната група Steam Room