Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Стефан Данаилов на 75!

ЛЮБИМИ БЪЛГАРСКИ АКТЬОРИ

Стефан Данаилов на 75!

Не пропускайте събитията, които ще се проведат в чест на легендарния актьор

"Киното ме направи популярен и стана може би най-хубавата част от живота ми. Показа ме на публиката още преди да реша, че ще ставам артист."

Стефан Данаилов

С Доротея Тончева във филма на Въло Радев "Черните ангели" (1970)

Стефан Данаилов, най-популярният и обичан актьор в България - с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, празнува своя 75-и рожден ден през декември. В негова чест ще се проведат няколко събития благодарение на партньорството между Книгомания и Столична община, Народен театър "Иван Вазов", Българска национална филмотека, кино "Одеон", Арто+, ShortCut:

1-14 декември 2017 г. - Изложба "Непознатите портрети на Стефан Данаилов" Официално откриване: 1 декември (петък) 2017 г., 13,00 ч.

Изложбата на открито се провежда в градинката пред Народен театър "Иван Вазов" със съдействието на Столична община и Българска национална филмотека.

Ще бъдат представени 32 пана, които ще припомнят участието на Стефан Данаилов в някои от най-емблематичните филми на българското кино като "Следите остават", "Инспекторът и нощта", "Морето", "Понеделник сутрин", "Князът", "Черните ангели", "Топло", "Иван Кондарев", "Юлия Вревска", "Търновската царица", "Дами канят", сериалите "На всеки километър", "Фамилията".

С Катя Паскалева във "Иван Кондарев" (1974) на режисьора Никола Корабов

Снимките в изложбата са селекция на Георги Тошев. Някои от тях са от илюстративния материал към автобиографичната книга "Романът на моя живот", на която той е съавтор със Стефан Данаилов. Голяма част от снимките са кадри от филмовите ленти и се публикуват за първи път - предоставени са от личния архив на актьора и от Българска национална филмотека.


 - 4 декември (понеделник) 2017 г., 18,30 ч., кино "Одеон" - Предпремиера на документалния филм за Стефан Данаилов "Монолог" със сценаристи Георги Тошев и Ема Константинова.

Филмът представя днешния ден на известния актьор и припомня някои от най-известните му роли в киното. Във филма са включени кадри и фотографии от личния архив на Стефан Данаилов и фонда на БНФ. Сред тях отново има ценни документални кадри, които са заснети през 60-те и 70-те години по време на снимките на "На всеки километър", "Иван Кондарев" и други филми, превърнали се в класика.

Филмът е реализиран със съдействието Арто+, ShortCut и БНФ. В края на представянето ще бъдат изложени от издателство Книгомания първите 100 екземпляра от автобиографичната книга "Романът на моя живот".


Декември 2017 г., кино "Одеон" - "10-те златни филма на Стефан Данаилов"

През целия месец декември в кино "Одеон" ще тече ретроспектива от филми, избрани от самия Стефан Данаилов. Сред тях са първите му участия в "Следите остават" и "Инспекторът и нощта", ще бъдат излъчени и хитове като "Дами канят" и пълната версия на екранизацията на "Иван Кондарев".

Входът е свободен.

"Следите остават" (1956) на Петър Б. Василев

Още

Стефан Данаилов се изповяда в книга

Стефан Данаилов се изповяда в книга


9 декември (събота) 2017 г., 19,30 ч., Народен театър "Иван Вазов" - Официално представяне на автобиографичната книга на Стефан Данаилов "Романът на моя живот" със съавтор Георги Тошев.

На събитието се очаква да присъстват много от екранните и сценични партньори на актьора, както и студенти от всичките му випуски в НАТФИЗ. Програмата е изненада и за самия професор Данаилов. Режисьор е племенницата му Росица Обрешкова, а сценограф - Елена Иванова.


9 декември (събота) 2017 г., bTV ще излъчи премиерно документалния филм на Георги Тошев "Различният", посветен на големия актьор, в поредицата "НепознатиТЕ".

Във филма на Никола Рударов "От нищо нещо" (1979)

Коментирай 0

1/1

"Следите остават" (1956) на Петър Б. Василев

Във филма на Никола Рударов "От нищо нещо" (1979)

С Доротея Тончева във филма на Въло Радев "Черните ангели" (1970)

С Катя Паскалева във "Иван Кондарев" (1974) на режисьора Никола Корабов

Календар

Препоръчваме ви

Учителят на Белини и Росини бил кастрат

Джироламо Крешентини бил любимец на Наполеон и на младия Шопенхауер

Сър Дейвид Атънбъро - "съкровището на Великобритания", зове за спасяването на Земята

Новият му документален филм "Живот на нашата планета" можем да намерим в каталога на Netflix

Един от най-добрите майстори на образа на Дева Мария пада от скеле, докато зографисва олтар

Родоначалникът на испанския реализъм Бартоломе Мурильо оставя над 450 шедьовъра на живописта

Йожен Йонеско: Нашият живот е като моя театър - абсурден, смешен, нищожен и нещастен

26 години без Шекспир на абсурда, наричан още "трагичен клоун"

Блогърът сензация Крис Захариев: Вярвам, че моята мисия е да разказвам неразказаните истории

"Вярвам, че разказвачите на истории в какъвто и да е формат, са архитектите на нашата култура", допълва младият кинорежисьор номиниран за Награда Полет в изкуството "Стоян Камбарев"

Реймънд Чандлър, който знаеше да доставя удоволствие с думите

На 26 март се навършиха 60 години без големия писател