Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вермеер - сфинксът от Делфт

РАЗВЕНЧАВАНЕ

Вермеер - сфинксът от Делфт

Дали Вермеер не е гений, който е работил в самота в мълчаливия свят на ателието си?

"Млекарката" на Вермеер (Снимка: Shutterstock)

Нова изложба в Лувъра оборва това схващане, като свързва художника с много майстори на живописта, която била високо ценена през 17-и век в Холандия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Вермеер - сфинксът от Делфт" е израз, който изобщо не е верен",

заяви един от кураторите на откриващата се утре изложба Блез Дюко. След Лувъра, тя ще бъде показана в Националната галерия в Дъблин от 17 юни до 17 септември и в Националната галерия за изкуство във Вашингтон от 22 октомври до 21 януари 2018 г.

Изразът е на французина Теофил Торе-Бюрже, преоткривателя на творчеството на бароковия холандски художник в края на 19-и век. Торе-Бюрже прикрил истината за художник, който поддържал контакти с майстори на четката в цялата страна.

"Тази изложба не е монография, тя представя Вермеер (1632 - 1675) сред други художници, негови съперници, колеги, последователи",

отбеляза Дюко, който е експерт по фламандска и холандска живопис в Лувъра.

"Плетачката на дантели", "Любовното писмо", "Географът", "Млекарката" - 12 картини от Вермеер, т.е. една трета от творчествето му, са представени в изложбата, която включва общо 70 творби. Сред авторите им са Герард Терборх, Ян Стен, Питер де Хох, Габриел Метсю.

"Изложбата "Вермеер и школата от Делфт" в музея "Метрополитън" в Ню Йорк показа творческите контакти на художника в града, в който е роден и е работил през целия си живот. Ние се постарахме да представим контактите му в цялата страна", поясни кураторът.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

„30 години оптимизъм“ - гостуваща изложба на Лиза Мари Шмит и Александру Михай Будеш

В нея артистите рефлектират върху падането на комунизма в Румъния, продуктовия имидж на Майкъл Джексън и капитализма с две лица.

Изложба "Кино Испания: плакати за филми с награди"

"Кино Испания" представя седем нови ексклузивни постера, създадени за седем емблематични испански филма, които празнуват седмото изкуство

Изложението "Арт Базел" тази година е тест за здравето на пазара на изкуство

Според доклад на швейцарската банка Ю Би Ес и фирмата Art Economics продажбите на пазара на изкуство са намалели с 4 процента през 2023 г., а причината е повишаването на лихвените проценти и нестабилната геополитическа среда след две години на силно възстановяване след шока от пандемията от КОВИД-19

Германският художник Клеменс Бер представя изложбата "Призрачни хоризонти" на три локации в София

Творческият акцент на проекта пада върху разрушението и реконструкцията, в рамките на три сайт-спесифик инсталации

Малката кутия с големи възможности

Асоциация на Българските Модни Дизайнери (АБМД) представя "Ревю в кутия"