Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Върховният съд на САЩ разглежда спор за авторски права върху картини на Анди Уорхол

ЗАКОНОВИ БИТКИ

Върховният съд на САЩ разглежда спор за авторски права върху картини на Анди Уорхол

Магистратите разглеждат жалба, внесена от Фондация Анди Уорхол срещу съдебно решение, че картини от 1984 г., базирани на снимка на Принс от 1981 г., дело на фотографката Лин Голдсмит за списание "Нюзуик", не са защитени от законодателството за авторското право

Източник: Върховният съд на САЩ

Върховният съд на САЩ започна да разглежда дело за нарушаване на авторски права между наследниците на Анди Уорхол и фотографка, направила снимката на певеца Принс, по която художникът създава негови портрети, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Още

"Мерилин" от Анди Уорхол беше продадена за рекордните 195 милиона долара

"Мерилин" от Анди Уорхол беше продадена за рекордните 195 милиона долара

Казусът може да помогне да бъдат определени границите за художествени произведения, които се основават на друг материал.

Магистратите разглеждат жалба, внесена от Фондация Анди Уорхол срещу съдебно решение, че картини от 1984 г., базирани на снимка на Принс от 1981 г., дело на фотографката Лин Голдсмит за списание "Нюзуик", не са защитени от законодателството за авторското право. Раздел в него разрешава нелицензирана употреба на произведения с авторски права при определени обстоятелства.

Спорът за това къде да се постави границата между вдъхновението и злоупотребата предизвика широк интерес заради последиците от него за артистите и развлекателната индустрия в по-широк план.

Уорхол, който почина през 1987 г., беше основна фигура в поп арт движението, възникнало през 50-те години на миналия век. Той често създава картини със ситопечат и други произведения, вдъхновени от снимки на известни личности и търговски продукти - творби със значителна художествена и парична стойност.

Портретът на Уорхол от 1964 г. на актрисата Мерилин Монро беше закупен за 195 милиона щатски долара през май, поставяйки рекорд за произведение на американски художник, продадено на търг. Той е създаден със ситопечат и акрил върху ленено платно.

Анди Уорхол прави 16 портрета на Принс, вдъхновени от снимката на Голдсмит. 74-годишната фотографка казва, че е научила за нелицензираните творби на художника едва след смъртта на музиканта през 2016 г. Тя заведе дело през 2017 г. срещу наследниците на Уорхол за нарушаване на авторски права.

Още

Непознати творби на Анди Уорхол в лондонската галерия Halcyon

Непознати творби на Анди Уорхол в лондонската галерия Halcyon

Законът за авторското право понякога позволява употреба на защитени с авторски права произведения без разрешението на създателя. Ключов фактор, който съдилищата вземат под внимание, е дали тя има "трансформираща" цел под формата на пародия, критика и др.

Федерален съдия от Манхатън постанови, че произведенията на Уорхол са защитени по тази част от закона, тъй като творецът е трансформирал снимката, на която Принс изглежда уязвим и притеснен, като в неговата трактовка той е "легендарна фигура, по-голяма от живота". Така художникът е надскочил авторските права на фотографа.

На следваща инстанция апелативен съд се произнесе, че магистратите не трябва да "поемат ролята на критици на изкуството и да се стремят да търсят намерението зад или значението на произведенията", а вместо това е необходимо да решат дали новата творба има "фундаментално различна и нова артистична цел и характер", която "се различава от "суровия материал", използван за създаването му".

Така казусът стигна до Върховния съд на САЩ. Решението се очаква в края на месец юни догодина, отбелязва Ройтерс.

Още

Повече от сто оригинални творби на Анди Уорхол в музея "Лудвиг" в Кьолн

Повече от сто оригинални творби на Анди Уорхол в музея "Лудвиг" в Кьолн

Още

Портрет на Мерилин Монро на Уорхол е на път да се превърне в най-скъпата творба от 20-ти век

Портрет на Мерилин Монро на Уорхол е на път да се превърне в най-скъпата творба от 20-ти век

Още

Активисти искат да спрат продажбата на "Тайната вечеря" на Анди Уорхол

Активисти искат да спрат продажбата на "Тайната вечеря" на Анди Уорхол

Още

Пабло Пикасо, Салвадор Дали и Анди Уорхол в месеца на любовта  в галерия "Оборище" 5

Пабло Пикасо, Салвадор Дали и Анди Уорхол в месеца на любовта в галерия "Оборище" 5

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Калоян Илиев-Кокимото представя Wild Wild East

Изложбата е от 30 септември до 27 октомври 2023 в Галерия Little Bird Place

Водопадът на Надежда Олег Ляхова

В изложбата "Водопад" Надежда Олег Ляхова преплита в почти поетично наративно търсене вълнуващите я теми, които до голяма степен засягат всеки творец

Виенският Музей на изящните изкуства показва тъкани шедьоври по проекти на Рафаел

Изложбата показва устойчивото влияние на композициите на Рафаел върху развитието на стила на фламандските стенни гоблени

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество