Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ци Байшъ разби всички рекорди за китайски картини

КЛАСИЧЕСКА ТУШОВА ЖИВОПИС

Ци Байшъ разби всички рекорди за китайски картини

12 пейзажи на видния китайски живописец бяха продадени за рекордните 140,8 милиона долара

Колекция от 12 пейзажа на един от най-известните китайски живописци, Ци Байшъ (1864-1957), беше продадена на търг в Пекин за рекордните 140,8 милиона долара, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Аукционът постави нов световен рекорд за продажба на произведения на китайското изкуство. Първоначалната оценка на лота беше от около 122,4 милиона долара.

Ци Байшъ рисува 12 свитъка с традиционни китайски пейзажи през 1925 година. Той се вдъхновил от красотата на местната природа при свои пътешествия през предишната година. Колекцията от свитъци с дължина 1,8 метра и ширина 47 см той подарил на своята приятелка Чън Дзипин, след което те попаднали в частни колекции.

Ци Байшъ е един от най-видните китайски художници и калиграфи в най-новата история на Китай.

Той е роден на бедно семейство през 1864 г. и е работил като дърводелец, преди да тръгне да пътува около Китай на 40-годишна възраст. Ци е най-известен с картините си за ландшафта, дърветата и малките животни.

Ци Байшъ (1864-1957)

Ци теоретизира, че "картините трябва да бъдат нещо между приличие и неприличие". Неговата изумителна продукция отразява разнообразието от интереси и опит, като се фокусира по-скоро върху по-малките неща на света, отколкото върху големия пейзаж.

Скариди, риба, раци, жаби, насекоми и праскови са любимите му субекти. Използвайки тежко мастило, ярки цветове и енергични удари, той създава свежи и оживени произведения, които изразяват неговата любов към природата и живота.

През 1953 г. Чи Башиши е избран за председател на Асоциацията на китайските художници. Той е бил активен до края на дългия си живот и е служил накратко като почетен президент на Пекинската академия за китайска живопис, основана през май 1957 г. Умира в Пекин на 16 септември 1957 г. на 93 години.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес

Живопис от 20 век в Летни акценти 2022

Изложбата е от 22 юни до 15 септември в Арт галерия "Нюанс"

Атанас Хранов и "Изход" в Арт Галерия Le Papillon

Изложбата живопис e до 12-ти юли 2022 г.

Коста Каракашян и обществените тоалетни като (не)видими човешки присъствия

Сайт-специфик инсталацията на Коста Каракашян се открива на 21 юни от 18:30 в КО-ОП

Скандал за антисемитизъм на изложението за съвременно изкуство Documenta

Един от най-авторитетните форуми за съвременно изкуство е изправен пред ескалация на спор за антисемитизма, който се изостри с искане за премахване на едно произведение