Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Трансформации" на Спартак Паскалевски във Велико Търново

ПРОСТРАНСТВЕНИ КООРДИНАТИ

"Трансформации" на Спартак Паскалевски във Велико Търново

Експозицията от живопис и рисунки ще бъде представена от 25 септември 2020 г. в Изложбените зали "Рафаел Михайлов"

Изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.

"Трансформации"- експозиция от живопис и рисунки на проф. д.и.н. Спартак Паскалевски ще бъдат представени от 25 септември 2020 г. в Изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.

Интересът на художника към различните степени на преображения се отнася към багрената материя и рисунъчния процес, към взаимните им превръщания, определящи характера на колорита, както и към динамиката на формите и структурирането им в пространството. В многообразните трансформации авторът е съхранил специфичния им енергиен и изразен потенциал.

Изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.

Впрочем насока за интерпретацията на експозиционната поредица Трансформации е концептуалното разбиране за изложбеното пространство като място и обект на особено художествено пространство, въплътяващо идеи в образи, символи, метафори, мотиви и конфигурации.

При търсената от автора ансамбловост пластичните метаморфози засягат както строежа на конкретната картинна организация, така и структурирането на изложбеното пространство в обемни конструкции и форми на "синкрестасис", "синергон" и "киклохромия", които художникът интензивно и системно разработва в научните си изследвания от последните години и представя в различни вариации на свои художествени изяви в чужбина.

Движейки се в изложбеното пространство, зрителят сетивно съпреживява различните пространствени координати, възприемайки ги многоаспектно и темпорално.

Концептуално изложбата се дистанцира от традиционно приетото изложение на творби. Авторът предизвиква зрителя да откликне като потенциален притежател на избрани и пожелани от него картини, представени в експозицията.

Още

"Летен дъжд" от Антон Антонов в Галерия "Арт Маркони"

"Летен дъжд" от Антон Антонов в Галерия "Арт Маркони"

Отделни идейни превъплъщения в изложбата се предхождат от инициативата на създаденото във Велико Търново експериментално студио "Трапезия" и представената през 2017 година експозиция.

Обединението е на няколко творци с различен поглед към света - на самобитния баснописец Антон Труфев, на историка и литератора Милка Денева, на илюстраторката на множество книги Дешка Денева. Чрез творчеството си те разкриват различни аспекти на взаимоотношението реално - претворено, подсказани от непосредствения живот, от историческите асоциации на спомените като съхранени ценности на културата.

Основна концептуална идея на изложбата е "Човекът, т.е. звучащият Човек" - изконен носител на трансформирания исторически опит, устремен към собственото си пресътворяване (в непрестанен диалог с хармонията в природата).

Спартак Паскалевски (Facebook страница)

За Спартак Паскалевски този хармонизиращ порив носи дълбинните гласове и звуци от недрата на генетичната човешка памет. Художникът се интересува от зависимостта между витално природното и преобразеното от човешката фантазия, от пораждащата множество звукове странна материя и форма на музикалните инструменти.

Жизненият виталитет на прероденото и преобразено зооморфно съществование на инструментите поражда различни звукови светове - както струната в напрегнатата душевност на арфата и звуковата струя на древния авлос, на кавала и гайдата.

Още

Фотографи ще покажат в Лайпциг изложбата "Пловдив - най-старият жив град на Европа"

Фотографи ще покажат в Лайпциг изложбата "Пловдив - най-старият жив град на Европа"

Чрез душевните вибрации и мелоса, чрез заложените в човешката природа звукови недра се осъществява обвързващият диалог между природно спонтанния звук и професионалната музика. Така човекът се превръща в част от магично неукротимата звукова материя на света, изразяваща цял спектър от състояния на подчинение, властване, примирение и катарзис...

В този смисъл изложбата носи идеята за цвета като звук и за звука като цвят в различни асоциации и вибрации. Те представят прераждането или човекоподобното осъществяване като в разгърнатата структура на синкрестасиса Карнавални страсти.

Медитативната съзерцателност в псалмодичната структура на Ехоот Крит включва древни митологични метафори и евангелски внушения.

Пробудени разгневени звуци доминират в Ехо от Троя, а циркулиращите погледи отвътре завладяват образите в серията Метафори, последвани от други шест творби: Среща, Надежда, Кръговете на мечтата, Загубената хармония и Вечният кръговрат. Във визуално-звуковата атмосфера на експозицията, по интересен начин се реализират идеите в Евангелски мотив, напомнящ за подвизите на св. Георги в апокалиптичен кръговрат от динамика и звукове в пламтящо ядро, в пластичните трансформации на рамки в ромб.

Още

MADE IN ЛЕЩЕН - резидентска изложба на млади български визуални артисти

MADE IN ЛЕЩЕН - резидентска изложба на млади български визуални артисти

В друга насока е развита идеята за преображенията в Археология, където авторът открива отломки от скритата в древни пластове мисъл, засвидетелствана в множество фрагменти, извадени от земята. Те отново заживяват в пробудената им мисъл, което е определящо за композиционната структура на творбата.

В друга поредица творби Спартак Паскалевски анализира и следва сигналите на подобни асоциации в пробудените образи на Древни звуци І и Древни звуци ІІ, във внушенията на Митологичен мотив, в Струните на мрака, Самота и Далечен гост. Но художникът търси и сблъсъка в Надиграване, Нетърпение, в символиката на алегоричното противопоставяне Между небето и земята, както и в звуковата конфликтност на Прииждане.

Същевременно той показва чувствителност както към отшумелите гласове на Празникът и Шепотът на земята, така и към съпричастието на влюбените в На брега и Спомен за Рая. Чрез образните им внушения Спартак Паскалевски разкрива дълбинно притаени трансформации, останали скрити или станали видими както в творбите, така и в реалността.

Проф. д.ф.н. Румяна Златанова

Още

"Тръпковата галерия" през годините - 28 творби на именити автори

"Тръпковата галерия" през годините - 28 творби на именити автори

Още

Галерия "Аросита" представя "Нови градски легенди и митове" от Борис Колев

Галерия "Аросита" представя "Нови градски легенди и митове" от Борис Колев

Още

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Още

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество

Българско изкуство "извън рамката" отново ще бъде изложено в Париж

60 произведения на самоуки арт брут артисти откриват сезона на Българския културен институт във Франция, през 2024 ще бъдат показани и в София

„Микеланджело и последиците“ е името на голяма експозиция в музея Албертина

Изложбата "Микеанджело и последиците" разказва за появата и властта на канона, постепенната загуба на значението му и неговия разпад, за канона, характерен за актовите творби на Микеланджело и начина, по който се отнасят към него следващите поколения

Днес се прощаваме със скулптора Ставри Калинов

Президентът Румен Радев също изрази съболезнования на близките и семейството на скулптора и художника Ставри Калинов по повод неговата кончина

"El Aumento - Издигането" на Валентин Бакърджиев в Галерия "Ракурси"

Изложбата е от 19 септември до 7 октомври 2023