Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Трансформации" на Спартак Паскалевски във Велико Търново

ПРОСТРАНСТВЕНИ КООРДИНАТИ

"Трансформации" на Спартак Паскалевски във Велико Търново

Експозицията от живопис и рисунки ще бъде представена от 25 септември 2020 г. в Изложбените зали "Рафаел Михайлов"

Изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.

"Трансформации"- експозиция от живопис и рисунки на проф. д.и.н. Спартак Паскалевски ще бъдат представени от 25 септември 2020 г. в Изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.

Интересът на художника към различните степени на преображения се отнася към багрената материя и рисунъчния процес, към взаимните им превръщания, определящи характера на колорита, както и към динамиката на формите и структурирането им в пространството. В многообразните трансформации авторът е съхранил специфичния им енергиен и изразен потенциал.

Изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.

Впрочем насока за интерпретацията на експозиционната поредица Трансформации е концептуалното разбиране за изложбеното пространство като място и обект на особено художествено пространство, въплътяващо идеи в образи, символи, метафори, мотиви и конфигурации.

При търсената от автора ансамбловост пластичните метаморфози засягат както строежа на конкретната картинна организация, така и структурирането на изложбеното пространство в обемни конструкции и форми на "синкрестасис", "синергон" и "киклохромия", които художникът интензивно и системно разработва в научните си изследвания от последните години и представя в различни вариации на свои художествени изяви в чужбина.

Движейки се в изложбеното пространство, зрителят сетивно съпреживява различните пространствени координати, възприемайки ги многоаспектно и темпорално.

Концептуално изложбата се дистанцира от традиционно приетото изложение на творби. Авторът предизвиква зрителя да откликне като потенциален притежател на избрани и пожелани от него картини, представени в експозицията.

Още

"Летен дъжд" от Антон Антонов в Галерия "Арт Маркони"

"Летен дъжд" от Антон Антонов в Галерия "Арт Маркони"

Отделни идейни превъплъщения в изложбата се предхождат от инициативата на създаденото във Велико Търново експериментално студио "Трапезия" и представената през 2017 година експозиция.

Обединението е на няколко творци с различен поглед към света - на самобитния баснописец Антон Труфев, на историка и литератора Милка Денева, на илюстраторката на множество книги Дешка Денева. Чрез творчеството си те разкриват различни аспекти на взаимоотношението реално - претворено, подсказани от непосредствения живот, от историческите асоциации на спомените като съхранени ценности на културата.

Основна концептуална идея на изложбата е "Човекът, т.е. звучащият Човек" - изконен носител на трансформирания исторически опит, устремен към собственото си пресътворяване (в непрестанен диалог с хармонията в природата).

Спартак Паскалевски (Facebook страница)

За Спартак Паскалевски този хармонизиращ порив носи дълбинните гласове и звуци от недрата на генетичната човешка памет. Художникът се интересува от зависимостта между витално природното и преобразеното от човешката фантазия, от пораждащата множество звукове странна материя и форма на музикалните инструменти.

Жизненият виталитет на прероденото и преобразено зооморфно съществование на инструментите поражда различни звукови светове - както струната в напрегнатата душевност на арфата и звуковата струя на древния авлос, на кавала и гайдата.

Още

Фотографи ще покажат в Лайпциг изложбата "Пловдив - най-старият жив град на Европа"

Фотографи ще покажат в Лайпциг изложбата "Пловдив - най-старият жив град на Европа"

Чрез душевните вибрации и мелоса, чрез заложените в човешката природа звукови недра се осъществява обвързващият диалог между природно спонтанния звук и професионалната музика. Така човекът се превръща в част от магично неукротимата звукова материя на света, изразяваща цял спектър от състояния на подчинение, властване, примирение и катарзис...

В този смисъл изложбата носи идеята за цвета като звук и за звука като цвят в различни асоциации и вибрации. Те представят прераждането или човекоподобното осъществяване като в разгърнатата структура на синкрестасиса Карнавални страсти.

Медитативната съзерцателност в псалмодичната структура на Ехоот Крит включва древни митологични метафори и евангелски внушения.

Пробудени разгневени звуци доминират в Ехо от Троя, а циркулиращите погледи отвътре завладяват образите в серията Метафори, последвани от други шест творби: Среща, Надежда, Кръговете на мечтата, Загубената хармония и Вечният кръговрат. Във визуално-звуковата атмосфера на експозицията, по интересен начин се реализират идеите в Евангелски мотив, напомнящ за подвизите на св. Георги в апокалиптичен кръговрат от динамика и звукове в пламтящо ядро, в пластичните трансформации на рамки в ромб.

Още

MADE IN ЛЕЩЕН - резидентска изложба на млади български визуални артисти

MADE IN ЛЕЩЕН - резидентска изложба на млади български визуални артисти

В друга насока е развита идеята за преображенията в Археология, където авторът открива отломки от скритата в древни пластове мисъл, засвидетелствана в множество фрагменти, извадени от земята. Те отново заживяват в пробудената им мисъл, което е определящо за композиционната структура на творбата.

В друга поредица творби Спартак Паскалевски анализира и следва сигналите на подобни асоциации в пробудените образи на Древни звуци І и Древни звуци ІІ, във внушенията на Митологичен мотив, в Струните на мрака, Самота и Далечен гост. Но художникът търси и сблъсъка в Надиграване, Нетърпение, в символиката на алегоричното противопоставяне Между небето и земята, както и в звуковата конфликтност на Прииждане.

Същевременно той показва чувствителност както към отшумелите гласове на Празникът и Шепотът на земята, така и към съпричастието на влюбените в На брега и Спомен за Рая. Чрез образните им внушения Спартак Паскалевски разкрива дълбинно притаени трансформации, останали скрити или станали видими както в творбите, така и в реалността.

Проф. д.ф.н. Румяна Златанова

Още

"Тръпковата галерия" през годините - 28 творби на именити автори

"Тръпковата галерия" през годините - 28 творби на именити автори

Още

Галерия "Аросита" представя "Нови градски легенди и митове" от Борис Колев

Галерия "Аросита" представя "Нови градски легенди и митове" от Борис Колев

Още

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Още

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Откриха изчезнал портрет от Тициан

Картината, изобразяваща "благороден мъж с барета", е изчезнала преди около 20 години

Японският милиардер Маедзава продаде картина на Баския за 85 милиона долара

Творбите на американския неоимпресионист, починал на 27 г. през 1988 г., се продават много скъпо последните години

"Гол мъж и две фигури зад него" на Микеланджело бе продадена за над 23 милиона евро

Рисунката на ренесансовия майстор е определена като френско национално съкровище

Почитаме Майстора с две изложби в Националната галерия

"Образът на Майстора" и "Майстора и "Родно изкуство" ще бъдат открити на 19 май (четвъртък) - съответно в "Квадрат 500" и в "Двореца" и ще могат да бъдат видяни там до 28 август

67,6 милиона долара за "Легнала гола жена" на Пикасо

Картината е сюрреалистично представяне на музата на Пикасо Мари-Терез Валтер, която я показва като многокрако морско създание