Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Трансформации" на Спартак Паскалевски във Велико Търново

ПРОСТРАНСТВЕНИ КООРДИНАТИ

"Трансформации" на Спартак Паскалевски във Велико Търново

Експозицията от живопис и рисунки ще бъде представена от 25 септември 2020 г. в Изложбените зали "Рафаел Михайлов"

Изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.

"Трансформации"- експозиция от живопис и рисунки на проф. д.и.н. Спартак Паскалевски ще бъдат представени от 25 септември 2020 г. в Изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.

Интересът на художника към различните степени на преображения се отнася към багрената материя и рисунъчния процес, към взаимните им превръщания, определящи характера на колорита, както и към динамиката на формите и структурирането им в пространството. В многообразните трансформации авторът е съхранил специфичния им енергиен и изразен потенциал.

Изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.

Впрочем насока за интерпретацията на експозиционната поредица Трансформации е концептуалното разбиране за изложбеното пространство като място и обект на особено художествено пространство, въплътяващо идеи в образи, символи, метафори, мотиви и конфигурации.

При търсената от автора ансамбловост пластичните метаморфози засягат както строежа на конкретната картинна организация, така и структурирането на изложбеното пространство в обемни конструкции и форми на "синкрестасис", "синергон" и "киклохромия", които художникът интензивно и системно разработва в научните си изследвания от последните години и представя в различни вариации на свои художествени изяви в чужбина.

Движейки се в изложбеното пространство, зрителят сетивно съпреживява различните пространствени координати, възприемайки ги многоаспектно и темпорално.

Концептуално изложбата се дистанцира от традиционно приетото изложение на творби. Авторът предизвиква зрителя да откликне като потенциален притежател на избрани и пожелани от него картини, представени в експозицията.

Още

"Летен дъжд" от Антон Антонов в Галерия "Арт Маркони"

"Летен дъжд" от Антон Антонов в Галерия "Арт Маркони"

Отделни идейни превъплъщения в изложбата се предхождат от инициативата на създаденото във Велико Търново експериментално студио "Трапезия" и представената през 2017 година експозиция.

Обединението е на няколко творци с различен поглед към света - на самобитния баснописец Антон Труфев, на историка и литератора Милка Денева, на илюстраторката на множество книги Дешка Денева. Чрез творчеството си те разкриват различни аспекти на взаимоотношението реално - претворено, подсказани от непосредствения живот, от историческите асоциации на спомените като съхранени ценности на културата.

Основна концептуална идея на изложбата е "Човекът, т.е. звучащият Човек" - изконен носител на трансформирания исторически опит, устремен към собственото си пресътворяване (в непрестанен диалог с хармонията в природата).

Спартак Паскалевски (Facebook страница)

За Спартак Паскалевски този хармонизиращ порив носи дълбинните гласове и звуци от недрата на генетичната човешка памет. Художникът се интересува от зависимостта между витално природното и преобразеното от човешката фантазия, от пораждащата множество звукове странна материя и форма на музикалните инструменти.

Жизненият виталитет на прероденото и преобразено зооморфно съществование на инструментите поражда различни звукови светове - както струната в напрегнатата душевност на арфата и звуковата струя на древния авлос, на кавала и гайдата.

Още

Фотографи ще покажат в Лайпциг изложбата "Пловдив - най-старият жив град на Европа"

Фотографи ще покажат в Лайпциг изложбата "Пловдив - най-старият жив град на Европа"

Чрез душевните вибрации и мелоса, чрез заложените в човешката природа звукови недра се осъществява обвързващият диалог между природно спонтанния звук и професионалната музика. Така човекът се превръща в част от магично неукротимата звукова материя на света, изразяваща цял спектър от състояния на подчинение, властване, примирение и катарзис...

В този смисъл изложбата носи идеята за цвета като звук и за звука като цвят в различни асоциации и вибрации. Те представят прераждането или човекоподобното осъществяване като в разгърнатата структура на синкрестасиса Карнавални страсти.

Медитативната съзерцателност в псалмодичната структура на Ехоот Крит включва древни митологични метафори и евангелски внушения.

Пробудени разгневени звуци доминират в Ехо от Троя, а циркулиращите погледи отвътре завладяват образите в серията Метафори, последвани от други шест творби: Среща, Надежда, Кръговете на мечтата, Загубената хармония и Вечният кръговрат. Във визуално-звуковата атмосфера на експозицията, по интересен начин се реализират идеите в Евангелски мотив, напомнящ за подвизите на св. Георги в апокалиптичен кръговрат от динамика и звукове в пламтящо ядро, в пластичните трансформации на рамки в ромб.

Още

MADE IN ЛЕЩЕН - резидентска изложба на млади български визуални артисти

MADE IN ЛЕЩЕН - резидентска изложба на млади български визуални артисти

В друга насока е развита идеята за преображенията в Археология, където авторът открива отломки от скритата в древни пластове мисъл, засвидетелствана в множество фрагменти, извадени от земята. Те отново заживяват в пробудената им мисъл, което е определящо за композиционната структура на творбата.

В друга поредица творби Спартак Паскалевски анализира и следва сигналите на подобни асоциации в пробудените образи на Древни звуци І и Древни звуци ІІ, във внушенията на Митологичен мотив, в Струните на мрака, Самота и Далечен гост. Но художникът търси и сблъсъка в Надиграване, Нетърпение, в символиката на алегоричното противопоставяне Между небето и земята, както и в звуковата конфликтност на Прииждане.

Същевременно той показва чувствителност както към отшумелите гласове на Празникът и Шепотът на земята, така и към съпричастието на влюбените в На брега и Спомен за Рая. Чрез образните им внушения Спартак Паскалевски разкрива дълбинно притаени трансформации, останали скрити или станали видими както в творбите, така и в реалността.

Проф. д.ф.н. Румяна Златанова

Още

"Тръпковата галерия" през годините - 28 творби на именити автори

"Тръпковата галерия" през годините - 28 творби на именити автори

Още

Галерия "Аросита" представя "Нови градски легенди и митове" от Борис Колев

Галерия "Аросита" представя "Нови градски легенди и митове" от Борис Колев

Още

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Още

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

 

Коментирай 0

1/1

Изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.

Спартак Паскалевски (Facebook страница)

Календар

Препоръчваме ви

Пълната анонимност на един художник, който ни съобщава нещо важно

Изложбата на Гълъб Гълъбов ще бъде открита на 26 октомври в Галерия "Стубел"

"РазЛичности" - отпечатъците на млади артисти в арт галерия - НДК

Експозицията ще може да се види между 3 и 19 ноември 2020

Radar Festival - микс от изкуства, които се сливат в едно

RADAR FESTIVAL BEYOND MUSIC се завръща за седма година, този път от 23-ти до 25-ти октомври

Изложбата "Нахлуване в пейзажа" на Аделина Попнеделева: за невинността, която изгубваме като деца

"Попаднах в една градина, в която мечета, тигърчета и маймунки бяха разположени върху клоните на дърветата, под храстите, на тревата" казва за екзпозицията си проф. Аделина Попнеделева

Греди Асса показва над 70 картини за Франция

По думите му без Франция, Европа не би била това, което е

"Завещанието" - изложба с творби от личната колекция на писателя Христо Стоянов

Вежди Рашидов откри изложбата в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив