Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Преселението на Иоанна

ЗАВРЪЩАНЕ

Преселението на Иоанна

Наша художничка се завръща за първа изложба в България след близо 30 години в чужбина

Художничката в ателието си (Снимки: Личен архив)

"Завръщане в България" е името на първата самостоятелна изложба на Иоанна Дановска у нас след близо 30 години работа в чужбина.

В галерия "Нирвана", в центъра на София, за първи път художничката ще изложи над 30 платна живопис, които обхващат периода между 1989 и 2012 г.

Нарича стила си "нов експресивен реализъм", а темите в ретроспективната изложба са вдъхновени от комбинацията на цветове, предмети, светлини и сенки. Процесът на създаване на един образ, който до сега не е съществувал, е най-важен за Дановска и целта на художничката е да предаде това усещане и на посетителите, които разглеждат нейните картини.

Един от най-интересните сюжети в изложбата е "преселението" й от ателието в Есен, Германия към Дюселдорф. Кашоните с кукли, свещници, черепи на животни, купувани от различни антиквариати в Париж, Варна, София и Дюселдорф, са събрани за пренасяне и оставени да бъдат взети от хамалите.

Четки и палитри от ателието, както и приготвени за изхвърляне обувки, също са там. Когато ги вижда огрени от слънчевата светлина, която се процежда през прозореца, Иоанна си припомня историята на всеки предмет и се вдъхновява да я разкаже в серия от картини. Тази серия картини също ще бъде част от изложбата й в България.

За нея учителят й от Художествена академия в Дюселдорф - проф. A. Р. Пенк - казва:

"(Това е) ...светът видян през един силен темперамент с живи форми и цветове. Разумът и сърцето са разпределени по равно. Наблюдателят възприема историята като мост към всички възможности тя да бъде картина за триумфа на окото."

Изложбата "Завръщане в България" ще бъде официално открита от акад. Светлин Русев на 10 май от 18.00 ч, а картините ще бъдат изложени в галерия "Нирвана" в продължение на един месец - до 10 юни, 2017 г. Отриването на изложбата е със свободен вход.

Иоанна Дановска е родена през ноември 1965 г. в София, България. Завършва Художествената гимназия, а после и Националната Художествена Академия у нас със специалност текстил. От 1990 до 1998 г. учи в Художествената академия в Дюселдорф при проф. А. Р. Пенк (един от най-известните пиктографи в света, популярен със своите примитивистки образи на човешки фигури и тотемни скулптори).

От 1992 г. е негов майстор-ученик и в творчеството й прозира влиянието на неговия нео-експресионистичен стил. Картини на Иоанна Дановска за били излагани в галерии и музеи в Дюселдорф, Есен, Дортмунд, Бон и Вупертал, Германия.

Творчеството й се състои от близо 2000 картини.

Коментирай 0

1/1

Художничката в ателието си (Снимки: Личен архив)

Календар

Препоръчваме ви

Пълната анонимност на един художник, който ни съобщава нещо важно

Изложбата на Гълъб Гълъбов ще бъде открита на 26 октомври в Галерия "Стубел"

"РазЛичности" - отпечатъците на млади артисти в арт галерия - НДК

Експозицията ще може да се види между 3 и 19 ноември 2020

Radar Festival - микс от изкуства, които се сливат в едно

RADAR FESTIVAL BEYOND MUSIC се завръща за седма година, този път от 23-ти до 25-ти октомври

Изложбата "Нахлуване в пейзажа" на Аделина Попнеделева: за невинността, която изгубваме като деца

"Попаднах в една градина, в която мечета, тигърчета и маймунки бяха разположени върху клоните на дърветата, под храстите, на тревата" казва за екзпозицията си проф. Аделина Попнеделева

Греди Асса показва над 70 картини за Франция

По думите му без Франция, Европа не би била това, което е

"Завещанието" - изложба с творби от личната колекция на писателя Христо Стоянов

Вежди Рашидов откри изложбата в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив