Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Преселението на Иоанна

ЗАВРЪЩАНЕ

Преселението на Иоанна

Наша художничка се завръща за първа изложба в България след близо 30 години в чужбина

Художничката в ателието си (Снимки: Личен архив)

"Завръщане в България" е името на първата самостоятелна изложба на Иоанна Дановска у нас след близо 30 години работа в чужбина.

В галерия "Нирвана", в центъра на София, за първи път художничката ще изложи над 30 платна живопис, които обхващат периода между 1989 и 2012 г.

Нарича стила си "нов експресивен реализъм", а темите в ретроспективната изложба са вдъхновени от комбинацията на цветове, предмети, светлини и сенки. Процесът на създаване на един образ, който до сега не е съществувал, е най-важен за Дановска и целта на художничката е да предаде това усещане и на посетителите, които разглеждат нейните картини.

Един от най-интересните сюжети в изложбата е "преселението" й от ателието в Есен, Германия към Дюселдорф. Кашоните с кукли, свещници, черепи на животни, купувани от различни антиквариати в Париж, Варна, София и Дюселдорф, са събрани за пренасяне и оставени да бъдат взети от хамалите.

Четки и палитри от ателието, както и приготвени за изхвърляне обувки, също са там. Когато ги вижда огрени от слънчевата светлина, която се процежда през прозореца, Иоанна си припомня историята на всеки предмет и се вдъхновява да я разкаже в серия от картини. Тази серия картини също ще бъде част от изложбата й в България.

За нея учителят й от Художествена академия в Дюселдорф - проф. A. Р. Пенк - казва:

"(Това е) ...светът видян през един силен темперамент с живи форми и цветове. Разумът и сърцето са разпределени по равно. Наблюдателят възприема историята като мост към всички възможности тя да бъде картина за триумфа на окото."

Изложбата "Завръщане в България" ще бъде официално открита от акад. Светлин Русев на 10 май от 18.00 ч, а картините ще бъдат изложени в галерия "Нирвана" в продължение на един месец - до 10 юни, 2017 г. Отриването на изложбата е със свободен вход.

Иоанна Дановска е родена през ноември 1965 г. в София, България. Завършва Художествената гимназия, а после и Националната Художествена Академия у нас със специалност текстил. От 1990 до 1998 г. учи в Художествената академия в Дюселдорф при проф. А. Р. Пенк (един от най-известните пиктографи в света, популярен със своите примитивистки образи на човешки фигури и тотемни скулптори).

От 1992 г. е негов майстор-ученик и в творчеството й прозира влиянието на неговия нео-експресионистичен стил. Картини на Иоанна Дановска за били излагани в галерии и музеи в Дюселдорф, Есен, Дортмунд, Бон и Вупертал, Германия.

Творчеството й се състои от близо 2000 картини.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Учени разгадаха една от загадките на Леонардо да Винчи

Изследователите твърдят, че в основата на ренесансовите образи на Мадоната с Младенеца са радиално разположени елементи, идващи от арабската и персийската традиция

Нова творческа академия за съвременно изкуство

Академия, предлагаща творчески специалности, има и стипендии

Едвард Мунк сам е написал "Може да бъде нарисувано само от луд" върху картината си "Викът"

Специалисти са анализирали почерка и са го сравнили с дневниците и писмата на художника, за когото е известно, че е имал психически проблеми

Време за малко тишина със "Страници от ателието" на Никола Стоименов

Изложбата можем да видим в Галерия "Астри" от 22 феруари до 13 март 2021 г.

Художникът Васил Тенев - в бургаската галерия "Неси"

Изложбата може да се види до 9 март 2021 г.

Галерия "Арте" представя Свилен Блажев и неговата "Натура"

Изложбата енкаустика е от 23 февруари до 13 март 2021 г.