Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лихвари продават на безценица творби на български майстори на четката

ВСИЧКО ЗА ПРОДАН

Лихвари продават на безценица творби на български майстори на четката

Акварел на Димитър Гюдженов - предложен за 1999 лева

Закъсали колекционери са пуснали за продажба в заложни къщи творби на едни от най-добрите ни майстори в изобразителното изкуство. Димитър Гюдженов, пресъздал най-забележителните събития в историята на България, е "пуснат" за 1999 лева. Автопортрет на проф. Васил Стоилов пък, чиито картини са притежание на едни от най-престижните галерии в цял свят, може да се купи за 1699 лева.

За продан са обявени общо 54 платна на бележити майстори на четката, като Теньо Желев, Ванко Урумов и мариниста Дионисий Дионисиев. Портретът на Патриарх Евтимий на Теньо Желев е предложен на цена 2999 лева. А има аукциони, които предлагат плакати и репродукции с лика на Патриарха за...12 лева. Колекция от 17 платна на Павлин Коцев, чиито творби притежават НХГ и музея "А.С. Пушкин" в Москва, както и частни колекционери във Виена и Париж, са пуснати на цени между 299 и 699 лева.

Прави впечатление, че всички цени завършват на... 99 - похват, въведен в практиката от търговците на продукти за масова употреба, и обиден не само за авторите на творбите, но и за почитателите на изобразителното изкуство. 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Бях там" от Веселин Начев - в Галерия "Стубел"

Изложбата можем да видим от 15 юни до 3 юли 2021 г.

Световноизвестният сюрреалист Рафал Олбински - специален гост на OPERA OPEN 2021

Творби на художника ще красят Античния театър като проекции в декора на премиерата "Дон Жуан" с режисьор Михал Знаниецки на 24 юли и 20-ти август

Между културното наследство и социалните медии

Единствената кола с български дизайн, куполите на Ларгото покрити с цветове, пърформанс насред задръстване – тези и други проекти ще предложи международната изложба „Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии“ - на 10 юни в подлезите под площад "Независимост"

"Територии на доверие" или можем ли да говорим за ново сътрудничество между машини и хора?

Рисунки, стенопис и добавена реалност включва изложбата "Територии на доверие" на Албена Баева – една от водещите български съвременни артистки, работещи в пресечната точка на изкуство, технология и наука

Реплика на "Мона Лиза" се продава на търг в Париж

"Мона Лиза Хекинг" е дело на италиански последовател на Да Винчи и е нарисувана в началото на седемнадесети век

Български художници в мащабни изложби, представящи най-добрите творци на Европа

Недко Солаков и Мартина Вачева ще покажат две различни поколения на българското съвременно изкуство