Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Красотата в индустриалните и градски пейзажи изследва талантливият художник Йордан Велков

МЕЖДУ РЕАЛНОТО И АБСТРАКТНОТО

Красотата в индустриалните и градски пейзажи изследва талантливият художник Йордан Велков

Изложбата "Неосъзнато ежедневие" на младия творец ще бъде открита на 7-и септември в галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио в столицата

Из изложбата "Неосъзнато ежедневие" на Йордан Велков (Източник: УниКредит Булбанк)

УниКредит Студио - пространството за съвременно изкуство на УниКредит Булбанк - представя изложбата на обещаващия българки художник Йордан Велков, стипендиант на учредената от Академичния съвет на Националната художествена академия стипендия на името на проф. Андрей Даниел за студенти от специалност "Живопис".

Изложбата носи името "Несъзнавано ежедневие" и представя серия от произведения, изследващи комплексността на света и нашите връзки с него. Картините разкриват вътрешната същност на обекти и места, които подценяваме в ежедневието си.

Индустриалните и градски пейзажи предизвикват традиционните представи за красота, изваждайки наяве често пренебрегваната поезия и красота на изградените от човека среди.

Чрез използването на смели линии, драматично осветление и скулптурен подход към текстурата, художникът се освобождава от реалистичното предаване на формата. Картините са на границата между реалното и абстрактното, като съчетават в себе си въздействието на светлината в конкретния момент.

Из изложбата "Неосъзнато ежедневие" на Йордан Велков (Източник: УниКредит Булбанк)

Чрез фрагментирането в творбите, се създава по-лична комуникация със зрителя, която се основава на възможността за индивидуална интерпретация. Натурата и личният опит служат, като отправна точка за последващите композиционни експерименти и метафори, а използването на велатури позволява създаването на неочаквани ефекти и по-експресивно предаване на състоянието.

Всяка картина предизвиква зрителя да навлезе в света на емоциите и личните асоциации, като го възприема като своеобразно приключение.

Изложбата "Неосъзнато ежедневие" е резултат от сътрудничеството между УниКредит Студио и талантливи млади творци, като част от ангажимента на банката да подкрепя и насърчава културното разнообразие и изкуство.

Откриването ще бъде на 7-и септември от 18:00 часа, а картините могат да бъдат разгледана в УниКредит Студио на пл. "Света Неделя" № 7 до 28-и септември, всеки делничен ден между 10:00 - 18:00.

УниКредит Студио е галерията за съвременно изкуство на УниКредит Булбанк, открита в началото на 2012 г., когато България е избрана измежду още над 20 европейски държави да бъде домакин на първото УниКредит Студио след създадената в Италия галерия. Мисията на студиото е да представя млади български и международни автори и да дава платформа за тяхното съвременно изкуство.

Йордан Велков е дипломиран магистър специалност Живопис в Националната художествена академия, а от 2023 г. е докторант в Академията. Участвал е в редица изложби на НХА, във фестивала Виа Понтика 2018, Италия и Sofia Youth Art Festival. Носител е на отличията Награда живопис на Българска банка за развитие и първо място в конкурс "Ротари отваря възможности".


*Материалът е предоставен от УниКредит Булбанк.

Още

СБХ организира Национална скулптурна изложба 2-0-2-3

СБХ организира Национална скулптурна изложба 2-0-2-3

Още

Германската фотографка Барбара Клем с първа самостоятелна изложба в София

Германската фотографка Барбара Клем с първа самостоятелна изложба в София

Още

Ускорение - полет - приземяване = "Родени свободни"

Ускорение - полет - приземяване = "Родени свободни"

Още

Българският павилион на биеналето във Венеция остава отворен до 26 ноември

Българският павилион на биеналето във Венеция остава отворен до 26 ноември

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Калоян Илиев-Кокимото представя Wild Wild East

Изложбата е от 30 септември до 27 октомври 2023 в Галерия Little Bird Place

Водопадът на Надежда Олег Ляхова

В изложбата "Водопад" Надежда Олег Ляхова преплита в почти поетично наративно търсене вълнуващите я теми, които до голяма степен засягат всеки творец

Виенският Музей на изящните изкуства показва тъкани шедьоври по проекти на Рафаел

Изложбата показва устойчивото влияние на композициите на Рафаел върху развитието на стила на фламандските стенни гоблени

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество