Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Карикатурен десант в Дома на хумора и сатирата в Габрово

"СВЕТЪТ Е ОЦЕЛЯЛ, ЗАЩОТО СЕ Е СМЯЛ!"

Карикатурен десант в Дома на хумора и сатирата в Габрово

7 гостуващи изложби с над 500 творби на 150 творци от цял свят

Христо Комарницки и Чавдар Николов от вестник Прас-прес/Сн. Фейсбук страница на Дома на хумора и сатирата - Габрово

Музеят "Дом на хумора и сатирата" в Габрово откри новия си творчески сезон със събитие от есенния културен календар, което е посветено на изкуството на карикатурата и е под наслов "Карикатурен десант". Това съобщи Дарина Маринчевска от Дома, цитирана от БТА.

В залите на музея са подредени 7 мащабни гостуващи изложби с над 500 творби на 150 автори. Те съдържат карикатури, сатирични рисунки и шаржове на творци от цял свят.

Откриване на "Карикатурен десант"/Сн. Фейсбук страница на Дома на хумора и сатирата в Габрово

Една от изложбите е на секция "Карикатура" при СБХ. Колекцията представя годишен преглед на най-новите творби, създадени от родни майстори на рисувания хумор. В селекцията са включени 133 карикатури на 20 художници. Отделено е място на политическия и неполитическия шарж, но акцентът е върху интерпретирането на вечните теми - любов, секс, отношенията между половете, екология, вино, космос, спорт, пари, бизнес.

Михаил Вешим, главен редактор на "Стършел"/Сн. Фейсбук страница на Дома на хумора и сатирата - Габрово

Друга интересна експозиция е под наслов "100 години от Октомврийската революция" и е гостуваща колекция на клуб "Архигум" (Украйна). Експозицията показва карикатури от 1917 до 2017 г., с поглед назад - към Октомврийската революция. В нея са включени творби на утвърдени имена в жанра като Кособукин, Казаневски, Кудин, Казански, "Стършел" и приятели" разказва историята на хумористичния вестник и неговите автори. Колекцията включва 19 табла със снимки и документи, свидетелстващи за 70-годишната история на сатиричния вестник, както и 79 творби на 17 художника от три поколения.

Дарил Кейгъл, САЩ - Редакционна карикатура /Сн. Фейсбук страница на Дома на хумора и сатирата - Габрово

Българската столица на хумора посреща скъпи гости -  американския карикатурист Дарил Кейгъл, художника и изследовател на българското хумористично изкуство Антон Стайков, управителя на в. "Стършел" Румен Белчев, главния редактор Михаил Вешим и сътрудничката на вестника Маргарита Янчева.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дворецът Шьонбрун във Виена предлага виртуална разходка с императрица Сиси

С помощта на най-модерните технологии посетителите на прочутия замък Шьонбрун стават гости на сватбата на императрица Сиси и император Франц Йозеф, слушат първите композиции на Моцарт и се срещат с Мария Терезия

Да надуем всички морски играчки!

Калоян Илиев – Кокимото открива голяма изложба в родния си град Варна

Солта, която носи в себе си живота и смъртта

Павлин Радевски показва скулптури от сол в проекта "Време за разпад", изложбата можете да видите от 28 юли в галерия "+359"

"Божествена комедия" в графика

От 28 юли 2022 Арт Галерия Ларго ще представи международната сборна изложба - графика "Божествена комедия"

Италия осуети незаконна продажба на картина на бароковата художничка Артемизия Джентилески

Търговците представили творбата като дело на ученик на Джентилески, а не на самата художничка, за да получат фалшиво разрешително за износ от италианските власти

Испански митничари конфискуваха рисунка, за която се предполага, че е на Пикасо

Творбата "Три персонажа", струваща 450 хиляди евро, е открита в куфар на пътник, заподозрян в контрабанда