Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Художникът, който нарича себе си "плагиат на Бога"

СТРАННА ПТИЦА

Художникът, който нарича себе си "плагиат на Бога"

Три истории на Ставри Калинов

Ставри Калинов (Снимки: Авторката)

Художникът Ставри Калинов е един от най-талантливите ни съвременни майстори на изобразителното изкуство. Като характер минава за странна птица, която не спира да изненадва с екшъни от всякакъв род. Чували сме го да критикува смело министри, но и да разказва по момчешки как се е претрепал с бъги, как са го измамили с пари, или че мрази богатите, защото не влагат парите си в културата. Виждали сме го облечен като бонвиван на елитно тържество, но и...гол и окован с вериги.

Нарича себе си "извънземно", принудено да битува с обикновените човеци на земята, но най-често артистично кокетира със самоопределението, че е "плагиат на Бога". Историите, които може да ви разказва с часове, са безчет. Вероятно повече дори от картините, които е създал, а те са много. Ще ви разкажем само 3 от историите на твореца Ставри Калинов, докоснали дълбоко сърцето му на обикновен човек.

I

Майка ми ме нарече "Сине" чак на смъртния си одър

Ставри Калинов в ателието си (Снимки: Авторката)

"Бях въртоглав още от малък. До 14-ата си година мълчах като пукел в училище, та не знам как са ме пускали през класовете. А сега съм дърт бърборко. Роден съм в много бедно семейство. На половин година се случваше да опитам вкуса на кюфте. Баща ми е лежал в затвора, понеже откраднал въглища и дърва да ни стопли в една много тежка зима във Видин, когато и Дунава замръзнал!..Майка ми беше корава жена. Често ме наричаше "Говедо". Само веднъж ми каза "Сине" - на смъртния си одър. Бях вече на 55!..Едва след смъртта й проумях, че като се е държала строго с мене, е била в съзаклятие с Бог - искала е да ме държи нащрек, за да придобия "потентност" - да имам стимул да се доказвам. Криела е нежността си, за да ме направи силен. Чак на стари години прозрях, че е била кралица майка ми. А и името й беше такова - Реджина. На нея кръстих едната си дъщеря".

II

Исках да се самоубия от любов

Ставри Калинов в ателието си (Снимки: Авторката)

"Обичах едно момиче, а то ми обърна гръб. Излязох на балкона да се хвърля, но шлиферът ми се закачи за нещо и останах жив. Надявам се, че Бог е знаел защо. Приятели ме запознаха с жена ми Силвия на един купон, за да забравя първата си любов, обаче и тя не ми отвърна с взаимност. До 33-тата си година бях сам. Силвия дойде при мен чак след 15 години. Завари ме в ужасен вид - кален, мръсен - боядисвах нещо. И тя пак изчезна. Появи се пак след две седмици. Тогава направо й предложих женитба. И тя взе, че прие..."

III

Светлин Русев ме направи член на Съюза на художниците и ми даде жилище

"Станах член на съюза дори без да кандидатствам. Ей-така - от днеска за утре. А някога това беше много трудно. Дължа го на Светлин Русев. И пак той ми даде жилище. Отидох при него с първата си жена и му казах: "Нямам къде да живея с това хубаво момиче!.." - Той веднага нареди на секретарката си: "Донеси еди-кой си ключ!", и като ми го подаваше после, ми вика: "Отиваш в "Зона Б-5", на еди-кой си етаж и се настаняваш в еди-кой си апартамент. Ще стоите там, докато ти кажа да напуснете!" - Мина време, аз после си го платих тоя апартамент в Зоната, и си го имам и до днес. Светлин има високо его и често съм го критикувал, но няма как да не призная, че ми е помагал. Е, аз си го заслужих, и затова хем му признавам доброто, хем понякога говоря лошо за него. Има ли такъв идиот като мен?!.." 

 

Коментирай 0

1/1

Ставри Калинов (Снимки: Авторката)

Ставри Калинов в ателието си (Снимки: Авторката)

Ставри Калинов в ателието си (Снимки: Авторката)

Ставри Калинов (Снимки: Авторката)

Календар

Препоръчваме ви

"След короната" с цветния оптимизъм на Панчо Малезанов

"Една усмихната живопис, с която Панчо винаги съумява да изненадва и която никога не те оставя равнодушен", казва кураторът Ваня Кубадинска за най-новата изложба на художника в галерия "Евдокия"

Италианката, която спечели картина на Пикасо срещу 100 евро, иска музеите да я съхраняват

"Бихме предпочели тя да бъде изложена някъде в Европа или по света, така че и други хора да могат да й се наслаждават", казва Клаудия Боргоньо

Орфей, пресъздаден от Стефано Пода, във фотографиите на Александър Богдан Томпсън

Изложбата ще бъде аранжирана в Градската градина в София от 1 до 14 юни 2020 г.

Райксмузеум получи уникална картина на фламандския майстор Бартоломеус Спрангер

Арт колекционерът Боб Хаболд подари творбата в памет на жертвите на COVID-19

Цветен пърформънс на големия Иван Яхнаджиев, който украси столицата със своя творба

Проекътът е вдъхновен от непоказвана картина на Златю Бояджиев

Наградата "Търнър" тази година ще бъде заменена със стипендии

Лауреатите ще бъдат определени през месец юни, като всеки от тях ще получи по 10 000 британски лири