Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Екстравагантни арт провокации

НА ТЕАТЪРА - С ЛЮБОВ!

Екстравагантни арт провокации

Съвместният проект "Театърът - близо до сърцето" на дизайнера Георгия Рачева и художника Павел Митков представя живописни платна и вратовръзки

Георгия Рачева и Павел Митков/Сн.: Личен архив

Художникът Павел Митков и създателят на модната марка GIAR - дизайнерът от Георгия Рачева създадоха общ проект, който беше официално представен в Народния театър "Иван Вазов" в София, по случай Международния ден на театъра (27 март).

Съвместният проект "Театърът - близо до сърцето" и обединяващ два вида изкуство, които от своя страна отразяват трето - театралното и е разположен в пространствата на Народния театър.

Народен театър "Иван Вазов"

В изложбата са представени 12 картини, на всяка от които са изобразени/изрисувани български театри и такива от други европейски градове. Върху платната са инсталирани вратовръзки и те са акцента на картините.

"Съчетанието на вратовръзки, платна и бои е с театрална цел, в този смисъл може да бъде интерпретирано по няколко начина. От една страна това е смела арт инсталация, а от друга - елементът вратовръзка е близък до ежедневието, той е представителна и официална част от облеклото. И ето приложимата част - вратовръзката "притежава" част от театъра, след като той бъде нарисуван върху тази инсталация. Ако вземеш вратовръзка от картината, ти вземаш част от този театър, а когато я сложиш върху себе си - театърът е близо до сърцето ти! "Театърът - близо до сърцето" е едно различно "представление" на българската културна сцена, съчетавайки художествена проява и експеримент с арт акценти.", споделя Павел Митков.

Фоайето на Народния театър

Още

Дъжд в картини

Дъжд в картини

"Професионалният път, по който съм поела, е в сферата на архитектурата. След няколко месеца се дипломирам. Архитектурата ежедневно ме учи да бъда прецизна в детайлите. Тя кара фантазията ми да създава изкуство. Всяко мое хоби има връзка с изкуството. Такава връзка, каквато има и дизайнът на вратовръзки. Това е моя страст, която материализирах преди една година и продължавам да развивам днес. Проектите, които съм правила и за които имам идеи в бъдеще, винаги ще бъдат в съчетание с друго изкуство. Такъв е и проектът ни с художника Павел Митков. Съчетание на две изкуства - модно и художествено, отразяващи трето - театралното", споделя Георгия Рачева.

Художникът Павел Митков е добре познат с творбите си у нас и чужбина. След 2008 г. той открива много изложби в Москва, Берлин, Цюрих, Рим, Барселона, Палма де Майорка, Инсбрук, Бремен, Милано, Карлови Вари и Новосибирск. Митков получава много награди и международно признание. Картини на Павел Митков присъстват в колекциите на хора като руския президент Владимир Путин, краля на Белгия Албер II, Папа Йоан Павел II, Папа Бенедикт XVI, бившия кмет на Москва Юрий Лужков, сенатор Хилъри Клинтън."

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка

Италианска геоложка дешифрира мистериозния фон на картината "Мона Лиза"

Според изследователката изобразеният на картината сводест мост съответства на Ponte Azzone Visconti или Стария мост от XIV в.

Картина на Франсис Бейкън беше продадена за 25,7 милиона евро

Творбата представлява портрет на партньора на твореца - Джордж Дайър

"Непознатите фамилии" - един протестен и концептуален авангард в музея "Леополд" във Виена

Изложбата представя експонати с широк спектър, вариращ от класическия модернизъм до по-нови и актуални произведения на художници, живеещи в австрийската столица