Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Екстравагантни арт провокации

НА ТЕАТЪРА - С ЛЮБОВ!

Екстравагантни арт провокации

Съвместният проект "Театърът - близо до сърцето" на дизайнера Георгия Рачева и художника Павел Митков представя живописни платна и вратовръзки

Георгия Рачева и Павел Митков/Сн.: Личен архив

Художникът Павел Митков и създателят на модната марка GIAR - дизайнерът от Георгия Рачева създадоха общ проект, който беше официално представен в Народния театър "Иван Вазов" в София, по случай Международния ден на театъра (27 март).

Съвместният проект "Театърът - близо до сърцето" и обединяващ два вида изкуство, които от своя страна отразяват трето - театралното и е разположен в пространствата на Народния театър.

Народен театър "Иван Вазов"

В изложбата са представени 12 картини, на всяка от които са изобразени/изрисувани български театри и такива от други европейски градове. Върху платната са инсталирани вратовръзки и те са акцента на картините.

"Съчетанието на вратовръзки, платна и бои е с театрална цел, в този смисъл може да бъде интерпретирано по няколко начина. От една страна това е смела арт инсталация, а от друга - елементът вратовръзка е близък до ежедневието, той е представителна и официална част от облеклото. И ето приложимата част - вратовръзката "притежава" част от театъра, след като той бъде нарисуван върху тази инсталация. Ако вземеш вратовръзка от картината, ти вземаш част от този театър, а когато я сложиш върху себе си - театърът е близо до сърцето ти! "Театърът - близо до сърцето" е едно различно "представление" на българската културна сцена, съчетавайки художествена проява и експеримент с арт акценти.", споделя Павел Митков.

Фоайето на Народния театър

Още

Дъжд в картини

Дъжд в картини

"Професионалният път, по който съм поела, е в сферата на архитектурата. След няколко месеца се дипломирам. Архитектурата ежедневно ме учи да бъда прецизна в детайлите. Тя кара фантазията ми да създава изкуство. Всяко мое хоби има връзка с изкуството. Такава връзка, каквато има и дизайнът на вратовръзки. Това е моя страст, която материализирах преди една година и продължавам да развивам днес. Проектите, които съм правила и за които имам идеи в бъдеще, винаги ще бъдат в съчетание с друго изкуство. Такъв е и проектът ни с художника Павел Митков. Съчетание на две изкуства - модно и художествено, отразяващи трето - театралното", споделя Георгия Рачева.

Художникът Павел Митков е добре познат с творбите си у нас и чужбина. След 2008 г. той открива много изложби в Москва, Берлин, Цюрих, Рим, Барселона, Палма де Майорка, Инсбрук, Бремен, Милано, Карлови Вари и Новосибирск. Митков получава много награди и международно признание. Картини на Павел Митков присъстват в колекциите на хора като руския президент Владимир Путин, краля на Белгия Албер II, Папа Йоан Павел II, Папа Бенедикт XVI, бившия кмет на Москва Юрий Лужков, сенатор Хилъри Клинтън."

Коментирай 0

1/1

Георгия Рачева и Павел Митков/Сн.: Личен архив

Народен театър "Иван Вазов"

Фоайето на Народния театър

Календар

Препоръчваме ви

10-годишен пловдивски художник - с изложба от 15 вдъхновяващи творби

Ивайло Байрев е ученик на художника Милен Сиромашки

"Репортажи в цвят" в Галерия "Ракурси"

Мариана Маринова представя своите последни живописни платна от 25 февруари до 14 март

"Нито с нея, нито с него" в Галерия "Средец"

Изложбата, посветена на 135 години от рождението на Ангел Спасов, ще бъде открита на 18 февруари в 18 ч. и ще е на разположение на посетителите до 13 март 2020 г.

Изложба "Нашенци" и първи издания на Чудомир в Столична библиотека

130 години от рождението на легендарния карикатурист и писател

Едно пътуване до Китай на Дечко Узунов

Изложбата ще бъде открита на 20 февруари 2020 г. в 18 ч. и може да бъде видяна до юни месец в галерията, която носи неговото име

Сияние с Гергана Николова

Галерия-книжарница София Прес представя самостоятелната изложба на художничката