Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Екстравагантни арт провокации

НА ТЕАТЪРА - С ЛЮБОВ!

Екстравагантни арт провокации

Съвместният проект "Театърът - близо до сърцето" на дизайнера Георгия Рачева и художника Павел Митков представя живописни платна и вратовръзки

Георгия Рачева и Павел Митков/Сн.: Личен архив

Художникът Павел Митков и създателят на модната марка GIAR - дизайнерът от Георгия Рачева създадоха общ проект, който беше официално представен в Народния театър "Иван Вазов" в София, по случай Международния ден на театъра (27 март).

Съвместният проект "Театърът - близо до сърцето" и обединяващ два вида изкуство, които от своя страна отразяват трето - театралното и е разположен в пространствата на Народния театър.

Народен театър "Иван Вазов"

В изложбата са представени 12 картини, на всяка от които са изобразени/изрисувани български театри и такива от други европейски градове. Върху платната са инсталирани вратовръзки и те са акцента на картините.

"Съчетанието на вратовръзки, платна и бои е с театрална цел, в този смисъл може да бъде интерпретирано по няколко начина. От една страна това е смела арт инсталация, а от друга - елементът вратовръзка е близък до ежедневието, той е представителна и официална част от облеклото. И ето приложимата част - вратовръзката "притежава" част от театъра, след като той бъде нарисуван върху тази инсталация. Ако вземеш вратовръзка от картината, ти вземаш част от този театър, а когато я сложиш върху себе си - театърът е близо до сърцето ти! "Театърът - близо до сърцето" е едно различно "представление" на българската културна сцена, съчетавайки художествена проява и експеримент с арт акценти.", споделя Павел Митков.

Фоайето на Народния театър

Още

Дъжд в картини

Дъжд в картини

"Професионалният път, по който съм поела, е в сферата на архитектурата. След няколко месеца се дипломирам. Архитектурата ежедневно ме учи да бъда прецизна в детайлите. Тя кара фантазията ми да създава изкуство. Всяко мое хоби има връзка с изкуството. Такава връзка, каквато има и дизайнът на вратовръзки. Това е моя страст, която материализирах преди една година и продължавам да развивам днес. Проектите, които съм правила и за които имам идеи в бъдеще, винаги ще бъдат в съчетание с друго изкуство. Такъв е и проектът ни с художника Павел Митков. Съчетание на две изкуства - модно и художествено, отразяващи трето - театралното", споделя Георгия Рачева.

Художникът Павел Митков е добре познат с творбите си у нас и чужбина. След 2008 г. той открива много изложби в Москва, Берлин, Цюрих, Рим, Барселона, Палма де Майорка, Инсбрук, Бремен, Милано, Карлови Вари и Новосибирск. Митков получава много награди и международно признание. Картини на Павел Митков присъстват в колекциите на хора като руския президент Владимир Путин, краля на Белгия Албер II, Папа Йоан Павел II, Папа Бенедикт XVI, бившия кмет на Москва Юрий Лужков, сенатор Хилъри Клинтън."

Коментирай 0

1/1

Георгия Рачева и Павел Митков/Сн.: Личен архив

Народен театър "Иван Вазов"

Фоайето на Народния театър

Календар

Препоръчваме ви

4,8 милиона евро за "Лукреция" на Артемизия Джентилески

Творбата на бароковата майсторка, бе открита наскоро в лионска частна колекция, в която е била съхранявана неразпозната повече от 40 години

Новооткрита картина на Артемизия Джентилески отива на търг

Платното "Лукреция" се оценява на 800 000 евро и трябва да бъде изложено в най-големите музеи по света, смятат експертите

Цветни илюстрации, задъхани от живот

Фернандо Нунес е вдъхновен от фантастичния свят и богатството на природата

Свободата в картините на Калина Ханджиева

23 платна маслена живопис и 16 графични рисунки върху цветен картон, създадени с креда представя художничката в Арт Студио Калина

Стартира първият фонд за инвестиции в изкуството в България

Експат Глобално Изкуство дава шанс и на творците, и на инвеститорите без опит да печелят от изкуство

Дълбоки многослойни картини, които разказват истории

Джейкъб Бростръп потапя зрителя в своите вселени