Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Първи концерт за цигулка и оркестър посветен на Светлин Русев

СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА

Първи концерт за цигулка и оркестър посветен на Светлин Русев

„Camposelice“ от Минко Ламбов беше представен на Международния музикален фестивал „Кострома – симфоническая“ в Русия

Светлин Русев, цигулка и маестро Павел Герщейн/Сн. Личен архив

На 24 декември 2017 г. в руския град Кострома се състоя световната премиера на "Концерт за цигулка и оркестър №1" - "Camposelice" от Минко Ламбов, посветен на световноизвестния български цигулар Светлин Русев и на неговата уникална цигулка Страдивари от 1710 г.

Солист беше самият Русев, който отново успя да омагьоса публиката и да спечели  сърцата на нови почитатели.

За репетициите и самата премиера от България специално пристигна и авторът - Минко Ламбов. Той имаше възможност да изработи отделните части от партитурата заедно с диригента, Светлин Русев и прекрасния Костромски губернски симфоничен оркестър.

Концертът мина с огромен успех и спечели овациите на изправената на крака руска публика. Самото събитие бе заключително за седмото издание на Международния музикален фестивал "Кострома - симфоническая" и се проведе под диригентството на маестро Павел Герщейн - главен художествен ръководител на оркестъра, по чиято лична покана бе осъществено и българското участие във фестивала. Създадоха се нови контакти с различни организации и се обсъдиха бъдещи творчески проекти между Минко Ламбов, Павел Герщейн и Светлин Русев.

Минко Ламбов, маестро Павел Герщейн (Кострома, Русия) и Светлин Русев

Произведението беше високо оценено и в България, тъй като бе избрано за откриване на звукозаписния сезон на Българско национално радио. В началота на януари 2018 г.  в Първо студио студио на БНР бяха осъществени записите на "Концерт за цигулка №1" отново със Светлин Русев и Симфоничния оркестър на БНР, под диригентството на маестро Марк Кадин. Продуцент на записа бе Марио Ангелов.

След приключване на звукозаписната сесия в Първо студио на БНР със Светлин Русев и продуцента на записа Марио Ангелов/Сн. Личен архив

Композиторът Минко Ламбов създава произведението "Camposelice" - "Фатални страсти" специално за Светлин Русев, вдъхновен от неговото високо инструментално майсторство и от неподражаемия звук на неговата цигулка "Camposelice" - Stradivari 1710. Концертът е в класическа форма от 3 части, всяка от които с наименование: 1 -"Ревност"; 2 - "Молитва"; 3 - "Изстъпление".

1/1

Светлин Русев, цигулка и маестро Павел Герщейн/Сн. Личен архив

Минко Ламбов, маестро Павел Герщейн (Кострома, Русия) и Светлин Русев

След приключване на звукозаписната сесия в Първо студио на БНР със Светлин Русев и продуцента на записа Марио Ангелов/Сн. Личен архив

Календар

Препоръчваме ви

Шедьовърът "Луд гидия" от Парашкев Хаджиев отново в Пловдив

В зрелищната българска опера, която се завърна тази година на сцената, участва и съставът на емблематичния за Русе фолклорен танцов ансамбъл "Найден Киров"

Pero Deformero проговориха на български език преди Рок феста „Хоталич“

Сръбската прогресив турбо-фолк метъл шайка обещава голямо шоу на крепостта край Севлиево

Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева в "Jazz Ladies"в Античния театър

Новият музикален формат ще бъде представен на 25 август от 21:00 часа

"Травиата" оживява на площад "Бдинци" във Видин

С изключителен състав Старозагорската опера открива Летните вечери на операта и балета "Баба Вида"