Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музикалната лаборатория "Варненско лято" утвърждава пробивни млади имена

МУЗИКАЛНИ ХАРМОНИИ

Музикалната лаборатория "Варненско лято" утвърждава пробивни млади имена

Трио “Сапиаче”, пианистът Галин Ганчев и цигуларката Яна Бурова ще демонстрират своите музикални търсения в Градската художествена галерия на Варна от днес, 26 юли, до 30 юли

На 30 юли от 19.00 часа в Градската художествена галерия на Варна цигуларката Яна Бурова и пианистката Сибила Константинова ще изпълнят три сонати за цигулка и пиано от композиторите Бетовен, Бодуров и Бабаджанян (Снимка: Росен Донев)

Ценен от познавачите и търсачите на пробиващи на международната сцена таланти, модулът "Музикална лаборатория" на Международния музикален фестивал "Варненско лято" ще изкушава с интерпретациите на артисти, вече окрилени от добрия прием по европейските сцени.

На 26 юли от 19.00 ч. в Градската художествена галерия ще се представи трио "Сапиаче" в състав Алваро Коллао Леон - саксофон, Евгения Радославова - пиано и утвърдения Матиас Гредлер - виолончело. Австрийското трио има вкус към откриването на музикални бисери, с които да изненада публиката. Точно такава е и програмата в първата им изява на варненска сцена.

Меломаните ще чуят творба на саксофониста Алваро Коллао Леон, а в програмата ще прозвучат също романтични композиции на авторите от средата на ХIХ до средата на ХХ век Ернест Блох и Макс Брух, както и шедьоври на Нино Рота, украсил с музика филми на Фелини, Висконти и Дзефирели от златната ера на италианското кино. Ще бъдат изпълнени също композиции на Албена Петрович Врачанска - българска авторка, която от години твори в Люксембург.

Още

Майстори на акварела представят "Духът на България" във Варна

Майстори на акварела представят "Духът на България" във Варна

На 28 юли от 19 ч., също в Градската художествена галерия е клавирният рецитал на Галин Ганчев. Международният музикален фестивал "Варненско лято" продължава линията да отваря сцената си за дебют на млади варненци, които получават музикалното си образование в престижни европейски академии.

Сред тях е пианистът Галин Ганчев, студент в Кралската академия за музика в Лондон. За дебюта си на фестивалната сцена в родния град той е подбрал изискана френска програма. Той ще изпълни свои интерпретации на шедьоври на бароковия колос Жан-Филип Рамо, на знаковите имена на романтизма Габриел Форе и Еманюел Шабрие, и на знаменитите Морис Равел и Цезар Франк.

Младият пианист има в репертоара си над 130 произведения от барок до съвременни композиции. Солира на значими събития и фестивали, сред които е и откриването на Европейския музикален фестивал Варна под палката на Мартин Георгиев. Печели първа награда в конкурса на Оксфорд мюзик фестивал и има редица солови рецитали у нас и в чужбина.

На 30 юли от 19.00 часа в Градската художествена галерия на Варна цигуларката Яна Бурова и пианистката Сибила Константинова ще изпълнят три сонати за цигулка и пиано от композиторите Бетовен, Бодуров и Бабаджанян. Двете инструменталистки търсят творби на композитори, по-малко познати на българската публика, каквато е сонатата за цигулка и пиано от Арно Бабаджанян.

На 30 юли от 19.00 часа в Градската художествена галерия на Варна цигуларката Яна Бурова и пианистката Сибила Константинова ще изпълнят три сонати за цигулка и пиано от композиторите Бетовен, Бодуров и Бабаджанян (Снимка: Росен Донев)

Още

Операта "Дама пика" - драма, любов и просветление на 26 юли в Летен театър - Варна

Операта "Дама пика" - драма, любов и просветление на 26 юли в Летен театър - Варна

Тя е композирана през 1959 и е посветена на Дмитрий Шостакович. Избрали са тази творба заради музикалната палитра, през която преминава арменският композитор и която е предизвикателство за изпълнителите. Това ще е първото изпълнение на сонатата в България.

Премиера ще бъде и изпълнението на сонатата за цигулка и пиано на Димитър Бодуров, който е многопалитрен в своето творчество. Творбата е написана през 2012 г., но версията за цигулка и пиано е специално адаптирана за този дует.

Базирана е върху фолклорен лайтмотив, който от игрив танц се трансформира в сериозен диалог, после в ламент и накрая отново в танц. Ще прозвучи и Бетовеновата соната №2 в ла мажор за цигулка и пиано в три части, една чаровна и светла соната, композирана през 1797—98 (заедно със сонати №1 и№3) и посветена на Антонио Салиери.

Повече информация можете да намерите тук.

Още

Белослава и Веско Ешкенази са специалните гости на Влади Ампов-Графа на 15 юли в Летен театър-Варна

Белослава и Веско Ешкенази са специалните гости на Влади Ампов-Графа на 15 юли в Летен театър-Варна

ММФ "Варненско лято" 2022 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства "Добри Христов", Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градска художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта - Летен театър и Фестивален и конгресен център - Варна.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Международен театрален фестивал "Варненско лято", Посолството на Италия в България и Италиански културен институт, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, Полски културен институт и Посолство на Полша в България, Унгарски културен институт и Посолство на Унгария България, Посолство на Литва в България, Посолство на Турция в България, Посолство на Финландия в България, Посолство на Словения в България, Посолство на САЩ в България, Посолство на Хърватия в България.

С подкрепата на хотел "Черно море", курортен комплекс "Св. св. Константин и Елена", ресторант "Морска тераса" , Ресторант "Мистър Баба", ресторанти "Стария Чинар", клуб "Ментол", Карта за вино тур на североизток, Гларус - крафт бира, Кока Кола, Realistimo - портал за недвижими имоти.

Медийни партньори: Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център - Варна, Българско национално радио, Българско национално радио - Радио Варна, Българска телеграфна агенция, Moreto.net, Ти Си Варна, Нова Варна, АртВарна, Радио FM+, Портал Култура и списание "Култура".

Билети на касата на Фестивален и Конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg

Още

Солисти на Държавна опера Варна в Световния ден на музиката

Солисти на Държавна опера Варна в Световния ден на музиката

Още

Най-касовият мюзикъл в историята на киното "Брилянтин" с премиера в Летен театър-Варна  на 23 юни

Най-касовият мюзикъл в историята на киното "Брилянтин" с премиера в Летен театър-Варна на 23 юни

Още

Гигантски "огнени цветя" се разходиха из центъра на Варна

Гигантски "огнени цветя" се разходиха из центъра на Варна

Още

 На 11 юни във Варна започва 13-тото издание на фестивала „Опера в Летния театър“

На 11 юни във Варна започва 13-тото издание на фестивала „Опера в Летния театър“

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Людмил Ангелов свири вариации по теми на Паганини с оркестъра на Варненската опера

В концерта публиката ще чуе още композираната като италианска увертюра Симфония № 32 на Моцарт, състояща се от три части без паузи между тях - алегро спиритозо, анданте и темпо примо

Вълнуваща програма на Новогодишния музикален фестивал

Включени са мюзикъли, класически, фолклорни, камерни и джаз концерти, детски събития и прожекции

Доминик Милър се завръща на сцената на Sofia Live Club

Легендарният китарист от звездния бенд на Стинг ще представи последния си албум "Vagabond" на 15 април 2024 г.

Грандиозен успех за танцово-поетичния концерт "Там, където не сме"

Възторжени отзиви от омагьосаната публика в Пловдив за премиерното събитие на Sofia Art Institute с актрисата Дария Симеонова, пианистката Венета Нейнска и солисти на балет "Арабеск"

Hauser от 2Cellos на Античния театър в Пловдив догодина

Хърватският музикант от световноизвестното дуо пристига за самостоятелен концерт на българската сцена на 15 юли