Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Морето на думите на Кайно Йесно Слонце, в което няма думи

МУЗИКАЛНО ПЪТЕШЕСТВИЕ

Морето на думите на Кайно Йесно Слонце, в което няма думи

Етно-ембиънт формацията Кайно Йесно Слонце представя петия си албум Mare Verborum (Море на думите)

Петър Делчев и Кайно Йесно Слонце (Снимка: Вера Гоцева)

Срещаме се с Петър Делчев в деня преди представянето на новия албум на Кайно Йесно Слонце. Освен че свири в групата, Петър е и продуцент на Mare Verborum (Море на думите), който ще бъде представен на 30 март в София.

Говорим си най-вече за морето, думите и Кайно Йесно Слонце.

- Здравей, на 30 март вечерта представяте новия албум Mare Verborum (Море на думите), какво е мястото на морето в него?
- Целият албум е усещане за море - той, повече или по-малко си дойде като едно цялостно произведение със собствен живот - дори, когато започнахме записите, имахме идея да го запишем от-до без прекъсвания, но техническите затруднения с този подход се оказаха твърде големи.

В него всъщност няма думи. Първоначалната идея беше да бъде с песни с текстове, но после нещата тръгнаха в друга посока.

- Това беше и следващият ми въпрос - за мястото на думите?
- Също така - това е и албум за думите - по-скоро тези, които по някакъв начин са останали неизказани.

Mare Verborum e "море на думите" (образува се по същия начин като имената на лунните морета) - в лунните морета няма вода, в този албум няма думи...

- Латинска поговорка гласи Mare Verborum, gutta rerum (Море от думи, капка дела). Какво е мястото на делата?
- Албумът си беше голямо дело - записите бяха кратки - всъщност целият албум е записан за един следобяд (в студио Пекарната, Иван Бошев). Записът на допълнителните звуци (всички морета, които се чуват в и между песните) продължи над 6 месеца - няколко локации по Черноморието. После смесването на албума отне още няколко месеца. И двете дела бяха главна отговорност на Алекс Цветанов (също перкусионист на групата).

- Сподели ни нещо, което никой друг не знае за албума?
- Физическите копия на албума бяха произведени на 3 различни места - външната кутия - в Пловдив, shadow-box-а (изрязаната част) в Монтана, а самите дискове - в София. Логистиката на цялото това нещо беше не по-малко предизвикателство от самите записи.

3D артуърк по идеен проект на Петър Делчев и реализация на Юлия Узунова

- В групата сте 6 души, ако не броим гост-музикантите, и парчетата в албума са 6, има ли някаква връзка между двете неща?
-
Не е умишлено търсена. С нас свирят Маги Петрович, която е един изключително експесивен и интересн музикант. Бяхме я поканили преди време и се оказа, че нещата се получават много добре. На концерта ще гостува и барабанистът Владимир Василев, който е свирил с Остава, Анимационерите, Сигарета и много други проекти, които няма да споменвам сега, защото за съжаление нямаме много време.

- Каза, че Маги е много експресивен музикант. Би ли определил всеки един от група с една дума?
-
(смее се) Би ми било много много трудно - никой от групата не е тъй фокусиран, че да има само една дума за тях.

- А какво ви събира?
- Музиката

- Наскоро стана ясно, че планирате едногодишна творческа пауза. Да ви очакваме ли отново заедно догодина по същото време?
-
Планираме през тази година да се позанимаем с други проекти - имаме нужда да направим нещо, което не е "Кайно Йесно Слонце" - неща, по-далеч от фолклора (или поне българския такъв). След година ще помислим дали имаме какво да кажем в рамките на този проект. Веско записва с пректа Zeyra, който започнахме с него преди време. А Евгени Чакалов и аз сме ангажирани с Ambient Folklore. Всеки си има и нещо странично и със сигурност няма да спрем да свирим.

- Какво сте ни приготвили за 30 вечерта?
- На 30 вечерта ще представим песните от новия албум на живо с допълнителен гост - Владимир Василев на барабани, когото вече споменах и аранжименти, различни от записаните в албума. Вярваме, че ще бъде много интересно за публиката.

Кайно Йесно Слонце (Снимка: Вера Гоцева)

"Кайно Йесно Слонце" (Kayno Yesno Slonce) е българска етно-ембиънт формация, основана около 2003 - 2004 година. Групата е авторски проект на музиканта Веселин Митев с Петър Делчев - членове на група "Исихия".

Групата черпи идеите си основно от родопския фолклор, откъдето е заимствано и името на групата. "Кайно йесно слонце" ("като ясно слънце") е цитат от родопската песен "Възпело е пиле", която Митев познава от изпълнение на народния певец Младен Койнаров.

Групата експериментира със смесването на български фолклор и атмосферична музика, като набляга на по-дългите композиции. Групата има три албума и десетки участия на концерти и фестивали, в това число с македонската група Мизар (2007) и исландската група Solstafir (2015).

На концерта ще видим:

Веселин Митев (вокал, кавал, гайда, дудук)

Петър Делчев (тамбура, чело-тамбура)

Тони Хоро (тъпан, зарб, перкусия)

Евгени Чакалов (флейти, тамбура)

Юлия Узунова (синтезатори, глокеншпил)

Алекс Цветанов (Wavedrum, перкусия)

Маги Петрович (чело) - гост-музикант

Владимир Василев (барабани) - гост-музикант

Още за събитието.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

PRESENT PAST – концерт с две произведения, инспирирани от българския фолкор

Гьоте-институт и Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ представят концертна премиера на две произведения, посветени на културното и фолклорно многообразие на българската традиционна музика

Звездни солисти в концертната премиера на новия албум "Български оперни гласове"

Александрина Пендачанска, Иван Момиров, Деян Вачков и Кирил Манолов ще участват в оперната гала на 8 декември от 19.00 часа в зала "България"

Соня Йончева представи втория сезон "Съкровени гласове 2"

Роландо Вийязон и Джойс ДиДонато ще имат концерти в София

С пет биса завърши концертът на Хосе Карерас в София

Събитието бе снощи в зала 1 на НДК, в София

Допълнителни билети за Коледния концерт на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени"

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени", 5 декември 20:00 часа, зала 1 на НДК