Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Метафоричната поезия на Петър Дундаков в "Песента на ветровете"

МУЗИКАЛНА ПАЛИТРА

Метафоричната поезия на Петър Дундаков в "Песента на ветровете"

"Спектакълът е общуване на сцената, създаващо съвсем нови въможности за всички там, а споделено с публиката става изкуство, което има дух", казва композиторът за мултимедийния си концерт, който ви очаква днес в Театър Азарян

Петър Дундаков (Снимка: BulFoto)

"Аудиовизионална поезия на метафоричното, на невидимото, на съживеното и съпреживяването - това е мултимедийният концерт "Песента на ветровете", който ще ви зарадва предколедно днес, на 23 декември, от 19.00 часа в Театър Азарян.

"Този концерт е една от първите ми стъпки към нещо ново и различно", казва Петър Дундаков - един от най-интересните и търсени композитори на съвременната музикална, кино и театрална сцена.

"Песента на ветровете" е първият изцяло авторски проект на композитора и представлява премиерно концертно изпълнение на мултикомпонентното музикално произведение, в съчетание с прожекция на видео-изображения, дело на finfilm - Иван Богданов. Концертът е цикъл от пиеси за струнен оркестър, сопрано, флюгелхорн и фонограма, вдъхновени от метафората на "вятъра".

Спектакълът обединява съвременна класическа музика, джаз, фолклор, "narrative music"- театрална и филмова музика, представени като различни състояния и картини, обединени в една музикална цялост.

Петър Дундаков e завършил философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1997 г., а после се дипломира и в престижната Codarts Консерватория в Ротердам в класа по композиция на Пол ван Брюхе. Още през 90-те години прави сериозен пробив на българската поп сцена като един от създателите на "Тибетски сърца", както с продуцирането и композициите му в албумите на Мариус Куркински, Белослава, Ирина Флорин и много други.

Понастоящем работи и експериментира в различни жанрове от музиката, работи много в киното и театъра, както и в интернационални проекти в Холандия, Австрия, Литва, Испания и др. Особено силно се откроява музиката му към филма "Възвишение" на режисьора Виктор Божинов. Носител е на множество награди и отличия.

Той е композиторът и музикален продуцент на "БууЧииМиш" (2018) - последният албум на "Мистерия на българските гласове" с Лиза Джерард, както и музикален директор на концертните изяви на проекта "БууЧииМиш" в София, Пловдив, Брюксел, Париж, Берлин, Рим и др.

С наградата "Аскеер" 2018 за музиката си към спектакъла "Франкенщайн" на режисьора Стайко Мурджев (Снимка: BulFoto)

Ето какво казва за различния си авторски проект Петър Дундаков пред Impressio:

"Самият спектакъл "Песента на ветровете" представлява концерт, в чиито център е музиката и в един следващ етап тя започва да се преплита с образ, който работи за нейното по-добро възприятие. Не преразказва музиката, а участва като самостоятелен, различен компонент. Затова и си позволих да го нарека мултимедиен, но в по-дълбокия смисъл на думата. В него чисто музикално се преплитат различни музикални традиции.

Основният участник е Камерен ансамбъл "Софийски солисти" - един от водещите ни ансамбли за класическа музика с диригент Пламен Джуров, като към него си присъединяват Росен Захариев-Роко, известен повече от джаз сцената и тази на независимата музика, Гергана Димитрова, която е солист на Мистерията на българските гласове и "Ева квартет", и не на последно място солистката на Държавна опера-Пловдив - сопраното Вера Гиргинова. Всички те образуват цялостта на музикалния ансамбъл.

Привидно различни - класика, джаз, фолклор, опера, които аз се опитвам да вплета в една музикална тъкан, в която мястото, от което всички те идват, служи като музикална инспирация за мен като композитор. Така върху техния опит като индивидуалности и солисти, създавам богата музикална партитура, в която те да се преплитат, а не да стоят отделени в своя жанр. Опитвам се да създам силна музика чрез таланта на всеки един от тях, а нещото което прибавям сега, е възможността не просто да стоиш и да се забавляваш, а да съпреживееш една история.

Защо съм кръстил този спектакъл "Песента на ветровете"? Защото цялото това нещо аз го вплитам в метафората на вятъра. Законът на живота е вятърът. Нещо идва от някъде, завърта се и изчезва. Това завъртане е най-интересно и поне за мен е изключително вдъхновяващо. 

За мен винаги връзката между образ и звук е много важна. Вятърът определено не е това, което аз с музиката и Иван Богданов с медията се опитваме да буквализираме и локализираме. Вятърът е метафора на смесването, на движението, на липсата на статика. Медията действа и участва в спектакъла като дава фокуса на музиката, но и остава самостоятелна част от цялата метафора. Това, което чуваш да свържеш с образ, но не буквално.

Спектакълът е общуване на сцената, създаващо съвсем нови възможности за всички там, а споделено с публиката става изкуство, което има дух. Чисто човешка съпричастност със зрителя и затова казвам, че е за всеки. Аз лично бих могъл да се заговоря с всеки един за него и знам, че с визитата в салона той ще остане щастлив и доволен."

"Песента на ветровете" на 23 декември от 19.00 часа на сцената на Театър Азарян
Мултимедиен концерт по идея и музика на Петър Дундаков

Солисти:
Росен Захариев - тромпет
Гергана Димитрова - сопран
Вера Гиргинова - сопран
Камерен ансамбъл "Софийски солисти"
Диригент: Пламен Джуров
Видео-изображения: Иван Богданов FinFilm

Спектакълът "Песента на ветровете" се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Билети се продават в Билетния център на НДК в сградата и онлайн ТУК

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Софийската опера открива новия си сезон тази вечер на крепостта Цари Мали град

Режисьорът Пламен Карталов избира късноатичната крепост, за да оживи на открито "Рилският пустинник", произведение, посветено на подвига на възвисен човек и покровител на държавата ни, светецът Йоан Рилски

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман

Людмил Ангелов посвещава рецитала си в "Европейски музикален фестивал" на своя учител Константин Станкович

Забележителният български пианист Людмил Ангелов ще вземе участие в тазгодишния "Европейски музикален фестивал" с клавирния рецитал "Фантазии и сонати", който ще се състои на 2 октомври т.г. от 19:30 ч. в зала "България"

„Новините в джаза“ начело с Михаил Йосифов с концерти в Русе, Велико Търново и Стара Загора

И трите събития ще са на закрито от 19ч. В Русе ще ги видим в Зала Европа, Доходно здание, във Велико Търново врати отваря Театрален салон на Народно читалище "Надежда 1869", а в Стара Загора - Регионална библиотека "Захарий Княжески"

Българска музика във всеки концерт от новия сезон на Радиосимфониците

Откриването на новия сезон на Симфоничния оркестър на БНР е на 6 октомври, петък, от 19.00 ч. в зала "България"

Любо Киров пее три поредни вечери в зала 1 на НДК

По думите им така кулминацията на турнето му, посетено от над 12 000 души, ще бъде в три последователни вечери в София пред още 10 000 души