Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Метафоричната поезия на Петър Дундаков в "Песента на ветровете"

МУЗИКАЛНА ПАЛИТРА

Метафоричната поезия на Петър Дундаков в "Песента на ветровете"

"Спектакълът е общуване на сцената, създаващо съвсем нови въможности за всички там, а споделено с публиката става изкуство, което има дух", казва композиторът за мултимедийния си концерт, който ви очаква днес в Театър Азарян

Петър Дундаков (Снимка: BulFoto)

"Аудиовизионална поезия на метафоричното, на невидимото, на съживеното и съпреживяването - това е мултимедийният концерт "Песента на ветровете", който ще ви зарадва предколедно днес, на 23 декември, от 19.00 часа в Театър Азарян.

"Този концерт е една от първите ми стъпки към нещо ново и различно", казва Петър Дундаков - един от най-интересните и търсени композитори на съвременната музикална, кино и театрална сцена.

"Песента на ветровете" е първият изцяло авторски проект на композитора и представлява премиерно концертно изпълнение на мултикомпонентното музикално произведение, в съчетание с прожекция на видео-изображения, дело на finfilm - Иван Богданов. Концертът е цикъл от пиеси за струнен оркестър, сопрано, флюгелхорн и фонограма, вдъхновени от метафората на "вятъра".

Спектакълът обединява съвременна класическа музика, джаз, фолклор, "narrative music"- театрална и филмова музика, представени като различни състояния и картини, обединени в една музикална цялост.

Петър Дундаков e завършил философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1997 г., а после се дипломира и в престижната Codarts Консерватория в Ротердам в класа по композиция на Пол ван Брюхе. Още през 90-те години прави сериозен пробив на българската поп сцена като един от създателите на "Тибетски сърца", както с продуцирането и композициите му в албумите на Мариус Куркински, Белослава, Ирина Флорин и много други.

Понастоящем работи и експериментира в различни жанрове от музиката, работи много в киното и театъра, както и в интернационални проекти в Холандия, Австрия, Литва, Испания и др. Особено силно се откроява музиката му към филма "Възвишение" на режисьора Виктор Божинов. Носител е на множество награди и отличия.

Той е композиторът и музикален продуцент на "БууЧииМиш" (2018) - последният албум на "Мистерия на българските гласове" с Лиза Джерард, както и музикален директор на концертните изяви на проекта "БууЧииМиш" в София, Пловдив, Брюксел, Париж, Берлин, Рим и др.

С наградата "Аскеер" 2018 за музиката си към спектакъла "Франкенщайн" на режисьора Стайко Мурджев (Снимка: BulFoto)

Ето какво казва за различния си авторски проект Петър Дундаков пред Impressio:

"Самият спектакъл "Песента на ветровете" представлява концерт, в чиито център е музиката и в един следващ етап тя започва да се преплита с образ, който работи за нейното по-добро възприятие. Не преразказва музиката, а участва като самостоятелен, различен компонент. Затова и си позволих да го нарека мултимедиен, но в по-дълбокия смисъл на думата. В него чисто музикално се преплитат различни музикални традиции.

Основният участник е Камерен ансамбъл "Софийски солисти" - един от водещите ни ансамбли за класическа музика с диригент Пламен Джуров, като към него си присъединяват Росен Захариев-Роко, известен повече от джаз сцената и тази на независимата музика, Гергана Димитрова, която е солист на Мистерията на българските гласове и "Ева квартет", и не на последно място солистката на Държавна опера-Пловдив - сопраното Вера Гиргинова. Всички те образуват цялостта на музикалния ансамбъл.

Привидно различни - класика, джаз, фолклор, опера, които аз се опитвам да вплета в една музикална тъкан, в която мястото, от което всички те идват, служи като музикална инспирация за мен като композитор. Така върху техния опит като индивидуалности и солисти, създавам богата музикална партитура, в която те да се преплитат, а не да стоят отделени в своя жанр. Опитвам се да създам силна музика чрез таланта на всеки един от тях, а нещото което прибавям сега, е възможността не просто да стоиш и да се забавляваш, а да съпреживееш една история.

Защо съм кръстил този спектакъл "Песента на ветровете"? Защото цялото това нещо аз го вплитам в метафората на вятъра. Законът на живота е вятърът. Нещо идва от някъде, завърта се и изчезва. Това завъртане е най-интересно и поне за мен е изключително вдъхновяващо. 

За мен винаги връзката между образ и звук е много важна. Вятърът определено не е това, което аз с музиката и Иван Богданов с медията се опитваме да буквализираме и локализираме. Вятърът е метафора на смесването, на движението, на липсата на статика. Медията действа и участва в спектакъла като дава фокуса на музиката, но и остава самостоятелна част от цялата метафора. Това, което чуваш да свържеш с образ, но не буквално.

Спектакълът е общуване на сцената, създаващо съвсем нови възможности за всички там, а споделено с публиката става изкуство, което има дух. Чисто човешка съпричастност със зрителя и затова казвам, че е за всеки. Аз лично бих могъл да се заговоря с всеки един за него и знам, че с визитата в салона той ще остане щастлив и доволен."

"Песента на ветровете" на 23 декември от 19.00 часа на сцената на Театър Азарян
Мултимедиен концерт по идея и музика на Петър Дундаков

Солисти:
Росен Захариев - тромпет
Гергана Димитрова - сопран
Вера Гиргинова - сопран
Камерен ансамбъл "Софийски солисти"
Диригент: Пламен Джуров
Видео-изображения: Иван Богданов FinFilm

Спектакълът "Песента на ветровете" се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Билети се продават в Билетния център на НДК в сградата и онлайн ТУК

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Богата музикална програма подготвят организаторите на 7-то издание на "Джаз фест Казанлък"

Фестивалът ще се проведе от 26-ти август до 4-ти септември като част от традиционните "Празници в долината на тракийските царе" 2022 в града на розите

Plovdiv Jazz Summer продължава в края на август с три концерта в село Марково

Безплатен концерт на Теодосий Спасов и камерни градински концерти на Димитър Льолев квартет и Даниела Белчева между 26 и 28 август

Санкт Петербург отбелязва 80-годишнината от обсадната премиера на Седма симфония на Шостакович

Събитието влиза в историята като "денят на победата в разгара на войната"

Дарина-Наталия Янева спечели наградата на БНР на 10-ия МФФ "Фолклорен извор"

Осемгодишната изпълнителка стана лауреат на фестивала, заради високото си вокално майсторство

Реновираната Нова национална галерия в Берлин възобнови традиционните си концерти

Емблематичната сграда на архитекта Лудвиг Мис ван дер Рое наскоро отвори врати за посетители след реставрация

Максим Ешкенази и Зорница Иларионова във "Вивалди завинаги"

Симфоничният спектакъл е на 14 август 2022 от 21 часа в Парк-театър "Борисова градина"