Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Албена Врачанска и Яна Букова обединяват талантите си в операта "Каменният пир"

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Албена Врачанска и Яна Букова обединяват талантите си в операта "Каменният пир"

На 19 август се открива MozArt фестивал в Правец

Източник: MozArt фестивал в Правец

Вечният образ на Дон Жуан оживява в най-новата българска опера "Каменният пир", създадена от композитора Албена Петрович Врачанска и писателката Яна Букова.

Световната премиера на творбата ще бъде на 19 август 2021 г. в рамките на XVII MozArt фестивал в Правец. Постановката е на Държавна опера - Стара Загора под режисурата на Огнян Драганов.

Източник: MozArt фестивал в Правец

Още

Вижте последното интервю на Христина Ангелакова пред Дир.бг!

Вижте последното интервю на Христина Ангелакова пред Дир.бг!

Публиката на фестивала ще има шанса да присъства на вълнуваща постановка, която се вписва в световните тенденции на съвременното изкуство. Музиката е създадена с нетрадиционни композиционни средства, а сценичната реализация я превръща в неконвенционален визуален спектакъл.

През 2021 г. и в условията на Пандемия две жени: композиторката Албена Петрович Врачанска и поетесата Яна Букова си поставят задачата и предизвикателството да разработят по нов начин историята на неуморимия прелъстител. "Каменният пир" заема прочутите образи от либретото на Лоренцо да Понте и ги изпълва с ново съдържание, касаещо директно съвременността ни.

Албена Петрович Врачанска (Източник: MozArt фестивал в Правец)

Купи билетДраматичният текст съдържа множество вмъкнати цитати - от "Дон Жуан" на Моцарт до научни статии и новинарски съобщения, както и от съчинения на Киркегор и Камю на тема фигурата на легендарния прелъстител.

Яна Букова (Източник: MozArt фестивал в Правец)

В "Каменния пир" Дон Жуан, преследвачът, който ненаситно улавя, използва и изхвърля обектите на своята страст и капризи, се превръща в символна фигура на съвременния човек, в образ на абсолютния консуматор. Неговата надменност и безотговорност го отвеждат да предизвика (така, както неговият предшественик предизвиква Командора) самата земя, на която стъпва, и самата планета, от която се храни. Гневът на природата носи гибелта му.

Още

Софийската филхармония закри Международния музикален фестивал в Правец

Софийската филхармония закри Международния музикален фестивал в Правец

Какво е Ад е една от ключовите теми на операта. Климатичният Ад на ужасяваща жега и непосилен студ, който би се случил? Моралният Ад, в който отвеждат грешките? Отказът от любов и милост? "Каменния пир" започва с Дон Жуан сам на сцената, доволен и самодостатъчен в своето Его. И завършва с Дон Жуан отново сам, след като е унищожил всички, всичко и себе си. Адът е пустинята, която човекът сам е създал.

Купи билетВ ролята на Дон Жуан влиза тенорът Николай Моцов. Лепорело е Иван Кабамитов, Дона Елвира - Тереза Бракалова, Дона Анна е Деси Стефанова, а Дон Отавио - Валери Турманов. Участват още Костадин Якшев, Марин Русинов, Игнат Желев, Инна Андреева, Камелия Стойчева, Пролет Пенчева, Ивона Иванова, Лили Ходжева.

Диригент е Виктор Крумов, а асистент режисьор - Денис Бояджиев

Източник: MozArt фестивал в Правец

Купи билетСценичният дизайн и костюмите са на Гендони. Концертмайстор - Милена Иванова, хормайстор - Ивона Иванова, отговорен корепетитор - Мирослав Георгиев.

В следващите дни гостите на MozArt фестивала в Правец ще имат удоволствието да се насладят и на концерт на камерен оркестър Drop Down Community и любимката на публиката - цигуларката Лия Петрова; на музикалния спектакъл "В очакване на Моцарт", дело на световно признатата режисьорка Вера Немирова, която ще бъде и гостът на традиционната "Среща с автограф". Солисти са студенти от Вокалния факултет на НМА "Проф. Панчо Владигеров", а спектакълът е посветен на 100 годишнината на Музикалната Академия.

Във фестивалната програма е включен и концерт-матине на млади музикални таланти от гр. Правец. Последната фестивална вечер е поверена на балет "Арабеск" и спектакъла"Opera Diva" със специалното участие на прима балерината Веса Тонова.

Източник: MozArt фестивал в Правец

Ограничено количество билети за събитията са налични в Ивентим

Специални оферти за фестивалните дни - ТУК

Фестивалът се провежда при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Още

 Правец събира музикалния елит през август

Правец събира музикалния елит през август

Още

"Вълшебната флейта" с марионетки открива XIV Моцартфест в Правец

"Вълшебната флейта" с марионетки открива XIV Моцартфест в Правец

Още

През следващите пет дни Правец се превръща в българския Залцбург

През следващите пет дни Правец се превръща в българския Залцбург

Още

XIV Моцартфест - Правец ще се проведе в памет на Христина Ангелакова

XIV Моцартфест - Правец ще се проведе в памет на Христина Ангелакова

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Емблематичният берлински техно клуб "Бергхайн" отново отваря врати

След 18 месеца принудителна ваканция заради пандемията

Ангел Заберски Трио с премиера на нов албум

Премиерата ще бъде на 6 октомври в НДК

Музика от три континента с AKA Трио

Отлаганият дългоочакван концерт на триото, което събира музиканти от Италия, Сенегал и Бразилия ще бъде в Sofia Live Club на 29 септември

Звездата на Метрополитън опера Томас Хемпсън се завръща в зала "България"

Изненада за публиката ще бъде неговата партньорка на сцената

OPERA D'AMORE – един спектакъл на бъдещето!

На 19 декември 2021, точно една година след първоначално отложената премиера в зала АРЕНА АРМЕЕЦ ще изгрее в целия си блясък галаспектакъла OPERA D'AMORE

Алим Бейсембаев спечели международния конкурс за пианисти в Лийдс

Виртуозният пианист получава златен медал, 25 000 лири, както и договор за мениджмънт, за звукозапис и европейско турне