Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Легендарните парфюми "сделано в СССР"

Легендарните парфюми "сделано в СССР"

Единствено одеколонът "Тройной" не дразнел вожда Сталин и бил любим на руските алкохолици

Най-популярен по съветско време е парфюмът "Красная Москва" /"Червена Москва"/. Всички жени през 30-те години мечтаели за заветната картонена кутийка. В началото ароматът се наричал "Любимият букет на императрицата", защото бил създаден за императрицата Мария Фьодоровна от французина Август Мишел. След революцията фабрика "Нова заря" продължила да го произвежда, но естествено, сменили името. Ароматът на "Красная Москва" съдържал в себе си нотки на жасмин, рози и подправки. Парфюмът имал един недостатък - ползвали го масово. Така "Красная Москва" станал визитна картичка не само на съветската парюмерия, но и на цялата страна.


Още един аромат от това време е парфюмът "Ландыш серебристый". /"Сребърна момина сълза"/ Той започнал да се произвежда от ленинградската фабрика "Северно сияние" в началото на 40-те години и за разлика от елегантния парфюм "Красная Москва", можела да си го позволи всяка жена. Това бил типичен дневен парфюм със свеж и в същото време траен аромат на момина сълза. Парфюмът съдържал не малък процент чист спирт, затова мнозина си приготвяли алкохол от него.


Парфюмът "Красный мак" /"Червен мак"/ е създаден от Давид Грабер в чест на 10-годишнината от Октомврийската революция. "Красный мак" би следвало да се отнесе към ароматите от източната група. Китайски колорит, вечната тема за любовта, червеният мак като символ на победата - всичко това при по-голямо въображение се съчетавало в специфичния аромат.


По-престижният и скъп хит на 70-те години - "Рижская сирень" - "Рижки люляк" е от латвийската марка Dzintars. Този аромат не се намирал лесно, поръчвали го от Прибалтика. Ключов акорд в него бил, разбира се, люлякът. Особена прелест на парфюма придавали леките нотки на канела, които го правели изискан.

"Саша"

"Наташа"

В 80-те години съветската парфюмерийна промишленност решила да зарадва населението с два нови аромата. Така на щандовете се появили женският парфюм "Наташа" и мъжкият одеколон "Саша". Първият бил цветен аромат с прохладен, почти прозрачен мирис на момина сълза, който изящно се преплитал с топъл, кадифен акорд от жасмин, тютюнев нюанс и мускус. За одеколона "Саша" били характерни ароматни нотки на портокалово дърво, на циклама, дървесен мъх и мандарина.Култовият "Тройной одеколон" получил името си от трите си съставки - лимон, нерол и бергамот. Доставяли за Сталин "Тройной" в огромни флакони - това бил единственият парфюм, който не предизвиквал раздразнение у вожда. "Тройной" одеколон се появява благодарение на Кьолнската вода (Eau de Colon), която сама по себе се смятала за чудодеен лечебен ароматен еликсир за всички болести. Заслугите за това да познаваме продукта като парфюмериен са на Наполеон Бонапарт. През 1810 година той издава декрет. За да се запази тайната за производството на "Кьолнска вода", тя е обявена за парфюмерийно средство, като добавили в състава й ароматни компоненти. Императорът бил възхитен от нея.

Благодарение на него одеколонът става популярен във висшето общество. След Отечествената война през 1812 година одеколонът достига Русия, където местните производители на парфюми включват етерични масла: бергамот, лимон и нероли и му дават името "тройной" (троен) - заради трите добавени етерични масла. Въпреки конкуренцията от страна на останалите парфюмерийни марки, точно на този одеколон е отредена съдбата на легенда - символ на епохата.

Тройной одеколон - това е класика, а класиката остава завинаги - така твърдят феновете на специфичния аромат.

Истинската слава и масова популярност на одеколон "Тройной" обаче идва през 60-те години на 20-и век, когато масовият продукт става любим на руските алкохолици - бърз достъп, никакви опашки, евтин, екзотичен вкус, в пъти по-лесен и вкусен за пиене от всички други възможности - различни лосиони, течности за чистачки и подобни. Той става част от градския фолклор, влиза в много популярни шеги, появяват се различни коктейли с него, съвсем нормално и за него се появява повишено търсене, особено през времето на обявения в СССР "сух режим".

На "Тройной" започват да приписват невероятни качества, като "модерна и достъпна панацея" за рани, ставни и кожни заболявания, настинки. Всички прегръщат идеята за суперпродукта, който става за пиене, лекарство, поддържа хигиената и освен това е така евтин.

Днес одеколон "Тройной" е отново във възход, като един от ретро артикулите, с които много хора на активна възраст свързват своето детство през безоблачния период на "щастливия комунизъм".

"Шипр", създаден от французина Франсоа Коти, се смятал за по-скъп и влизал в групата на стоките с етикет "Екстра". Парфюмът притежавал силен и траен аромат с нотки на бергамот, сандалово дърво и мъх от дъбово дърво.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

На гроба на свети Кирил в спомени от миналото

Историята ни разказва как, защо и при какви обстоятелства пристигнал във Вечния град бащата на нашата писменост

Икона на Св. св. Кирил и Методий с рядко срещано изображение

По случай 24 май - ден на българската и славянска писменост и култура, иконата може да се види в Иконната зала на Историческия музей в Бургас

Победоносче, великомъчениче Георгие, моли Христа Бога да спаси душите ни!

Светата ни църква величае благословената и блажена памет на Св. Великомъченик Георги Победоносец като освободител на пленените, защитник на бедните, врач на болните и поборник за царете

По кръстния път на Спасителя – Via Dolorosa

За Пътя на болката, който Иисус преминава от мястото на произнасяне на присъдата му до Голгота, където е разпънат на кръста, разказва през 1937 г. "Църковен вестник"

Георги С. Раковски - тук мъдрец замислен, там луда глава, мисъл и желязо, лира и тръба

Животът на Раковски е низ от страдания, които не могат да го победят. Той нито веднъж не се отчайва, нито веднъж не губи вяра в успеха на своето дело