Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Стотици германски протестанти присъстваха на църковна служба, почти изцяло подготвена от изкуствен интелект

ВЯРА И НОВИ ТЕХНОЛОГИИ

Стотици германски протестанти присъстваха на църковна служба, почти изцяло подготвена от изкуствен интелект

Чатбот с изкуствен интелект помоли вярващите в препълнената църква "Свети Павел" в баварския град Фюрт да станат от пейките и да възхваляват Бог

Стотици германски протестанти са присъствали на църковна служба в Бавария, която е генерирана почти изцяло от изкуствен интелект. Услугата е създадена от ChatGPT и Йонас Симерлайн, теолог и философ от Виенския университет (Снимка: АП/БТА)

Още

Откриха църквата на император Отон Велики в царевично поле

Откриха църквата на император Отон Велики в царевично поле

Чатбот с изкуствен интелект помоли вярващите в препълнената църква "Свети Павел" в баварския град Фюрт да станат от пейките и да възхваляват Бог, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Чат Джи Пи Ти", представен като брадат тъмнокож мъж на огромен екран над олтара, започна да проповядва на повече от 300 души, дошли вчера сутринта на експериментална протестантска църковна служба, почти изцяло генерирана от изкуствен интелект.

"Скъпи приятели, за мен е чест да стоя тук и да ви проповядвам като първият изкуствен интелект на тазгодишното събрание на протестантите в Германия", каза аватарът с безизразно лице и монотонен глас.

Стотици германски протестанти се редят на опашка за да присъстват на църковна служба в Бавария, която е генерирана почти изцяло от изкуствен интелект. Услугата е създадена от ChatGPT и Йонас Симерлайн, теолог и философ от Виенския университет (Снимка: АП/БТА)

40-минутното богослужение, включващо проповед, молитви и музика, е създадено от "Чат Джи Пи Ти" и Йонас Симерлайн, теолог и философ от Виенския университет.

"Аз замислих тази служба, но всъщност по-скоро я съпътствах, защото бих казал, че около 98% от нея идва от машината", казва 29-годишният учен пред Асошиейтед прес.

Църковната служба, изготвена от изкуствен интелект, е едно от стотиците събития по време на събора на протестантите в баварските градове Нюрнберг и съседния Фюрт и предизвиква огромен интерес, като хората се редят на дълга опашка пред неоготическата сграда от 19. век час преди началото ѝ.

Още

Италианска църква, вградена в скала

Италианска църква, вградена в скала

Още

Най-новата лондонска църква плава край бреговете на Темза (ВИДЕО)

Най-новата лондонска църква плава край бреговете на Темза (ВИДЕО)

Още

Отвори врати църква за пияници

Отвори врати църква за пияници

Още

 Уникална църква с "кристален" покрив в Германия

Уникална църква с "кристален" покрив в Германия

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Повече от 6000 антики и произведения на изкуството, станали обект на трафик, са заловени в Европа

Испанските власти, в сътрудничество с украинските си колеги, са конфискували по време на операцията 11 златни скитски предмета с приблизителна стойност 60 млн. евро

Жертвите в Помпей се дължат не само на вулкана Везувий, но и на земетресение

От десетилетия учените спорят дали сеизмичната активност е възникнала по време на изригването на Везувий преди близо 2000 години или непосредствено преди това

Проучват южната стена на крепостта Кастра Мартис в Кула

В момента се открива нейният цокъл и началото на ходовото ниво от IV век - времето през което стената е изградена

Започва новият сезон на археологически проучвания и реставрационни дейности на тракийския укрепен град Хелис

Разкриването в дълбочина на Вътрешната крепостна стена бе акцент в проучванията на тракийския укрепен град Хелис в Археологическия резерват "Сборяново" през изминалия археологически сезон

В Пловдив откриха каменен фрагмент от античен надпис от времето на император Септимий Север (193 - 211 г.)

Фрагментът е намерен при археологически наблюдения, предхождащи строителни дейности в частен имот, разположен на територията на Трихълмието

Средновековен сребърен пръстен със златен обков бе открит в крепостта Кокалянски Урвич

Оекипа допускат хипотезата, че пръстенът е принадлежал на аристократ живял през втората половина на XIV век