Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Открит ли е "Индевър" на Джеймс Кук?

ИСТОРИЧЕСКИ ДЕБАТИ

Открит ли е "Индевър" на Джеймс Кук?

Археолози от Австралия и САЩ спорят за кораба на британския кралски картограф и откривател

Април 2005 г. Реплика на кораба "Индевър" на Джеймс Кук в залива Ботани Бей в Сидни (Снимка: АР/БТА)

Австралийски експерти съобщиха в четвъртък, че смятат, че са намерили останки от един от най-значимите кораби за историята на Южния Тихи океан, потънал край бреговете на САЩ преди повече от двеста години, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Археолози от САЩ обаче се противопоставиха с аргумента, че е прекалено рано да се правят заключения и че изявлението на австралийските експерти нарушава договора за съвместните им изследвания.

В продължение на 22 години морски археолози изследват останки от няколко корабокрушения в район с площ около четири квадратни километра при пристанище Нюпорт, Роуд Айлънд, САЩ. Смята се, че там по време на Американската революция е бил потопен кораба "Индевър" на британския кралски картограф и откривател Джеймс Кук.

Април 2005 г. Реплика на кораба "Индевър" на Джеймс Кук в залива Ботани Бей в Сидни (Снимка: АР/БТА)

Преди това Кук плава в южната част на Тихия океан и акостира на източното крайбрежие на Австралия през 1770 г.

В четвъртък сутринта Кевин Сампшън, директор на Австралийския национален морски музей, даде пресконференция в Сидни, обявена като предстоящо съобщение за важно за историята откритие.

Embed from Getty Images

Той каза, че археолозите са убедени, че са открили останки от "Индевър", след като са били сравнени структурни детайли и формата на останките с оригиналните планове на кораба.

Сампшън каза, че това е "вечното жилище на един от най-значимите и спорни плавателни съдове в австралийската морска история".

Embed from Getty Images

Малко след това изпълнителният директор на "Морски археологически проект Роуд Айлънд" (RIMAP) Д.К.Абас разпространи изявление, в което се посочва, че нейният екип има ръководна роля в изследването на пристанище Нюпорт.

"Това, което наблюдаваме на изследваното място на корабокрушението, съвпада с очакванията това да е "Индевър", но липсват безспорни данни, които да докажат, че това са останките на легендарния плавателен съд и остават много въпроси без отговор, които биха оборили подобна идентификация", се казва в изявлението. "Когато изследването приключи, проектът ще публикува основателен доклад".

Embed from Getty Images

В последвало интервю за Австралийската радио и телевизионна корпорация Ей Би Си мениджърът на отдела за морска археология на австралийския музей Киърън Хости каза, че смятал, че договорът му с RIMAP е изтекъл през ноември миналата година, но не може да го твърди със сигурност. Той съобщи още подробности, които според него са убедили австралийските специалисти, че са се натъкнали на "Индевър" - сред тях размерът на дървения материал, европейският му произход и дупките в кила.

Embed from Getty Images

"Всичко пасва. Ние сме напълно открити за разговори с д-р Абас, ако тя не е съгласна с нашите открития, с техните открития", каза той пред Ей Би Си.

"Последните части от пъзела трябваше да бъдат потвърдени, преди да направя обявлението", каза Сампшън на пресконференция. "Въз основа на архивни и археологически доказателства, аз съм убеден, че това е "Индевър", каза той.

Embed from Getty Images

От кораба са останали едва около 15 на сто и учените сега са насочили внимание към това, което може да се направи, за да бъдат защитени и запазени останките, каза Сампшън. Той добави, че музеят работи в тясно сътрудничество с морски експерти от Роуд Айлънд и с щатските и федерални власти в САЩ и Австралия за обезопасяване на мястото на находката.

Embed from Getty Images

Абас изтъкна, че нейната организация признава връзката между австралийските граждани с британски произход и "Индевър", но заключенията трябва да се правят въз основа на "правилен научен процес, а не на австралийските чувства и политика".

Embed from Getty Images

Корабът е пуснат на вода през 1764 г. като "Граф Пембрук", а след четири години е преименуван "Индевър" от британския флот и е подготвен за изследователска мисия в Тихия океан. От 1768 г. до 1771 г. "Индевър" плава в Южния Тихи океан с мисия да бъде регистрирано преминаването на Венера над Таити през 1769 г. Кук след това продължава плаването в търсене на "Южната земя".

Статуята на капитан Джеймс Кук в Мелбърн бе полята с червена боя след вандалски акт на 26 януари 2022 г. - Денят на Австралия (Снимка: АР/БТА)

Още

Защо Америка се казва Америка?

Защо Америка се казва Америка?

Той картографира Нова Зеландия и източното крайбрежие на Австралия, обявено за част от Великобритания през 1770 г.

По-късно "Индевър" е продаден на частни собственици и името му е сменено на "Лорд Сендуич". Плавателният съд е потопен нарочно от британския флот по време на Американската революция.

Година по-късно Кук е убит в Хавай по време на друга тихоокеанска експедиция. 

Embed from Getty Images

През 1788 г. т.нар. Първи флот с 11 кораба и стотици осъдени на борд пристига в Австралия, за да установи британска колония.

Още

Моряци от Генуа знаели за Америка 150 години преди Христофор Колумб

Моряци от Генуа знаели за Америка 150 години преди Христофор Колумб

Още

Антикварни книги от XVI век с рядка сгъваема карта на света, бяха продадени за 482 000 долара

Антикварни книги от XVI век с рядка сгъваема карта на света, бяха продадени за 482 000 долара

Още

Арктически изследовател сам ампутира пръстите на краката си

Арктически изследовател сам ампутира пръстите на краката си

Още

За какво всъщност е бил изгорен на кладата Джордано Бруно?

За какво всъщност е бил изгорен на кладата Джордано Бруно?

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Част от бронзов пръстен с врязан символ - пентаграм е сред находките в сливенската крепост "Туида"

И през този сезон ръководител на археологическите проучвания е директорът на Регионалния музей доц. д-р Николай Сираков

Археолози откриха съдове с останки от 5000-годишно вино в древноегипетския град Абидос

Част от съдовете са напълно непокътнати и все още запечатани. Те съдържат добре запазени от останки от вино

Британската полиция арестува втори заподозрян за отсеченото дърво от филма "Робин Худ: Принцът на разбойниците"

Яворът се открояване в пейзажа край Адриановата крепост, която е на около 2000 години

Гримове от римската епоха са открити в древния град Айзаной в Западна Турция

Айзаной е известен със своя добре запазен храм на Зевс, който е включен в предварителния списък на световното наследство на ЮНЕСКО през 2012 г.

Средновековна кула в центъра на Прага ще бъде продадена

Индржишката кула беше обявена за продажба в края на миналата година. Според архиепископията кулата няма значение за вярващите и е най-вече туристическа забележителност. Първоначално обявената цена е била 75 млн. крони

Откриха тракийска гробница от времето на Одриското царство в Хасковско

Въпреки погрома от иманяри, състоянието й изненада археолозите