Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Древен град под Бермудския триъгълник?

ТАЙНИ И ЗАГАДКИ

Древен град под Бермудския триъгълник?

Останките от сгради били на 200 хиляди години

"На дъното на Атлантическия океан има древен град. Точно под Бермудския триъгълник!", е последната сензационна новина. Според експертите, останките му били на повече от 200 000 години. За този град плахо се говореше и в миналото, но учените само предполагаха за съществуването му. Днес вече изработват карти на устройството на древния град и артефактите се изследват от огромен екип изследователи.   

Според специалистите постройките в загадъчния град под водите на Атлантическия океан били от камък и гранит. И тук възниква въпросът за хронологията. Имало ли е такава технология на строене по времето, което датират археолозите в предположенията си? Твърди се, че в древния град под Бермудския триъгълник е имало пътища, тунели и пирамиди - артефакти, типични за по-късен период на човешката цивилизация.

Роботи-подводничари изследват морското дъно с видеокамери, а заснетият материал се предава на 4 института в света. Досега имаше много догадки във връзка с Бермудския триъгълник. Наричаха го Зона на аномалии, Зловещо море и пр., заради многото случаи на странни природни явления и безследно изчезвналите в региона въздушни и морски плавателни съдове. Колкото и невероятно да звучи, дори учените не изключват възможността древният град, заснет от роботите, да е... част от някогашната Атлантида. А има и такива, които допускат под Бермудите да имат бази... извънземни.

Анализите от спътниковите снимки също озадачават учените. Над аномалната зона в Атлантическия океан, на юг от Маями, ясно се вижда облак в шестоъгълна форма. Метеоролози вече са кръстили облаците, които го формират "авиобомби", и обясняват явлението така: Когато тези въздушни "бомби" се "взривяват" над Бермудския триъгълник, те формират мощни потоци въздух, по направление на океана. А взаимодействието на тези атмосферни вълни може да образува турбулентни зони, в които именно да попадат корабите и самолетите?..

Тайната на Бермудския триъгълник остава неразгадана и до днес, въпреки многото версии в опит за обяснение на аномалията. Учените се обединяват около две основни теории: едната е, че случващото се е причинено от сложна атмосферна комбинация, а втората - че съществува хипотетична вероятност то да е дело на... извънземна цивилизация.

За древния град с пирамидите всъщност не чуваме за пръв път. Първите, които съобщават за него са двама учени - Пол Вайнцвейг и Полина Залитски. Те откриват находката с помощта на подводен робот край бреговете на Куба.

Според тях сред постройките в загадъчния подводен град има и няколко сфинкса. На спектралните снимки и изработените по тях рисунки и карти, ясно се виждат очертанията на четири пирамиди, подобни на египетските. Заедно с другите здания те се намират на границата на легендарния Бермудски триъгълник.

Артефактите на кубинския комплекс от пирамиди сочат, че на това място е съществувал град. Потъването е станало поради покачването на морското равнище. Тези данни са сходни с описанията на потъналата Атлантида.

Каква е версията: Катастрофата най-вероятно се е случила в края на ледниковия период. Ледовете на Арктика са се стопили и водата е предизвикала рязко покачване на морското равнище. Множество земи са били погребани под водата. Към края на ледниковия период нивото на Световния океан е било с около 300 метра по-високо от днешното.

Един кубински журналист - Луис Мариано Фернандес, още преди Вайнцвейг и Залитски пръв пише за подводния град под Бермудския триъгълник, като твърди, че американците са знаели за него още преди няколко десетилетия - през 60-те години на миналия век. Въпросът обаче бил укриван и засекретен, заради руснаците и кубинската ракетна криза. Според журналиста, американски атомни подводници първи били сканиралиподводния град и кодовото название на операцията било кръстено "Потъналата Атлантида".

Фернандес пише: "Камъните в подводния град са изсечени и полирани. Върху тях има странни надписи, подобни на египетски йероглифи, както и рисунки".

Изследванията на дъното на Бермудския триъгълник, които вече не са тайна, се провеждат под егидата на проекта "Exploramar". Те се водят от смесени екипи учени, между които има и такива, които изследват генотипа на местното население. Аборигени и олмеки пазят легенда, че техните прародители са живели на остров, който според тях потънал при земетресение, а името му е било... Атлантику.

Преди година Университетът на щата Веракрус оповести, че артефактите от дъното на океана съответстват на съвременния генотип на олмеките.

Дали откритият древен град ще разбули тайната за загадката Атлантида ? Има ли връзка между подводния град и аномалните явления на Бермудския триъгълник? - Отговорите на тези въпроси вълнуват цялото човечество.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Андреа Бочели с изненадваща критика към мерките срещу пандемията

Тенорът призна, че е нарушавал правилата за карантината, "защото не смятах, че е правилно или здравославно да си стоя у дома на тази възраст"

"Културен файтон" предлага тематични разходки из Виена през лятото

Проектът съчетава три споделени страсти: театър, коне и Виена

Ренесансовият майстор Рафаело е починал от болест, предизвикана от коронавирус

Популярният мит гласи, че художникът, починал през 1520 година едва тридесет и седем годишен, бил покосен от сифилис.

Откриха лондонския адрес на Джеймс Бонд

Английският автор Уилям Бойд обяви, че е открил дома на най-известния агент на Нейно Величество

Уязвимите мозайки на Бузлуджа ще бъдат стабилизирани с 60 000 долара

Паметникът спечели второ финансиране от фондация "Гети"

В Сибир откриха най-старите гравюри на животни в Азия - биещи се камили

Сътворени са върху бивна от мамут с дължина 1,5 метра и са открити по поречието на река Том в Западен Сибир