Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Да целунеш риба /ВИДЕО/

ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА

Да целунеш риба /ВИДЕО/

Разказ за уникалното приятелство между японеца Хироюки и Йорико

79-годишен японец другарува с... риба. Изглежда невероятно, но е факт. Хироюки Аракава /Hiroyuki Arakawa/ среща Йорико - така я кръщава самият той, преди четвърт век. Спасява я, когато тя е ранена и гладна. Храни рибата с раци, докато тя придобие сили да си търси храна сама. Между човека и рибата възниква такова доверие, че Йорико позволява на спасителя си да я целуне. "Мисля, че тя помни, че някога съм я спасил!..", убеден е Хироюки.

Йорико е азиатски овцеглав губан /на яп. "кобудаи"/ - доста голяма риба. Досега, според специалистите, не е наблюдавано подобно трайно приятелство между риба и човек.

Още

Повелителят на моретата и океаните Жак-Ив Кусто

Повелителят на моретата и океаните Жак-Ив Кусто

Хироюки Аракава работи като подводничар от 18-годишен. При едно от спусканията си под водата забелязва Йорико да лежи неподвижна на дъното. Решава, че трябва да й помогне и й занася богато угощение от 5 рака. Храни я по този начин в продължение на 10 дни.

Така започва тяхното безмълвно, но предано приятелство, което продължава вече толкова години. Оказва се, че и рибите имат чувства?!?

Още

Преди вълните да се разбият: Внушителните снимки на Уорън Кийлан

Преди вълните да се разбият: Внушителните снимки на Уорън Кийлан

Всъщност, подобни изследвания вече са провеждани в Оксфордския университет.

Използвани са риби от вида тропически бризгуни, на които са показвани изображения на човешки лица. Оказало се, че рибите помнят лицата и могат да различат някое от тях сред 40 други.

Процентът на познаваемост стигнал внушителната цифра 86 на сто.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Избраха най-неуместната дума на 2019 г. в Германия

Титлата се присъжда годишно от 1991 г. като целта на инициативата е да се привлече внимание към неподходящата употреба на езика чрез примери с думи

Симитлия - древната земя на кукерите в Симитли

Стотици кукери от цялата страна дадоха начало на фестивала. Като в приказка, един след друг, излизаха нежни моми и снажни ергени, следвани от старите, а по петите им - страшилища

Първата рисунка на Венеция е дело на италиански пилигрим

Скицата предшества всички други известни рисунки на града с изключение на картите

"Парижки музеи" предлагат безплатен цифров достъп до 100 000 произведения

Инициативата осигурява свободен достъп до творби и данни и неколкократното им използване без технически, юридически и финансови ограничения с търговска или нетърговска цел

Риека и Голуей поемат щафетата от Пловдив и Матера през 2020

Забележителна архитектура, неповторима атмосфера и чар – хърватският град Риека и ирландският Голуей са новите културни столици на Европа през 2020

С повече от 40 събития през 2020 година "Двореца" в Балчик очаква ценителите на изкуствата

"Четирите галерийни зали на "Двореца" ще отворят врати за поредица и от изложби, чието начало ще бъде поставено още през януари с живописната "Дворцова мистика"