Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Барби стана на 58

ФЕНОМЕН

Барби стана на 58

Легендарната кукла със съдба на човек е показана на света за пръв път на 9 март 1959-а

Куклата притежава повече от 1 милиард обувки и всяка година може да разчита на 120 нови модела дрехи (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Куклата Барби, която вече е продукт на колосална индустрия, е показана за пръв път пред публика на панаир в Щатите на 9 март 1959 година. Оттогава насам тя триумфира като най-красивото неодушевено същество в света. Нейният образ изпълва не само магазините за играчки, но и списания, рекламни клипове, филми, комикси и електронни игри.

С право може да се каже, че откакто се е появила на бял свят, Барби е най-комерсиалният продукт на планетата. Нещо повече, Барби се превърна в символ на красотата, подражаван от цели поколения момиченца и девойки. Нейните превъплъщения, според модните тенденции през последния половин век, са дело на огромни колективи от дизайнери, които неуморно следят за "живота" на Барби. Освен, че й намериха партньор - Кен, макар и не толкова известен като нея, Барби вече си има и "деца" и "внуци", по неин образ и подобие.

Първата кукла сега струва около 5000 долара

За да бъде пълно "семейството" й, Барби има сестри - Стейси, Челси и Скипър, както и приятелки - Съмър, Ники, Тереза и Мидж. Няма друга кукла в човешката история, която да е придобила историята на... човек. И като всяко човешко същество, и Барби си има врагове като съперничката си Ракел. Естествено, че причината е мъж, в когото са влюбени и двете - Кен.

Барби и Кен - 43 години заедно

Сюжетната линия се развива с любовна "завръзка" - братът на Ракел Раян пък е влюбен в Барби. Раян и Ракел се опитват да разделят двойката Барби и Кен. Не успяват, но в също като в живота, Барби и Кен си имат проблеми в "брака".

Барби и Кен като филмови герои. И те си имат проблеми в "брака"

Историите с куклата разработват сюжети, които да имат познавателен и моралистичен характер. Е, не винаги успяват. Има електронни игри, в които децата могат да "събличат" Барби, но това не се брои.

Барби - модна икона (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Коя е "майката" на Барби? - Това е Рут Хандлер. Тя дава и име на произведението си. Малцина знаят, че пълното име на Барби е Барбара Милисънт Робъртс.

Рут Хандлер сред творенията си

Рут, по рождение Москович, е десетото дете в многодетното семейство на полски евреи в Америка. Още когато е 6-месечно бебе майка й претърпява тежка операция, поради което не може да се грижи за децата си. Рут е отгледана от нейна по-голяма сестра. През 1945 г., когато Рут вече е млада омъжена жена, двамата с мъжа й започват да правят в гаража си рамки за фотографии. По-късно развиват бизнес с музикални играчки. Първоначалният успех на Барби не е обнадеждаващ, но едва "6-годишна", куклата започва да прави по 100 милиона долара годишно от продажби. Рут умира през април 2002 г. в Лос Анджелис.

Топкрасавицата на куклите е висока в различните си превъплъщения от 26 до 50 сантиметра. Малка по размери, но с огромен успех, куклата отдавна е комерсиален продукт. Най-големият в този род индустрия за нашия век.

Рут Хандлер и съпругът й Елиот

С Барби са отгледани поколения момиченца, мечтаещи за красота и слава. Нейният образ послужи и на много пластични хирурзи за модел при "подобряването" на красавици от шоубизнеса.

"Живата" Барби - украинката Валерия Луканова

Вижте първата реклама на куклата от 1959 г.:

Коментирай 0

1/1

Куклата притежава повече от 1 милиард обувки и всяка година може да разчита на 120 нови модела дрехи (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Барби и Кен - 43 години заедно

Барби - модна икона (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Първата кукла сега струва около 5000 долара

Рут Хандлер и съпругът й Елиот

Рут Хандлер сред творенията си

Барби и Кен

Барби и Кен като филмови герои

Барби и Кен като филмови герои. И те си имат проблеми в "брака"

"Живата" Барби - украинката Валерия Луканова

Барби и Кен - 43 години заедно

Календар

Препоръчваме ви

Откриха част от древноримско императорско писмо за глоба

Надписът върху мраморна плоча е от ІІ век сл. Хр.

Археолози откриха фрагмент от флейта от късния халколит в "Провадия-Солницата"

Министър Боил Банов, който посети разкопките, заяви, че средствата за археологически проучвания, консервация и реставрация, отпуснати от държавата, сега са 3,5 милиона лева, и ще се увеличават

Откриха постоянната археологическа експозиция "Антична Сердика"

На площ от 6000 кв. м са показани останки от улици, раннохристиянски базилики, терми и сгради с жилищни и производствено-търговски функции

Археолози откриха скелет с лечебни татуировки

Те били поставени върху болни стави

7 европейски фестивала, които да посетим поне веднъж в живота

Фестивалите са чудесен начин да отбележиш меден месец или юбилей

Четири изложби в "Етър"-а на Международния панаир на традиционните занаяти

Повече от 30 чуждестранни майстори от 16 държави ще представят пред гостите на Панаира съхранени традиционни техники и съвременното състояние на занаятите в своите страни