Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Апокалипсисът ни се размина

КОСМИЧЕСКИ СРЕЩИ

Апокалипсисът ни се размина

През нощта срещу 20-и април астероидът Скалата се доближи до Земята и я... подмина

Още миналата година НАСА съобщи, че предстои космическо събитие от огромен мащаб - астероид грози планетата Земя с унищожителна катастрофа. Някои дори заговориха за Края на света и припомниха предсказанията на Нострадамус и Конфуций.

НАСА публикува и плашещо видео как астероидът, намиращ се на около 2 милиона километра от Земята, застрашително се приближава към нея. Някои предприемчиви богаташи дотолкова повярваха в това, че си поръчаха бункери по образец на немския инженер Есер и руснака Евгений Убийко.

С днешна дата новината е повече от успокоителна - астероидът JO25, когото учените кръстиха Скалата, през нощта срещу 20 април наистина приближи Земята на минимално разстояние за последните 400 години, но не я удари. Какво казват за тази близка "среща" учените-астрономи?

"Астероидът няма да стигне толкова близко земята поне още 500 години, успокояват ни те. Той бе открит преди 3 години и беше наблюдаван. Премина на разстояние от 1,800 хиляди километра от Земята и "джентълментски" не посмя да я доближи повече от това. Буквално мина по допирателната на нашата атмосфера", казват от НАСА. По приблизителните оценки на учените, диаметърът на астероида-"джентълмен" е поне 650 м., до километър.

Последният път, когато голям космически обект се е доближавал толкова близо до Земята, е през 2004 г., когато близо до нас мина 5-километровият астероид Таутатис. Следващата подобна среща ще бъде най-рано след 10 години.

"При всеки оборот около Слънцето, който трае не по-малко от 3 години, за пръв път астероид доближава на такова малко разстояние Земята", пояснява сегашната "среща" Сергей Нароенков от Съвета за изследване на Космоса на РСФСР, и продължава: "Астероидите с диаметър около километър са много. По приблизителна оценка, не по-малко от 750 000. Между тях има такива с диаметър над 500 километра. От тези гиганти само 250 доближават Земята. За най-големия от тях преди считахме приближилият се през 2006-а Церера, но той се изгуби...Сега обектът, който наблюдаваме е 2013 TS4, който се очаква да доближи Земята на разстояние от 115 хиляди километра.

Вероятността да се удари в нея, обаче, е 1 на един милион", казва Нароенков и сравнява страховете за Скалата, с тези около някогашния Тунгуски метеорит. И все пак, казва той, "ако сега астероидът Скалата не се беше разминал със Земята, разрушенията щяха да са с мащабите на континенти. Не бива да подценяваме тази опасност. Освен това, небесните тела с диаметър над 5 километра, при сблъсък със Земята, биха предизвикали глобални изменения в климата й. И това се е случвало неведнъж.

На повърхността на нашата планета има следи за падане на космически обекти. Най-големият кратер - Вредефорт в ЮАР, с диаметър почти 300 километра, е доказателство за това. В Русия също има такова доказателство - 80-километровият Пучеж-Катунски кратер, на границата между Нижегородска и Ивановска област.

Най-големият кратер в Русия - 100-километровият Попигай, в тайгата на Якутия, също има космически произход", казва ученият. За нас, обикновените хора, остава утехата, че Земята се размина с астероида Скалата, а новата й среща с него се отлага с 500 години.

Еми МАРИЯНСКА

Календар

Препоръчваме ви

Pазпалиха огньовете и извадиха кукерските маски за обичая "Сурва" в пернишките села

Внушителни огньове и кукерски шествия отбелязаха характерния за Пернишки регион обичай "Сурва"

Вижте вълнуващите творения на зимата

Ледът, вятърът и снегът създават божествени фигури

"От война към мир" - първи стъпки към свобода

Историческата възстановка - спектакъл допълни тържествените събития за честването на 140 години от Освобождението на Казанлък

20-вековни тайни на Тримамиум

Римската крепост в Русенско е построена в края на 1 век и е изоставена в началото на 7 век

Музеят "Метрополитън" в Ню Йорк вече ще е с такса за вход

Допълнителните приходи ще засилят стабилността на институцията и ще са от 6 до 11 милиона долара на година

7 400 участници се очакват на маскарадните игри в Перник

XXVII Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва 2018" ще бъде на 26, 27 и 28 януари