Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Апокалипсисът ни се размина

КОСМИЧЕСКИ СРЕЩИ

Апокалипсисът ни се размина

През нощта срещу 20-и април астероидът Скалата се доближи до Земята и я... подмина

Още миналата година НАСА съобщи, че предстои космическо събитие от огромен мащаб - астероид грози планетата Земя с унищожителна катастрофа. Някои дори заговориха за Края на света и припомниха предсказанията на Нострадамус и Конфуций.

НАСА публикува и плашещо видео как астероидът, намиращ се на около 2 милиона километра от Земята, застрашително се приближава към нея. Някои предприемчиви богаташи дотолкова повярваха в това, че си поръчаха бункери по образец на немския инженер Есер и руснака Евгений Убийко.

С днешна дата новината е повече от успокоителна - астероидът JO25, когото учените кръстиха Скалата, през нощта срещу 20 април наистина приближи Земята на минимално разстояние за последните 400 години, но не я удари. Какво казват за тази близка "среща" учените-астрономи?

"Астероидът няма да стигне толкова близко земята поне още 500 години, успокояват ни те. Той бе открит преди 3 години и беше наблюдаван. Премина на разстояние от 1,800 хиляди километра от Земята и "джентълментски" не посмя да я доближи повече от това. Буквално мина по допирателната на нашата атмосфера", казват от НАСА. По приблизителните оценки на учените, диаметърът на астероида-"джентълмен" е поне 650 м., до километър.

Последният път, когато голям космически обект се е доближавал толкова близо до Земята, е през 2004 г., когато близо до нас мина 5-километровият астероид Таутатис. Следващата подобна среща ще бъде най-рано след 10 години.

"При всеки оборот около Слънцето, който трае не по-малко от 3 години, за пръв път астероид доближава на такова малко разстояние Земята", пояснява сегашната "среща" Сергей Нароенков от Съвета за изследване на Космоса на РСФСР, и продължава: "Астероидите с диаметър около километър са много. По приблизителна оценка, не по-малко от 750 000. Между тях има такива с диаметър над 500 километра. От тези гиганти само 250 доближават Земята. За най-големия от тях преди считахме приближилият се през 2006-а Церера, но той се изгуби...Сега обектът, който наблюдаваме е 2013 TS4, който се очаква да доближи Земята на разстояние от 115 хиляди километра.

Вероятността да се удари в нея, обаче, е 1 на един милион", казва Нароенков и сравнява страховете за Скалата, с тези около някогашния Тунгуски метеорит. И все пак, казва той, "ако сега астероидът Скалата не се беше разминал със Земята, разрушенията щяха да са с мащабите на континенти. Не бива да подценяваме тази опасност. Освен това, небесните тела с диаметър над 5 километра, при сблъсък със Земята, биха предизвикали глобални изменения в климата й. И това се е случвало неведнъж.

На повърхността на нашата планета има следи за падане на космически обекти. Най-големият кратер - Вредефорт в ЮАР, с диаметър почти 300 километра, е доказателство за това. В Русия също има такова доказателство - 80-километровият Пучеж-Катунски кратер, на границата между Нижегородска и Ивановска област.

Най-големият кратер в Русия - 100-километровият Попигай, в тайгата на Якутия, също има космически произход", казва ученият. За нас, обикновените хора, остава утехата, че Земята се размина с астероида Скалата, а новата й среща с него се отлага с 500 години.

Еми МАРИЯНСКА

Календар

Препоръчваме ви

Пърформанс артист позира гол пред шедьоври

Адриан Пино Оливера старателно крие пениса между бедрата си по време на пърформансите си, защото женското начало било по-висше от мъжкото

Еленската "Даскалоливница" - училище за будители

Знаете ли, че от Търново и цяла България са ходели да учат в малкото балканско градче?

Св. Димитър и православното изкуство

Още текат спорове за произхода и житието на светеца

Красив уникум: Бяла майка роди междурасови близнаци, чернокожа - бели син и дъщеря

Тези деца са вълшебен триумф на природата над расизма!, смятат родителите им

"Глинените човеци" от Папуа

Дивашкото племе Асаро мудмен устройва ежегодно "шоу" с маските си

Вижте любимия ресторант на Хемингуей

Говори се, че в него някога мил чинии... младият Франциско Гойя