Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина тенорът Румен Дойков

IN MEMORIAM

Почина тенорът Румен Дойков

Изпълнителят има повече от 50 централни тенорови партии и над 30-годишна кариера на три континента, припомня журналистът и критик Димитър Сотиров

Румен Дойков (Източник: БТА)

Почина тенорът Румен Дойков, съобщиха негови близки. Изпълнителят има повече от 50 централни тенорови партии и над 30-годишна кариера на три континента, припомня журналистът и критик Димитър Сотиров.

Румен Дойков е роден е в София на 1 май 1951 г. Дебютира на сцената на Националната опера и балет в София през 1976 г. в ролята на Йеник, в шест спектакъла на операта "Продадена невеста" на Сметана. След дипломирането си през 1977 г. става солист на националния ни театър, а първата му роля e Хофман от "Хофманови разкази" на Офенбах през 1979 г.

Емблематични за певеца са ролите на Отело, Радамес, Полион, Манрико, Калаф, Каварадоси, Едгардо, Дон Алваро. Гастролира с голям успех в различни страни на Европа, в САЩ и Южна Америка самостоятелно и като солист на Националната опера.

През периода 1988-1992 е солист на Белградската опера. Именно в Белград е и неговият дебют в ролята на Радамес от операта "Аида", който ще окаже съдбоносно влияние в неговия творчески път. През 1995 г. участва в мегаспектакли "Аида" на открито в Сао Пауло, Бразилия, а по-късно отново в "Аида" - Опера на площада - София.

През 1995 г. постига своеобразен рекорд в Холандия (днес Нидерландия), където участва в 43 спектакъла на операта "Аида" за 46 дни - ненадминато до днес постижение.

Впечатляващо е участието му в "Аида" - над 211 спектакъла. От всички над 1200 спектакъла най-много са на "Аида", сред които са и мегаспектаклите в Бразилия и в Холандия.

Пял е под палката на големи диригенти като Антонио Гуаданьо, Маурицио Арена, Уудсайд, Питер Тиборис, Джонатан Нот, Никса Бареза, Дирк Бросе, Трайлеску, Миладинович, Асен Найденов.

Негови партньори на сцената са били Фиоренца Косото, Ирина Архипова, Розалин Плаурайт, Радмила Бакочевич, Милка Стоянович, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова.

Поклон!

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Разкриха дарителска сметка за набиране на средства за изграждане на паметник на Радой Ралин

Идеята за паметника е на Пепа Генчева по повод 100 години от рождението на сатирика

Архитектурните "приказки" на Оскар Нимайер

10 години от смъртта на големия бразилски архитект

"37 клечки кибрит" – пиеса между социално-криминалната история с елементи на кабаре и куклен театър

"Опитахме се да проследим колко унижение и несправедливост може да понесе един индивид преди да се "взриви", как жертвата се превръща в ангел на отмъщението", казва един от създателите й Гергана Димитрова

Известни артисти и певци се включват в спектакъла за Стефан Данаилов

„Години любов“ в Народния театър „Иван Вазов“ е кулминация на честването 80 години от рождението на кино- и театралната легенда

"Великият мистификатор": Някой ден със сигурност ще се продават хапчета за човечност

Писателят е единственият двукратен лауреат на престижната литературна награда "Гонкур": първо през 1956 г. под вече утвърдения си псевдоним Ромен Гари и втори път, през 1975 г., като Емил Ажар

Забравиха ли феновете на Боб Дилън какво означава "да свириш за 50 души"

"Изпълнението за 50 души е трудно, защото всеки човек има своята индивидуалност. На изпитание се поставя честността на артиста и неговия талант", казва носителят и на Нобелова награда за литература