Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина Рустам Ибрахимбеков - един от авторите на сценария на "Бялото слънце на пустинята"

IN MEMORIAM

Почина Рустам Ибрахимбеков - един от авторите на сценария на "Бялото слънце на пустинята"

Кинорежисьорът пише сценарии за повече от 50 филма, като става съавтор на такива популярни продукции като "Изпепелени от слънцето", " Пази ме, талисман мой", "Урга: територия на любовта", "Сибирският бръснар"

Руският и азербайджански драматург, сценарист, кинорежисьор Рустам Ибрахимбеков почина на 84-годишна възраст, съобщи пред ТАСС дъщеря му Фатима Ибрахимбекова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че баща й е боледувал три месеца.

Рустам Мамед Ибрахим оглу Ибрахимбеков е роден в Баку. Завършил е Азербайджанския институт по нефтохимия. В средата на 60-те години завършва следдипломното си обучение в Института по автоматика и телемеханика в Москва.

През 1967 г. Ибрахимбеков завършва отдела за сценаристи, а след това и за режисьори на Висшите курсове за сценаристи и режисьори в Москва. Той дебютира като сценарист във филма "В южен град" (1970) на азербайджанския режисьор Елдар Кулиев.

Пише сценарии за повече от 50 филма, като става съавтор на такива популярни продукции като "Бялото слънце на пустинята" (1969), "Изпепелени от слънцето" (1994 - награден с "Оскар"), " Пази ме, талисман мой" (1986), "Урга: територия на любовта" (1991) - награден със "Златен лъв", "Сибирският бръснар" (1998). Сред режисьорските му работи са филмите "Един хубав ден" (1977), "Семейство" (1998), "Телефон за помощ" (2001).

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

За филмовата си работа той е удостоен с държавните награди на СССР и Русия, има "Оскар" и "Златен лъв". В областта на театъра той е автор на 15 пиеси, поставени в повече от 100 театри по света.

Коментирай 3

1/1

Още ВИДЕО

Брус Дикинсън и още петима световни рок музиканти пристигнаха в София за уникално събитие с музиката на Джон Лорд

Шоуто Концерт за група и оркестър от Джон Лорд и музиката на Deep Purple ще разтърси българската публика в два разпродадени концерта в зала 1 на НДК на 18 и 19 март

RADAR festival beyond music 2023 празнува 10 години със специално издание в София през март

Музиканти и визуални артисти от 4 държави ще излязат на сцената на Sofia Live Club

Кой е необикновеният, винаги усмихнат художник Думисани Карамански?

Победителят в категория "Визуално изкуство" е избран заради страстта му да пресъздава емоциите и вълненията на младото поколение

Филмът "Блок" ще разблокира възприятията ни за българско кино

От 31 март по екраните тръгва български филм от италиански продуцент, съчетаващ в едно жанровете: черна комедия, трилър, романтична драма и криминале

Паоло Дженовезе пред Dir.bg: Все по-трудно е да оставаме заедно

Един от най-известните италиански режисьори гостува в София, за да представи най-новия си филм "Първият ден от моя живот"

Postmodern Jukebox преминават отново през България

Турнето на американската формация е празненство на най-големите хитове на 20-ти век

Виж всички

Календар