Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина Рустам Ибрахимбеков - един от авторите на сценария на "Бялото слънце на пустинята"

IN MEMORIAM

Почина Рустам Ибрахимбеков - един от авторите на сценария на "Бялото слънце на пустинята"

Кинорежисьорът пише сценарии за повече от 50 филма, като става съавтор на такива популярни продукции като "Изпепелени от слънцето", " Пази ме, талисман мой", "Урга: територия на любовта", "Сибирският бръснар"

Руският и азербайджански драматург, сценарист, кинорежисьор Рустам Ибрахимбеков почина на 84-годишна възраст, съобщи пред ТАСС дъщеря му Фатима Ибрахимбекова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че баща й е боледувал три месеца.

Рустам Мамед Ибрахим оглу Ибрахимбеков е роден в Баку. Завършил е Азербайджанския институт по нефтохимия. В средата на 60-те години завършва следдипломното си обучение в Института по автоматика и телемеханика в Москва.

През 1967 г. Ибрахимбеков завършва отдела за сценаристи, а след това и за режисьори на Висшите курсове за сценаристи и режисьори в Москва. Той дебютира като сценарист във филма "В южен град" (1970) на азербайджанския режисьор Елдар Кулиев.

Пише сценарии за повече от 50 филма, като става съавтор на такива популярни продукции като "Бялото слънце на пустинята" (1969), "Изпепелени от слънцето" (1994 - награден с "Оскар"), " Пази ме, талисман мой" (1986), "Урга: територия на любовта" (1991) - награден със "Златен лъв", "Сибирският бръснар" (1998). Сред режисьорските му работи са филмите "Един хубав ден" (1977), "Семейство" (1998), "Телефон за помощ" (2001).

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

За филмовата си работа той е удостоен с държавните награди на СССР и Русия, има "Оскар" и "Златен лъв". В областта на театъра той е автор на 15 пиеси, поставени в повече от 100 театри по света.

Коментирай 3

1/1

Още ВИДЕО

Кошмарът на Тартюф оживява в изложба в Помпей

В "Изкуство и чувственост в домовете на Помпей" посетителите й ще могат да разгледат около 70 творби - от голите статуи в градините до еротичните картини по стените на спалните

Издигнаха статуя на Христос по-висока от тази в Рио де Жанейро

"Христос Покровител" малкия бразилски град Енкантадо е с височина 43 метра с пиедестала в сравнение със статуята в Рио, която е 38-метрова

Хореографът Деян Георгиев: Съвременният танц е интимно място с огромен заряд

Премиерата на соловия спектакъл на Деян Георгиев ще се състои на 14 май в Пловдив

Полетете и вие с "Полетът на къртицата" - обяснение в любов към страховете, които си създаваме

Най-новият куклен моноспектакъл за възрастни на Полина Христова можете да гледате днес от 19.00 часа в Столичния куклен театър

"Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват" призовава "Антистатик"

15-oто издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ще се проведе от 9 до 19 май

Вижте новото видео на обещаващата инди поп-рок банда hug or handshake

На 30-ти април hug or handshake ще направят своя първи голям самостоятелен концерт в SOFIA LIVE CLUB

Виж всички

Календар