Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина известният кубински режисьор Хуан Карлос Табио

IN MEMORIAM

Почина известният кубински режисьор Хуан Карлос Табио

Според съобщенията Табио е починал в понеделник. Причината за кончината му не се назовава

Източник: Youtube

Кубинският режисьор Хуан Карлос Табио е починал, предаде ДПА, позовавайки се на кубинския филмов институт и в. "Гранма", цитирана от БТА.

Според съобщенията Табио е починал в понеделник. Причината за кончината му не се назовава.

През 2014 г. Табио е удостоен с кубинската Национална филмова награда. "Творчеството му е част от историята на кубинското кино като отражение на идентичността на нацията", се посочва в съобщението на филмовия институт. 

Хуан Карлос Табио е кубински филмов режисьор и сценарист. Филмът му "Ягода и шоколад" (1994), който режисира заедно с Томас Гутиерес Алеа, печели "Сребърна мечка" - специална награда на журито на 44-ия международен филмов фестивал в Берлин, а също така е номиниран за наградата "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Филмът засяга тогавашната тема табу за хомосексуалността.

Той си сътрудничи с режисьора и свой близък приятел Томаш Гутиерес Алеа и актьорите Хорхе Перугория, Владимир Круз и Мирта Ибара в няколко филма.

Неговият филм от 2000 г. "Lista de Espera" е показан в раздела "Un Certain Regard" на филмовия фестивал в Кан през 2000 г.

Хуан Карлос Табио е роден през 1943 г. в Хавана, Куба. Въпреки че знаменитата му филмова кариера, която обхваща почти три десетилетия, той започва с киното съвсем случайно. Като малък, родителите му го подготвяли за кариера в политиката. Едва когато семеен приятел, който работи в киното, го кани да работи по един филм, Табио се замисля з ариера в тази област.

Хуан Карлос Табио започва работа през 1961 г. в ICAIC (Кубински институт за изкуство и кинеематографична индустрия) като асистент на продукция, а след това като помощник-режисьор. Филмите на Табио са предимно комедии.

През 2000 г. режисира "Списък на чакащите", който разказва историята на група пътници, чакащи автобус, който никога няма да се появи.

Хуан Карлос Табио демонстрира склонността си към сатиричната комедия и във филма си "Рогът на изобилието".

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Преди да умре в изгнание, Наполеон се "изкарва мъченик, почти светец"

Изложбата "Няма го вече Наполеон" в парижкия музей "Инвалидите" разказва за усилията му да опази паметта за приноса си като веонен гений и лидер от нов тип

Телевизиите, преди и след Славков

10 години от смъртта на Батето

Предлагат създателя на музея "Двор на кирилицата" за българско гражданство

"Миналото винаги ме е привличало. Опознавайки го, разбирам по-добре света и хората, с които живея" споделя арменският бизнесмен Карен Алексанян

Напусна ни актрисата с необятна усмивка Богдана Вульпе

"Актьорската професия е една голяма благодат, една голяма радост", обичаше да казва тя

Дечко Узунов: В какво вярвам ли? Вярвам в безсмъртието...

Навършват се 35 години, откакто големият български художник напусна нашия свят