Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Петър Увалиев става професор на 31

Знаменитост

Петър Увалиев става професор на 31

Едва 24-годишен получава държавна награда

Големият наш културовед, публицист, дипломат, театрален и филмов режисьор - покойният Петър Увалиев, e най-младият професор в България.

Езиците, театърът и мюзикълът са негова страст от най-ранна възраст. Близка приятелка му става звездата на театъра от миналия век - Мими Балканска. Увалиев завършва право, но любовта му към театъра не угасва. Поставя "Лудата от двореца Шайо" в България, години преди експерименталната пиеса да стъпи на лондонска сцена.

Петър Увалиев с Джералдин Чаплин и съпругата си Соня Рув

Едва на 24 е награден като режисьор, а на 31 става професор по теория на театъра в Софийския университет. В чужбина има шанса да работи с Питър Селърс по "Топаз", с Карло Понти и София Лорен по филма "Милионершата". Става близък приятел със семейството на голямата актриса и продуцента на всички времена.

През 60-те години самият Увалиев е продуцент на култовия филм с участието на Джералдин Чаплин - "Странник в къщата". Този истински енциклопедист и космополит с български корени, до края на живота си приема в дома си в Лондон най-големите имена от елита на българската култура и тъгува за България. Една от мъдрите му мисли, споделени с приятели, продължава да буди дълбок размисъл:

 

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Къде си, беше ли щастлива?

Там Горе, след смъртта, Ваня Костова пее с ангелите...

За албанското съвременно изкуство и артиста без извинения

Разговор с албанската кураторка Адела Деметя за изложбата „А или без извинение“ в галериите „Васка Емануилова“ и „DOZA” част от инициативата "NEXT Balkan"

Преди да умре в изгнание, Наполеон се "изкарва мъченик, почти светец"

Изложбата "Няма го вече Наполеон" в парижкия музей "Инвалидите" разказва за усилията му да опази паметта за приноса си като веонен гений и лидер от нов тип

Телевизиите, преди и след Славков

10 години от смъртта на Батето

Предлагат създателя на музея "Двор на кирилицата" за българско гражданство

"Миналото винаги ме е привличало. Опознавайки го, разбирам по-добре света и хората, с които живея" споделя арменският бизнесмен Карен Алексанян