Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си писателят Валентин Караманчев

IN MEMORIAM

Отиде си писателят Валентин Караманчев

Поклонението ще се състои на 11 декември, неделя, в ритуалната зала на Централните софийски гробища

Напусна ни още един от големите майстори на българското художествено слово - Валентин Караманчев (Снимки: Съюз на българските писатели, Анжела Димчева)

Напусна ни още един от големите майстори на българското художествено слово - Валентин Караманчев, съобщиха на БТА от Съюза на българските писатели.

Поклонението ще се състои на 11 декември, неделя, в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

В началото на февруари тази година Община Гоце Делчев удостои писателя Валентин Караманчев със званието "Почетен гражданин". На свое заседание Общинският съвет в града е гласувал званието на писателя, а почитта на съгражданите си известният български писател получава няколко дни, преди да навърши 90 години.

От община Гоце Делчев припомниха, че през 1919 г. бащата на писателя идва в Гоце Делчев като служител на Неврокопската света митрополия, а родът на майка му е от Дойран.

Дядото на Караманчев по майчина линия завършва Солунската мъжка гимназия и е главен учител в Дойранското екзархийско училище.

Дълбоките и здрави родови корени дават творческа сила на писателя да открива единството между голямата история и малките човешки съдби, посочват от община Гоце Делчев.

Напусна ни още един от големите майстори на българското художествено слово - Валентин Караманчев (Снимки: Съюз на българските писатели, Анжела Димчева)

Званието "Почетен гражданин на Гоце Делчев" Валентин Караманчев получи за творческата му дейност и разкриването на душевността, езиковата култура и съдбата на Гоцеделчевския край.

Валентин Караманчев е роден на 6 февруари 1932 г. в град Неврокоп, където завършва средно образование. След завършването на висшето си образование започва работа като окръжен кореспондент на вестник "Народна младеж", на който впоследствие става главен редактор.

Бил е заместник-главен редактор на вестник "Работническо дело", директор на издателствата "Народна младеж" и "Партиздат", генерален директор на ДСО "Книгоиздаване" и председател на държавното творческо и стопанско обединение "Българска книга и печат".

Популярни са книгите му "Мървашки песнивец", "Черешова Задушница", "Елен от Велика гора", "Въздаяние", посветени на борбите на народа ни за свобода, на хората от родния край на писателя, на сложните отношения около спорните територии и историческите несправедливости, довели до разпокъсването на родината ни, както и мемоарната му книга "Брашнен чувал".

Валентин Караманчев е носител още на наградите "Людмил Стоянов", "Андрей Германов" и наградата за чистота на българския език "Иван Богоров" (2022), както и на чуждестранни отличия за литература.

Поклон пред паметта му!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Laibach: Магазините и скулптурите в Северна Корея изглеждат като проектирани от Джеф Кунс

Магията Laibach, пионери на индустриалния звук, взривиха българската сцена за пети път

На 30 ноември отбелязваме 90 г. от рождението на Росица Данаилова

В сряда, от 19:30 ч. на сцена "Апостол Карамитев", ще почетем голямата актриса с авторския моноспектакъл "На майка ми - Росица Данаилова" на нейната дъщеря - режисьора Росица Обрешкова

Скандал между Гърция и Великобритания заради скулптури от Партенона

Британският премиер Риши Сунак отмени планираната си среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Лондон

Екзотичната Манал Ел Фейтури с ангелски глас: Удивително е какво можете да чуете в тишината

"Основната ми причина да избера да дойда в България е, че тя е много специална страна за мен и много от най-близките ми приятели са оттук и живеят тук", споделя кралицата на мюзикъла

Почина продуцентът Марти Крофт, създател на детските сериали "Бугалу" и "Банана сплит"

Заедно с брат си Сид той създава колоритни, фентъзи детски сериали, сред които "Лидсвил" и "Зигмунд и морските чудовища"