Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си и най-ексцентричният артист в България Папа Жан

IN MEMORIAM

Отиде си и най-ексцентричният артист в България Папа Жан

63-годишният художник, авангардист, поет, философ и писател не е успял да пребори коронавируса

Иван Николов Георгиев - Папа Жан (Снимка: Личен архив)

COVID-19 е покосил най-ексцентричният художник в България Папа Жан. Тъжната вест съобщиха негови приятели и почитатели във Фейсбук.

Световноизвестният художник и писател Папа Жан представи самостоятелна изложба и "Книга на любовта" в Руския културно-информационен център в София през септември 2014 г. (Снимка: BulFoto)

63-годишният творец, чието истински име беше Иван Николов Георгиев, си е отишъл на 23 декември, става ясно от публикация в социалната мрежа.

"Светъл небесен път, принце! Маестро Академик Професор Принц Папа Жан - Български художник, поет, философ и писател, почина от Covid-19 тази сутрин. Изгубихме една ярка и артистична личност, но великите му творби остават вечни. Съболезнования на близките! Поклон пред паметта на Папи!", написа Емил Белев.

Още

Принц Папа Жан - на 62, за "греховете на мълчаливото съвършенство"

Принц Папа Жан - на 62, за "греховете на мълчаливото съвършенство"

Папа Жан беше една от най-интересните и нестандартни личности в съвременната ни арт история. Познаваше се с голяма част от българския и световен елит, който го ценеше.

С четката си бе увековечил на портрети много исторически и съвременни личности, сред които Христос, Дева Мария, Буда, Баба Ванга, Иво Карамански, Ван Гог, Пикасо, Мерилин Монро, Салвадор Дали, Цар Симеон, Ленин, Алла Пугачова, Шаляпин, Джуна, Владимир Димитров-Майстора, Ейбрахам Линкълн, Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт, Бил Клинтън, Тодор Живков, Владимир Висоцки, Лили Иванова, Филип Киркоров и мн. др.

С Поли Паскова на самостоятелната си изложба и представянето на "Книга на любовта“ през септември 2014 г. (Снимка: BulFoto)

Освен като художник, талантът на Папа Жан намираше още много пристани - поезия, проза, езотерика, философия... Самият той представяше себе си и като търговец, бизнесмен, колекционер, меценат, космополит, природолюбител, растениевъд и кулинар.

Занимавал се е с борба, културизъм, плуване, триатлон, източни бойни изкуства, йога. Завършил е финанси и кредит и социално дело във Висшата стопанска академия "Димитър Ценов" в Свищов. Бил е социален работник, бетонджия, залесител, комсомолски секретар...

Иван Николов Георгиев - Папа Жан (Снимка: Личен архив)

В своя личен сайт Папа Жан описваше себе си като световноизвестен авангарден български художник, поет, писател, философ, режисьор, целител и главен светъл маг на България, който е създал нов стил в световната живопис и във философията на живота - енергетичен лизизъм.

Картина на Папа Жан (Снимка: Личен архив)

Папа Жан бе професор по езотеризъм и екстрасензорна медиаторика в Международната академия на алтернативните науки в Москва. На 21 март 2000 г. получава званието академик и ордена "Новая Элита России", връчен му от прочутата руска ясновидка и астроложка Евгения Давиташвили-Джуна.

С указ на Федералното събрание на Русия Папа Жан е назначен за главен експерт по въпросите на културните отношения между Руската федерация и Република България.

Световноизвестният художник и писател Папа Жан представи самостоятелна изложба и "Книга на любовта" в Руския културно-информационен център в София през септември 2014 г. (Снимка: BulFoto)

През 2000 г. се жени за руската депутатка Алла Павловна Красникова. От първата си жена Мария има две дъщери и внуци. А с голямата си любов Ирина Делина се запознава в един асансьор в НДК, отивайки на лекция на Материус Розенкройцер, зад чийто превдоним се крие един от най-авангардните философи, психиатри и писатели Тимен Тимев, който от дълги години живее в САЩ и е неин съпруг.

Папа Жан е един от малцината българи, общували с рукия феномен Джуна.

"Виждал съм Бисер Киров два-три пъти при Джуна. Идвала е и при Тодор Живков, но тайно. Със самолет и бързо се е връщала. Не можа да види спокойно слънчева България. Планирахме аз да я доведа, но не дочака да сбъдне мечтата си, отиде си. Джуна предрече пред мен, че Америка ще има първия цветнокож президент. А също така, че България ще има първия министър-председател - генерал. Тогава се пошегувах и я попитах: "Генералите ли ще вземат властта?!". Джуна се засмя и добави, че буквата Б ще му се повтаря в името и фамилията", сподели приживе ексцентрикът Папа Жан.

С Ивета Григорова на самостоятелната си изложба и представянето на "Книга на любовта“ през септември 2014 г. (Снимка: BulFoto)

Картина на Папа Жан (Снимка: Личен архив)

Картина на Папа Жан (Снимка: Личен архив)

Автопортрет (Снимка: Личен архив)

Поклон!

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Принц Папа Жан - на 62, за "греховете на мълчаливото съвършенство"

Най-добрите творби на художника-лирик са най-малко познати на сънародниците му

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

То е човешка необходимост, тъй като е езикът на душата на човечеството, казва главният гост-диригент на Софийската филхармония

Изложбата "Вазов в София" се открива пред Народния театър

На 22 септември за втори път ще бъде връчена награда за духовен принос на името на народния поет

Калин Врачански - между "Никотиана" и Ирина

Актьорът винаги дава нещо свое на героя, но не може да се откъсне до такава степен от себе си, че да каже - не, това вече не съм аз, казва Калин Врачански дни преди премиерата на "Тютюн" на Варненска сцена

Легендата на българската операторска школа Иван Цонев на 90 (галерия)

Той заедно с Юлий Стоянов, Невена Тошева, Едуард Захариев и Оскар Кристанов създават модерната школа на съвременното българско документално кино

Оги Цолов: Музиката е велик дар от Бога

"Концертът ни в "Joy station" ще включва песни от цялото ни творчество", казва фронтменът на група "Фактор"