Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На живо: 10 будителски истории в "Будител на годината". Кой е той?

ГЛЕДАЙТЕ ОНЛАЙН!

На живо: 10 будителски истории в "Будител на годината". Кой е той?

И Будител на годината е… Dir.bg ще ви направи съпричастни към церемонията "Будител на годината" с видеото тук

10 номинации, 10 истории, които докосват сърцата ни! И Будител на годината е...

Dir.bg ще ви направи съпричастни към церемонията "Будител на годината" - можете да я гледате на живо  във видеото по-долу:

В Деня на народните будители има ли съвременни будители? Какъв ли е образът им, каква е ролята им, какво точно са създали, кои са те?

И ако в миналото ни будителите са събуждали народа в името на книжовността, самосъзнанието, духовността, то настоящите ни държат будни със своите дела, в името на общността, защото те ни карат да продължаваме да вярваме, че чудото е възможно. Карат ни да се чувстваме силни и окрилени, мотивират ни да не се отказваме.

За девета поредна година Българското национално радио организира обществената кампания "Будител на годината" (Снимка: БНР)

За девета поредна година Българското национално радио организира обществената кампания "Будител на годината", в която сред стотици предложения от страна на слушателите на обществената медия, журито (проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова) определи 10-те имена, белязали 2022-ра със своята дейност.

До финала достигнаха:

Още

Будител на годината! Вашите 10 номинации - кои са те, с какво вдъхновиха България?

Будител на годината! Вашите 10 номинации - кои са те, с какво вдъхновиха България?

Проф. Мартин Вечев, инициаторът за създаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който бе открит в София през април 2022 г. и вече стартира първата си програма за докторанти.

Георги Калайджиев и проектът му "Музиката вместо улицата", който успява да увлече над 300 деца от ромския етнос в Сливен с магията на музиката и да ги откъсне от улицата, за да им покаже верния път за развитие.

Елена Панайотова и нейната програма "Артисти за деца", която стартира преди 15 години в Широка Лъка с лятна театрална академия за децата, лишени от родителски грижи от Дома в китното родопско село. Тази есен излезе филмът "Майка" на Зорница София, вдъхновен именно от делото на Елена.

Иво Ценов и Тенко Николов, меценатите от SiteGround, които не се плашат от пътя, който трябва да изминат, за да постигнат целта си - Фонд за дарения с над 100 млн. лева за изграждане на комплекс с училище, детска градина и спортен център.

За девета поредна година Българското национално радио организира обществената кампания "Будител на годината" (Снимка: БНР)

Актьорът и продуцент Александър Алексиев, който в първите часове на войната в Украйна загърби страховете си и с малък бус оказа на място хуманитарна помощ и спаси от ужаса на бомбите десетки украински бежанци, като ги докара в България.

Архитект Дора Иванова, която от 2015 г. е същински обединител в каузата - Бузлуджа да бъде върнат на обществото. Тя успява да обедини учени, изследователи, чужди и родни фондации, за да завърши дейностите по стабилизиране и обезопасяване на монумента.

Силвена Христова и Красимир Ламбов, основателите на Фондация "Живот със Синдром на Даун", които преобърнаха представите на българите за слънчевите деца, и които показаха на всички, че това състояние далеч не е присъда, а предизвикателство.

Димитър Гилев - учителят от Свиленград, който преподава история в СУ "Д-р Петър Берон" в родния си град. Младият мъж пътува, прави видеа, снима и пише, рови се из архивите, среща се с много деца и хора, за да събуди в тях родолюбието.

Макс Гурвиц и Елина Желева от BG4UA - технологичната и иновативна общност в България, която помага на бежанци от Украйна. Благодарение на бързата им реакция, контакти и публикации в социалните мрежи, те създадоха общност, която предлага настаняване, евакуация, помощ.

Турхут Исмаил - строителният предприемач от Несебър, който от години се занимава с реставриране и строеж на православни храмове не само в региона, но и в страната. До този момент той е върнал към духовен живот 13 църкви.

Коя от тези каузи ще събере най-много гласове и ще стане "Будител на годината 2022" - гледайте на живо във видеото по-долу:

Коментирай 5

1/1

Още ВИДЕО

Грегъри Портър се завръща в Античния театър

Концертът на джаз и соул легендата е на 24 юли в Пловдив

Сопраното Вилхелмения Уигинс Фернандес Смит почина на 75 години

Тя придобива слава най-вече участието си във филма "Дива" през 1981 г.

Френският шедьовър "Анатомия на едно падане" тръгна по кината

Филмът е с пет номинации за наградите "Оскар"

Татяна Лолова пред Dir.bg: Кой, каквото има - да каже, кой, каквото иска - да премълчи...

"Ако някой ми предложи да изживея живота си отново, може би не бих центрирала само върху работата си...", сподели голямата звезда година преди да ни напусне

800 хил. души са разгледали изложбата, посветена на последните дни на Ван Гог в "Орсе"

Експозицията "Ван Гог в Овер-сюр-Оаз, последните месеци" е фокусирана върху последните дни от живота на художника в малкото населено място край Париж, където той се самоубива

Маестро Сейджи Одзава си отиде на 88-годишна възраст

Според информация в медиите е починал във вторник, 6 февруари, от сърдечна недостатъчност

Виж всички

Календар