Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На живо: 10 будителски истории в "Будител на годината". Кой е той?

ГЛЕДАЙТЕ ОНЛАЙН!

На живо: 10 будителски истории в "Будител на годината". Кой е той?

И Будител на годината е… Dir.bg ще ви направи съпричастни към церемонията "Будител на годината" с видеото тук

10 номинации, 10 истории, които докосват сърцата ни! И Будител на годината е...

Dir.bg ще ви направи съпричастни към церемонията "Будител на годината" - можете да я гледате на живо  във видеото по-долу:

В Деня на народните будители има ли съвременни будители? Какъв ли е образът им, каква е ролята им, какво точно са създали, кои са те?

И ако в миналото ни будителите са събуждали народа в името на книжовността, самосъзнанието, духовността, то настоящите ни държат будни със своите дела, в името на общността, защото те ни карат да продължаваме да вярваме, че чудото е възможно. Карат ни да се чувстваме силни и окрилени, мотивират ни да не се отказваме.

За девета поредна година Българското национално радио организира обществената кампания "Будител на годината" (Снимка: БНР)

За девета поредна година Българското национално радио организира обществената кампания "Будител на годината", в която сред стотици предложения от страна на слушателите на обществената медия, журито (проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова) определи 10-те имена, белязали 2022-ра със своята дейност.

До финала достигнаха:

Още

Будител на годината! Вашите 10 номинации - кои са те, с какво вдъхновиха България?

Будител на годината! Вашите 10 номинации - кои са те, с какво вдъхновиха България?

Проф. Мартин Вечев, инициаторът за създаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който бе открит в София през април 2022 г. и вече стартира първата си програма за докторанти.

Георги Калайджиев и проектът му "Музиката вместо улицата", който успява да увлече над 300 деца от ромския етнос в Сливен с магията на музиката и да ги откъсне от улицата, за да им покаже верния път за развитие.

Елена Панайотова и нейната програма "Артисти за деца", която стартира преди 15 години в Широка Лъка с лятна театрална академия за децата, лишени от родителски грижи от Дома в китното родопско село. Тази есен излезе филмът "Майка" на Зорница София, вдъхновен именно от делото на Елена.

Иво Ценов и Тенко Николов, меценатите от SiteGround, които не се плашат от пътя, който трябва да изминат, за да постигнат целта си - Фонд за дарения с над 100 млн. лева за изграждане на комплекс с училище, детска градина и спортен център.

За девета поредна година Българското национално радио организира обществената кампания "Будител на годината" (Снимка: БНР)

Актьорът и продуцент Александър Алексиев, който в първите часове на войната в Украйна загърби страховете си и с малък бус оказа на място хуманитарна помощ и спаси от ужаса на бомбите десетки украински бежанци, като ги докара в България.

Архитект Дора Иванова, която от 2015 г. е същински обединител в каузата - Бузлуджа да бъде върнат на обществото. Тя успява да обедини учени, изследователи, чужди и родни фондации, за да завърши дейностите по стабилизиране и обезопасяване на монумента.

Силвена Христова и Красимир Ламбов, основателите на Фондация "Живот със Синдром на Даун", които преобърнаха представите на българите за слънчевите деца, и които показаха на всички, че това състояние далеч не е присъда, а предизвикателство.

Димитър Гилев - учителят от Свиленград, който преподава история в СУ "Д-р Петър Берон" в родния си град. Младият мъж пътува, прави видеа, снима и пише, рови се из архивите, среща се с много деца и хора, за да събуди в тях родолюбието.

Макс Гурвиц и Елина Желева от BG4UA - технологичната и иновативна общност в България, която помага на бежанци от Украйна. Благодарение на бързата им реакция, контакти и публикации в социалните мрежи, те създадоха общност, която предлага настаняване, евакуация, помощ.

Турхут Исмаил - строителният предприемач от Несебър, който от години се занимава с реставриране и строеж на православни храмове не само в региона, но и в страната. До този момент той е върнал към духовен живот 13 църкви.

Коя от тези каузи ще събере най-много гласове и ще стане "Будител на годината 2022" - гледайте на живо във видеото по-долу:

Коментирай 5

1/1

Още ВИДЕО

HAYES&Y с нов видео клип броени часове преди най-мащабния им концерт

Песента се казва "Turn Around, Look Away" и е част от дебютния албум на групата

Георги Господинов: Разказването на истории прогонва страховете

"Писането е самотно занимание, писателят стои сам, ден след ден, намираш се в убежището на една книга. Когато излезеш от това убежище след това, чувството е много особено, то е странно приятно, защото ти е липсвало през дните, в които си писал"

Маестро Найден Тодоров: Необходима ни е здравословна глухота

"Това, което човек вижда, това го спохожда. Свикнал съм да виждам хубавото по света, в повечето случаи и в хората. Понякога ми се натрапват и другите неща. Онова, нехубавото, е много по-малко, но е много по-шумно...", сподели пред гостите на He's the Man директорът на Софийската филхармония

"Нашата професия не се работи, а се живее": Той е Човекът - Малин Кръстев

"Защо бедуините правят чести почивки в пустинята? Не само, за да си починат камилите , а и за да позволят на душата им да ги настигне... От време на време искам да седна в себе си и да изчакам моята душица да ме настигне...", разкри актьорът

"Сестра" на Светла Цоцоркова тръгва по кината

Филмът на режисьорката разказва историята за нерадостната съдба на майка и двете ѝ дъщери в малък град в България

Дълго цензурираната картина с голо тяло от Артемизия Джентилески ще бъде реставрирана

Воали и драперии са добавени към оригиналната творба "Алегория на склонността" около 70 години след като през 1616 г. художничката рисува женското голо тяло, за което се смята, че е автопортрет

Виж всички

Календар