Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Маестро Григор Паликаров стана постоянен гост диригент на Варненската опера

ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ДИРИГЕНТИ

Маестро Григор Паликаров стана постоянен гост диригент на Варненската опера

50-годишнината на изтъкнатия диригент ще бъде отбелязана със Симфоничен концерт на 5 ноември 2021, 19.00, Основна сцена

Маестро Григор Паликаров (Източник: Държавна опера Варна)

Още

Диригентът Григор Паликаров е новият носител на наградата "Емил Чакъров"

Диригентът Григор Паликаров е новият носител на наградата "Емил Чакъров"

"Приех с удоволствие предложението на госпожа Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, да бъда Постоянен гост диригент на Държавна опера Варна от сезон 2021/22. С нея работим прекрасно повече от 10 години, може да се каже, че и досега съм дирижирал постоянно тук, но сега това е вече официализирано.

Източник: Държавна опера Варна

Позицията на Постоянен гост-диригент за мен е едновременно престиж и отговорност. С Оркестъра на Варненската опера имаме много съвместни изяви - оперни, балетни и симфонични, и аз се надявам това да продължи и в бъдеще. В качеството си на Постоянен гост диригент ми се иска да обърна специално внимание на оркестъра, защото оркестърът е гръбнакът на всеки оперен театър.

Приятно ми е, че няколко дни след рождения ми ден ще дирижирам варненските симфоници. Всъщност този концерт беше отдавна планиран, но ръководството ме изненада с идеята да го обвърже с мое честване. Започваме с Празнична увертюра от Дмитрий Шостакович, като по повод 115 години от рождението на композитора, в операта ще бъде експонирана документалната изложба "Дмитрий Шостакович и България".

Трябваше да продължим с Концерт за пиано и оркестър на Ференц Лист, но след като в последния момент се разбра, че Пламена Мангова не може да участва, ще изпълним Концерт за пиано и оркестър в ла минор, оп. 54 от Роберт Шуман със солист прекрасния млад пианист Ивайло Василев.

Ще завършим програмата с едно предизвикателство към Варненския оркестър - Рихард Щраус и неговата симфонична поема "Смърт и просветление". Трябва да създаваме предизвикателства, с тях израстваме и това е важно."

Маестро Григор Паликаров с Оркестъра на Варненската опера (Източник: Държавна опера Варна)

За Маестро Григор Паликаров 

Колаж: Росен Донев

Именитият диригент Григор Паликаров, родeн в Пловдив (1971), завършва НУМТИ "Добрин Петков" в родния си град със специалност пиано с отличие и златна значка (1990) и НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София с магистърски степени по четири специалности: оперно-симфонично дирижиране при акад. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе, композиция при проф. Д. Тъпков, пиано - при проф. Кр. Тасков и хорово дирижиране при проф. Ст. Кралев.

Специализира композиция в Австрия при проф. Ерих Урбанер от Виенския университет за музика и изпълнителско изкуство.

Дебютира на оперна сцена още като студент на 22 години, когато дирижира "Риголето" в оперните театри на Плевен и Стара Загора. Професионалната си кариера като диригент започва в Симфоничния оркестър на Ансамбъла на Българската армия (1995-1997), на който става главен диригент (1997-1999). Междувременно поема и длъжността диригент и главен художествен ръководител на Младежка филхармония "Пионер" (1998-2003).

Дебютира в Софийската националната опера и балет, като дирижира Гала концерт на Гена Димитрова по нейна лична покана през 1998 г., а от 2001 г. е щатен диригент на операта. От сезон 2005/2006 Григор Паликаров поема поста на главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество "Маестро Г. Атанасов" в Пазарджик, а от 2015 г. ръководи и Студентския симфоничен оркестър към НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София.

Григор Паликаров е чест гост-диригент на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Симфоничен оркестър на БНР, Класик ФМ оркестър - София, на който е и постоянен диригент от сезон 2008/09, Софийска филхармония, Фестивален оркестър - София, Държавните опери във Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора, Плевенска филхармония и др.

Още

Маестро Григор Паликаров и Лиляна Кехайова с концерт за националния празник

Маестро Григор Паликаров и Лиляна Кехайова с концерт за националния празник

Сред поредицата му от диригентски изяви специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на БНР, както и участията му в престижни национални и международни музикални фестивали като "Софийски музикални седмици", "Мартенски музикални дни" - Русе, "Европейски музикален фестивал" - София, "Аполония", "Варненско лято", Лауреатски дни "Катя Попова" - Плевен, "Австрийски музикални седмици", "Нова българска музика", "Зимни музикални вечери" - Пазарджик, Фестивал на оперното и балетно изкуство - Стара Загора, Фестивал за съвременна музика - Пула, Хърватска, "Майски оперни вечери" - Скопие, Македония, Фестивал "Дюни" - Матера, Италия и мн. др. През месец октомври 2014 г.

Григор Паликаров изнася два концерта с Оркестъра на Класик ФМ Радио в престижната Стара опера във Франкфурт на Майн от програмата на фестивала "Европейски културни дни", организиран от Европейската централна банка.

Григор Паликаров редовно осъществява и множество гастроли в чужбина в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Русия, САЩ, Словения, Гърция, Полша, Украйна, Тайван, Холандия, Великобритания, Мексико, Корея, Япония, Уругвай, Испания, Португалия и др.

Той е заставал на пулта на Кралската Белгийска филхармония - Брюксел, Националната опера и балет - Любляна, Виенския камерен ансамбъл "Нов Тон", Симфоничния оркестър "Сенчъри" - Тайпе, Компания Опера Съркъл - Кливланд, където неговият дебют е отбелязан като едно от най-важните музикални събития за 2009 г. за щата Охайо, Красноярската опера и балет - Русия,

Филхармония "Яначек" - Чехия, Ченстоховска филхармония - Полша, Симфоничен оркестър - Бари, Националния оркестър (СОДРЕ) и националния хор на Уругвай, оркестър "Магна Греча" - Италия, Днепропетровската филхармония, Симфоничен оркестър - Юкатан и Симфоничен оркестър - Монтерей, Мексико, Симфоничен оркестър - Солун и др.

През юни 2017 г. Маестро Паликаров защитава научната и образователна степен Доктор на музикалното изкуство.

От сезон 2021/22 Григор Палкаров е Постоянен гост-диригент на Държавна опера Варна при Театрално-музикален продуцентски център Варна.

2021 г. Григор Паликаров, премиера "Риголето" във Варна (Източник: Държавна опера - Варна)

Наред с диригентската си дейност, Григор Паликаров композира, концертира като пианист и преподава в НМА "Проф. П. Владигеров" в София. Някои от творбите му са изпълнявани на редица фестивали и са записвани нееднократно. За успешните си изяви като композитор и пианист е удостояван с редица престижни национални и международни награди от конкурсите "Светослав Обретенов", "Албер Русел", "Музиката и Земята" и др.

Двукратен носител е на отличието "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2001 и 2012), както и на наградата "Златно перо" на Радио Класик ФМ и Галерия "Макта", наградата "Емил Чакъров" (2019) и др. В рамките на два мандата Григор Паликаров е избиран за председател на "Менса България" - клон на световната организация на хора с висок коефициент на интелигентност.

Още

Маестро Денис Ръсел Дейвис: Диригентът не бива да говори, а да показва

Маестро Денис Ръсел Дейвис: Диригентът не бива да говори, а да показва

Още

Оркестърът на Варненската опера с диригент Павел Балев и младият виртуоз Ивайло Василев с концерт в зала "България"

Оркестърът на Варненската опера с диригент Павел Балев и младият виртуоз Ивайло Василев с концерт в зала "България"

Още

Саша Гьотцел остава главен гост-диригент на Софийската филхармония

Саша Гьотцел остава главен гост-диригент на Софийската филхармония

Още

Сър Саймън Ратъл напуска Лондонския симфоничен оркестър и става диригент на оркестъра на Баварското радио

Сър Саймън Ратъл напуска Лондонския симфоничен оркестър и става диригент на оркестъра на Баварското радио

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Паметник на поета и преводач Петър Алипиев ще бъде поставен в къщата музей на Шандор Петьофи в Унгария

Той е изработен от бронз от варненския скулптор Альоша Кафеджийски и е дарение от Община Варна и вече пътува за Унгария

Симоне Грамалия: Музиката е огледало на времето

Симоне Грамалия е признат за един от най-добрите виолисти на своето поколение и българската публика ще има удоволствието да се увери в това

Ели Скорчева: Погледнах се в огледалото и видях Блага. Не бях аз

"Не съм искала нито да съм известна на всяка цена, нито да съм актриса на всяка цена. Аз исках на всяка цена да съм много добра. Където и да било", разкрива Скорчева

Нобеловата лауреатка Алис Мънро запази дискретния си начин на живот независимо от наградите и славата

Писателката страдаше от деменция повече от дванайсет години. 92-годишната Мънро е починала в Дом за възрастни хора в Онтари

Бляскавата церемония за връчване на Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" на 16 май по БНТ

Двама президенти, министри и холивудски знаменитости аплодираха младите таланти

Сценаристът на "Учителската стая" пред Dir.bg: Германия е изправена пред страхове

Йоханес Дункер е сценарист на германския кандидат за "Оскар" "Учителската стая", който наскоро спечели и наградата LUX на Европейския парламент