Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Маестро Григор Паликаров стана постоянен гост диригент на Варненската опера

ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ДИРИГЕНТИ

Маестро Григор Паликаров стана постоянен гост диригент на Варненската опера

50-годишнината на изтъкнатия диригент ще бъде отбелязана със Симфоничен концерт на 5 ноември 2021, 19.00, Основна сцена

Маестро Григор Паликаров (Източник: Държавна опера Варна)

Още

Диригентът Григор Паликаров е новият носител на наградата "Емил Чакъров"

Диригентът Григор Паликаров е новият носител на наградата "Емил Чакъров"

"Приех с удоволствие предложението на госпожа Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, да бъда Постоянен гост диригент на Държавна опера Варна от сезон 2021/22. С нея работим прекрасно повече от 10 години, може да се каже, че и досега съм дирижирал постоянно тук, но сега това е вече официализирано.

Източник: Държавна опера Варна

Позицията на Постоянен гост-диригент за мен е едновременно престиж и отговорност. С Оркестъра на Варненската опера имаме много съвместни изяви - оперни, балетни и симфонични, и аз се надявам това да продължи и в бъдеще. В качеството си на Постоянен гост диригент ми се иска да обърна специално внимание на оркестъра, защото оркестърът е гръбнакът на всеки оперен театър.

Приятно ми е, че няколко дни след рождения ми ден ще дирижирам варненските симфоници. Всъщност този концерт беше отдавна планиран, но ръководството ме изненада с идеята да го обвърже с мое честване. Започваме с Празнична увертюра от Дмитрий Шостакович, като по повод 115 години от рождението на композитора, в операта ще бъде експонирана документалната изложба "Дмитрий Шостакович и България".

Трябваше да продължим с Концерт за пиано и оркестър на Ференц Лист, но след като в последния момент се разбра, че Пламена Мангова не може да участва, ще изпълним Концерт за пиано и оркестър в ла минор, оп. 54 от Роберт Шуман със солист прекрасния млад пианист Ивайло Василев.

Ще завършим програмата с едно предизвикателство към Варненския оркестър - Рихард Щраус и неговата симфонична поема "Смърт и просветление". Трябва да създаваме предизвикателства, с тях израстваме и това е важно."

Маестро Григор Паликаров с Оркестъра на Варненската опера (Източник: Държавна опера Варна)

За Маестро Григор Паликаров 

Колаж: Росен Донев

Именитият диригент Григор Паликаров, родeн в Пловдив (1971), завършва НУМТИ "Добрин Петков" в родния си град със специалност пиано с отличие и златна значка (1990) и НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София с магистърски степени по четири специалности: оперно-симфонично дирижиране при акад. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе, композиция при проф. Д. Тъпков, пиано - при проф. Кр. Тасков и хорово дирижиране при проф. Ст. Кралев.

Специализира композиция в Австрия при проф. Ерих Урбанер от Виенския университет за музика и изпълнителско изкуство.

Дебютира на оперна сцена още като студент на 22 години, когато дирижира "Риголето" в оперните театри на Плевен и Стара Загора. Професионалната си кариера като диригент започва в Симфоничния оркестър на Ансамбъла на Българската армия (1995-1997), на който става главен диригент (1997-1999). Междувременно поема и длъжността диригент и главен художествен ръководител на Младежка филхармония "Пионер" (1998-2003).

Дебютира в Софийската националната опера и балет, като дирижира Гала концерт на Гена Димитрова по нейна лична покана през 1998 г., а от 2001 г. е щатен диригент на операта. От сезон 2005/2006 Григор Паликаров поема поста на главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество "Маестро Г. Атанасов" в Пазарджик, а от 2015 г. ръководи и Студентския симфоничен оркестър към НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София.

Григор Паликаров е чест гост-диригент на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Симфоничен оркестър на БНР, Класик ФМ оркестър - София, на който е и постоянен диригент от сезон 2008/09, Софийска филхармония, Фестивален оркестър - София, Държавните опери във Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора, Плевенска филхармония и др.

Още

Маестро Григор Паликаров и Лиляна Кехайова с концерт за националния празник

Маестро Григор Паликаров и Лиляна Кехайова с концерт за националния празник

Сред поредицата му от диригентски изяви специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на БНР, както и участията му в престижни национални и международни музикални фестивали като "Софийски музикални седмици", "Мартенски музикални дни" - Русе, "Европейски музикален фестивал" - София, "Аполония", "Варненско лято", Лауреатски дни "Катя Попова" - Плевен, "Австрийски музикални седмици", "Нова българска музика", "Зимни музикални вечери" - Пазарджик, Фестивал на оперното и балетно изкуство - Стара Загора, Фестивал за съвременна музика - Пула, Хърватска, "Майски оперни вечери" - Скопие, Македония, Фестивал "Дюни" - Матера, Италия и мн. др. През месец октомври 2014 г.

Григор Паликаров изнася два концерта с Оркестъра на Класик ФМ Радио в престижната Стара опера във Франкфурт на Майн от програмата на фестивала "Европейски културни дни", организиран от Европейската централна банка.

Григор Паликаров редовно осъществява и множество гастроли в чужбина в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Русия, САЩ, Словения, Гърция, Полша, Украйна, Тайван, Холандия, Великобритания, Мексико, Корея, Япония, Уругвай, Испания, Португалия и др.

Той е заставал на пулта на Кралската Белгийска филхармония - Брюксел, Националната опера и балет - Любляна, Виенския камерен ансамбъл "Нов Тон", Симфоничния оркестър "Сенчъри" - Тайпе, Компания Опера Съркъл - Кливланд, където неговият дебют е отбелязан като едно от най-важните музикални събития за 2009 г. за щата Охайо, Красноярската опера и балет - Русия,

Филхармония "Яначек" - Чехия, Ченстоховска филхармония - Полша, Симфоничен оркестър - Бари, Националния оркестър (СОДРЕ) и националния хор на Уругвай, оркестър "Магна Греча" - Италия, Днепропетровската филхармония, Симфоничен оркестър - Юкатан и Симфоничен оркестър - Монтерей, Мексико, Симфоничен оркестър - Солун и др.

През юни 2017 г. Маестро Паликаров защитава научната и образователна степен Доктор на музикалното изкуство.

От сезон 2021/22 Григор Палкаров е Постоянен гост-диригент на Държавна опера Варна при Театрално-музикален продуцентски център Варна.

2021 г. Григор Паликаров, премиера "Риголето" във Варна (Източник: Държавна опера - Варна)

Наред с диригентската си дейност, Григор Паликаров композира, концертира като пианист и преподава в НМА "Проф. П. Владигеров" в София. Някои от творбите му са изпълнявани на редица фестивали и са записвани нееднократно. За успешните си изяви като композитор и пианист е удостояван с редица престижни национални и международни награди от конкурсите "Светослав Обретенов", "Албер Русел", "Музиката и Земята" и др.

Двукратен носител е на отличието "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2001 и 2012), както и на наградата "Златно перо" на Радио Класик ФМ и Галерия "Макта", наградата "Емил Чакъров" (2019) и др. В рамките на два мандата Григор Паликаров е избиран за председател на "Менса България" - клон на световната организация на хора с висок коефициент на интелигентност.

Още

Маестро Денис Ръсел Дейвис: Диригентът не бива да говори, а да показва

Маестро Денис Ръсел Дейвис: Диригентът не бива да говори, а да показва

Още

Оркестърът на Варненската опера с диригент Павел Балев и младият виртуоз Ивайло Василев с концерт в зала "България"

Оркестърът на Варненската опера с диригент Павел Балев и младият виртуоз Ивайло Василев с концерт в зала "България"

Още

Саша Гьотцел остава главен гост-диригент на Софийската филхармония

Саша Гьотцел остава главен гост-диригент на Софийската филхармония

Още

Сър Саймън Ратъл напуска Лондонския симфоничен оркестър и става диригент на оркестъра на Баварското радио

Сър Саймън Ратъл напуска Лондонския симфоничен оркестър и става диригент на оркестъра на Баварското радио

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Херман Хесе: Всичко се повтаря, всичко, което не е било изстрадано до край и изкупено

"Задължение на духовните типове е да стоят до духа и да не пеят, когато хората започнат да пеят патриотичните песни, които техните лидери са им наредили да пеят.", пише Хесе, ужасен от настъпването на нацизма

Оперната прима Красимира Стоянова: Да имаш нужда от красотата

Виолета Тончева разговаря с българските певци от световния оперен елит Красимира Стоянова, Владимир Стоянов, Милен Божков и с диригента маестро Павел Балев, които в ММФ "Варненско лято" 2022 ще поднесат на 17 август концертно изпълнение на "Отело" от Джузепе Верди.

Рене Магрит - илюзионистът на изображенията

55 години от смъртта на художника-сюрреалист

Почина авторът на "Повелителят на конете" Никълъс Еванс

Литературната агенция на писателя, сценарист и журналист уточни, че той е починал на 9 август, след инфаркт

Почина Дмитрий Врубел, авторът на "Целувката на дружбата" между Брежнев и Хонекер на Берлинската стена

През последните години художникът прави виртуални изложби и метавселени и планира да създаде "Музей на събитията