Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Горан Брегович: Не всеки може да "рециклира" музика

БАЛКАНСКА СТРАСТ

Горан Брегович: Не всеки може да "рециклира" музика

Горещият балканец, който кара кръвта да кипи, е изгонен за некъдърност от музикалното училище

Снимка: BulFoto

Горан Брегович става днес на 67 години и ще отпразнува рождения си ден в България с шеметно парти. Основният двигател на групата "Биело дугме" пристига днес в София с Ален Исламович, за участие в тв шоу, а концертът на групата е на 7 април в зала "Арена Армеец".

През 1989 г. талантливият балканец пише музиката за филма на Емир Костурица "Циганско време", през 1993 година излиза филмът "Аризонска мечта" с музиката на Брегович, изпълнена от Иги Поп. През 1995 година филмът "Ъндъграунд" с негова музика печели "Златна палма." Брегович е роден на 22 март 1950 г. в Сараево. Баща му е хърватин, офицер в армията на Югославия, а майка му - сръбкиня. Родителите му се развеждат и Горан остава да живее с майка си в Сараево. Учи в музикално училище, където свири на цигулка, но го изключват още във втори клас, защото преценяват, че е мързелив и няма талант. Тогава музикалното му образование се свежда до свиренето на китара, на което го учат негови приятели. Като тинейджър получава първата си китара от майка си.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Когато влиза да учи в гимназия, се присъединява към училищната банда Izohipse, където свири на бас китара. Скоро обаче е изключен от училище за лошо поведение. Продължава образованието си в класическа гимназия, където отново свири в училищната група Beštije. Когато е на 16 години, майка му го изоставя и той на практика остава сам, ако не се броят няколко техни роднини, на които може да разчита. Горан започва да свири в барове, работи като строител и продавач на вестници.

През 1969 г. е забелязан от Желко Бебебек, който кани 18-годишния Брегович да свири в неговата група Kodeksi. Музиката на бандата е силно повлияна от Led Zeppelin и Black Sabbath.

През есента на 1971 г. Горан се се записва в университет като решава да следва философия и социология. Но скоро напуска учебното заведение. Започва да свири в групата Jutro, която по-късно е прекръстена на Bijelo dugme. Рок бандата е една от най-популярните в Югославия от самата им поява на сцената в средата на 70-те до края на 80-те години на XX век.

По времето, когато групата започва да се разпада, Горан Брегович започва да пише филмова музика. Първият му проект е филмът на Емир Кустурица "Циганско време" от 1989 г., който е изключително успешен (както филмът, така и музиката в него). Съвместната работа на Горан и Емир продължава. Брегович композира музиката, изпълнена от Иги Поп, за следващия филм на Кустурица - "Аризонска мечта" от 1993 г. Последвалият проект за филма "Кралица Марго" на Патрис Шеро е също много успешен. Тези филми печелят награди на кино фестивала в Кан през 1994 г. През следващата година филмът "Underground", за който Брегович композира музиката, печели "Златна палма".

На киновестивала във Венеция Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Във Венеция Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Музиката на Брегович има южно славянски и цигански мотиви и представлява уникална смесица от популярна музика и традиционната полифонична музика от Балканите. От 1998 г. насам Брегович представя своята музика най-вече на концерти по целия свят с неговия "Оркестър за сватби и погребения", който се състои от 10 музиканта (в намален състав) и 37 музиканта (в пълен състав), въпреки че в определени случаи този брой може да бъде различен. Уникалността на този оркестър идва и от гласовете на българските певици, които винаги са част от оркестъра. В пълния състав на оркестъра пеят и изпълнители от православния църковен хор на Белград, певци от Полша или от страната, в която се провежда концертът.

Първият му голям концерт в България е в Панаирното градче в Пловдив през 1999 г., следва един на стадион "Васил Левски" в София, още един в Пловдив — в амфитеатъра. Следва концерт е в НДК през 2003 г. И страхотен летен концерт в Бургас на стадион Черноморец. Гостувал е по покана на частни лица за малки концерти с духовия оркестър. Винаги използва български певици. През 2015 година френски съд призна за виновен за кражба и плагиатство балканския композитор.

Той бе осъден да заплати на френския музикант Ерик Макиас 1 млн. евро за кражбата на композицията за "Аризонска мечта". Само от този албум Горан Брегович в САЩ е спечелил над 7 млн. евро. Делото продължи десет години.

Това не е първият подобен скандал. Преди време Емир Кустурица нарече Брегович "крадец" около споровете за песента към филма "Ъндърграунд". Спорът бе решен с 1 млн. марки обезщетение, които плати режисьорът, за да може да продължи кинопродукцията. От тогава двамата не общуват помежду си.

Самият Брегович не отрича кражбите, но твърди, че това не е за всеки. "Не всеки може да "рециклира" музика. А и на кого му пука какво е било в началото на кариерата ти", казва Брегович.
На концерт във Варна Снимка: BulFoto
Горещият балканец Горан Брегович Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Плагиатствата му започват още с "Биело дугме", твърди хърватският вестник "24 сата". В песента "Ne spavaj mala moja muzika dok svira" има няколко места, които са напълно сходни с хита на Чък Бери Rock And Roll Music.

Любопитни факти за Брегович:

- Член на журито на кино фестивала в Локарно през 1998 г. Напуска журито, защото не е доволен от хотелската стая, в която го настаняват.

- Жени се е за съпругата си Дженана, с която се запознава, когато тя е на 15 години, а той е на 27. Имат три дъщери - Уна, Ема и Лула.

- Има и друга дъщеря, родена през 1970 г. от друга връзка.

- Пише и музиката за българския филм на Джеки Стоев "Летете с Росинант".

Даниела Радкова-Александрова и Людмила Радкова-Трайкова са българските певици от ансамбъл "Филип Кутев", които най-дълго са част от оркестъра на Горан Брегович. Други две български певици, които стават част от оркестъра са Снежана Борисова и Лилия Дакова.

Валерия КАЛЧЕВА


 

Коментирай 0

1/1

Снимка: BulFoto

Горан Брегович Снимка: BulFoto

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На концерт във Варна Снимка: BulFoto

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На киновестивала във Венеция Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Във Венеция Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Горещият балканец Горан Брегович Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Календар

Препоръчваме ви

Любовните писма на Катрин Хепбърн до Хауърд Хюз отиват на търг

Лотовете са от много рядко естество, тъй като Хюз е известен с изключителната си потайност, коментират от аукционната къща

Татяна Лолова: Усещам, че когато ми е най-отчаяно, някой ми помага и няма да ме остави

Моята учителка Анастасия Балабанова ми казваше, че никога не трябва да плача на сцената с истински сълзи. Публиката трябва да се просълзява от моето изпълнение, не аз, споделя голямата актриса

Антон Дончев и Гергина Тончева са първите носители на наградата на името на Иван Вазов

На церемония в Народния театър за първи бе връчен новоучредения приз за духовен принос

Евгени Боянов: Стоянка Мутафова е без аналог, едва ли някога ще се роди такъв човек

Обща паметна плоча на Нейчо Попов, Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова ще бъде поставена на 13 юли, на софийската уличка "Люботрън" 96, където те са живели до последните си дни, по идея на мениджъра на голямата ни актриса през последните пет години от живота й

Здравка Евтимова: Ние, хората, сме часовниците на Бога

"Нека показваме времето в истинската му дълбочина, нека престанем с опитите да мамим. Лъжем ли някого, в крайна сметка излъганите сме самите ние. Проявяваме ли агресия, в края на краищата самите ние ставаме жертва на агресия", категорична е писателката

Биляна Петринска: Щастието не се крещи

Най-новото й лице на сцената е свързано с любов, с женска съблазън и с... Вазов