Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Горан Брегович: Не всеки може да "рециклира" музика

БАЛКАНСКА СТРАСТ

Горан Брегович: Не всеки може да "рециклира" музика

Горещият балканец, който кара кръвта да кипи, е изгонен за некъдърност от музикалното училище

Снимка: BulFoto

Горан Брегович става днес на 67 години и ще отпразнува рождения си ден в България с шеметно парти. Основният двигател на групата "Биело дугме" пристига днес в София с Ален Исламович, за участие в тв шоу, а концертът на групата е на 7 април в зала "Арена Армеец".

През 1989 г. талантливият балканец пише музиката за филма на Емир Костурица "Циганско време", през 1993 година излиза филмът "Аризонска мечта" с музиката на Брегович, изпълнена от Иги Поп. През 1995 година филмът "Ъндъграунд" с негова музика печели "Златна палма." Брегович е роден на 22 март 1950 г. в Сараево. Баща му е хърватин, офицер в армията на Югославия, а майка му - сръбкиня. Родителите му се развеждат и Горан остава да живее с майка си в Сараево. Учи в музикално училище, където свири на цигулка, но го изключват още във втори клас, защото преценяват, че е мързелив и няма талант. Тогава музикалното му образование се свежда до свиренето на китара, на което го учат негови приятели. Като тинейджър получава първата си китара от майка си.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Когато влиза да учи в гимназия, се присъединява към училищната банда Izohipse, където свири на бас китара. Скоро обаче е изключен от училище за лошо поведение. Продължава образованието си в класическа гимназия, където отново свири в училищната група Beštije. Когато е на 16 години, майка му го изоставя и той на практика остава сам, ако не се броят няколко техни роднини, на които може да разчита. Горан започва да свири в барове, работи като строител и продавач на вестници.

През 1969 г. е забелязан от Желко Бебебек, който кани 18-годишния Брегович да свири в неговата група Kodeksi. Музиката на бандата е силно повлияна от Led Zeppelin и Black Sabbath.

През есента на 1971 г. Горан се се записва в университет като решава да следва философия и социология. Но скоро напуска учебното заведение. Започва да свири в групата Jutro, която по-късно е прекръстена на Bijelo dugme. Рок бандата е една от най-популярните в Югославия от самата им поява на сцената в средата на 70-те до края на 80-те години на XX век.

По времето, когато групата започва да се разпада, Горан Брегович започва да пише филмова музика. Първият му проект е филмът на Емир Кустурица "Циганско време" от 1989 г., който е изключително успешен (както филмът, така и музиката в него). Съвместната работа на Горан и Емир продължава. Брегович композира музиката, изпълнена от Иги Поп, за следващия филм на Кустурица - "Аризонска мечта" от 1993 г. Последвалият проект за филма "Кралица Марго" на Патрис Шеро е също много успешен. Тези филми печелят награди на кино фестивала в Кан през 1994 г. През следващата година филмът "Underground", за който Брегович композира музиката, печели "Златна палма".

На киновестивала във Венеция Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Във Венеция Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Музиката на Брегович има южно славянски и цигански мотиви и представлява уникална смесица от популярна музика и традиционната полифонична музика от Балканите. От 1998 г. насам Брегович представя своята музика най-вече на концерти по целия свят с неговия "Оркестър за сватби и погребения", който се състои от 10 музиканта (в намален състав) и 37 музиканта (в пълен състав), въпреки че в определени случаи този брой може да бъде различен. Уникалността на този оркестър идва и от гласовете на българските певици, които винаги са част от оркестъра. В пълния състав на оркестъра пеят и изпълнители от православния църковен хор на Белград, певци от Полша или от страната, в която се провежда концертът.

Първият му голям концерт в България е в Панаирното градче в Пловдив през 1999 г., следва един на стадион "Васил Левски" в София, още един в Пловдив — в амфитеатъра. Следва концерт е в НДК през 2003 г. И страхотен летен концерт в Бургас на стадион Черноморец. Гостувал е по покана на частни лица за малки концерти с духовия оркестър. Винаги използва български певици. През 2015 година френски съд призна за виновен за кражба и плагиатство балканския композитор.

Той бе осъден да заплати на френския музикант Ерик Макиас 1 млн. евро за кражбата на композицията за "Аризонска мечта". Само от този албум Горан Брегович в САЩ е спечелил над 7 млн. евро. Делото продължи десет години.

Това не е първият подобен скандал. Преди време Емир Кустурица нарече Брегович "крадец" около споровете за песента към филма "Ъндърграунд". Спорът бе решен с 1 млн. марки обезщетение, които плати режисьорът, за да може да продължи кинопродукцията. От тогава двамата не общуват помежду си.

Самият Брегович не отрича кражбите, но твърди, че това не е за всеки. "Не всеки може да "рециклира" музика. А и на кого му пука какво е било в началото на кариерата ти", казва Брегович.
На концерт във Варна Снимка: BulFoto
Горещият балканец Горан Брегович Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Плагиатствата му започват още с "Биело дугме", твърди хърватският вестник "24 сата". В песента "Ne spavaj mala moja muzika dok svira" има няколко места, които са напълно сходни с хита на Чък Бери Rock And Roll Music.

Любопитни факти за Брегович:

- Член на журито на кино фестивала в Локарно през 1998 г. Напуска журито, защото не е доволен от хотелската стая, в която го настаняват.

- Жени се е за съпругата си Дженана, с която се запознава, когато тя е на 15 години, а той е на 27. Имат три дъщери - Уна, Ема и Лула.

- Има и друга дъщеря, родена през 1970 г. от друга връзка.

- Пише и музиката за българския филм на Джеки Стоев "Летете с Росинант".

Даниела Радкова-Александрова и Людмила Радкова-Трайкова са българските певици от ансамбъл "Филип Кутев", които най-дълго са част от оркестъра на Горан Брегович. Други две български певици, които стават част от оркестъра са Снежана Борисова и Лилия Дакова.

Валерия КАЛЧЕВА


 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мария Каракушева: Музиката на живота е мелодия от мечти, хармония от емоции

"Nine е най-разкриващият личния ми живот проект, с който искам да предам съвсем ново послание - нов живот за мен, нов живот вътре в мен и несъмнено една променена Мария като артист с обогатена чувствителност и познание за света" споделя пианистката

Той е автор на "космическа" музика и на повечето филми на Тарковски, Кончаловски и Михалков

Едуард Артемиев стана на 85 като носител на държавни награди на Русия и почетен гражданин на Балтимор, САЩ

Почина германският архитект Майнхард фон Геркан, проектирал берлинското летище Тегел

Роден в Рига, но израства в Германия в приемно семейство, след като баща му е убит на Източния фронт през Втората световна война

Джонатан Суифт: Не мразя човечеството, защото никога не съм хранил илюзии за него

355 години от рождението на автора на "Пътешествията на Гъливер"

Психология, идеология и еротика в стил Алберто Моравия

Писателят е един от най-екранизираните автори в света

Отиде си доайенът на българската реторика проф. Йордан Ведър

Той бе първият професор по реторика в българската академична среда