Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Аристократката Лолова цял живот пръска светлина

Аристократката Лолова цял живот пръска светлина

Павел Попандов бил влюбен в нея, като студент бягал от лекции във ВИТИЗ, за да гледа кумирката си

2015 г. На фотоизложбата "19 секунди с Татяна Лолова" на Лазар Гушев по повод 60 години на сцената и 80 години от рождението на актрисата (Снимка: BulFoto)

Голямата актриса става днес на 83. Няма човек, който да я забрави в култовия й моноспектакъл "Дуенде" в театър 199. Мери капели в еуфория, сменя пера и пелерини. Точно в духа на Лорка, който казва:

"Дуендето е сила, а не поведение, то е борба, а не понятие. Дуендето не е в гърлото, то идва от петите. Това значи, че то не е въпрос на умение, а на истинска, жива форма, на кръв, на древна култура, на създаващо действие. Тази тайнствена сила, която всеки чувства, но никой мислител не е обяснил, всъщност е духът на всичко земно."

Татяна Лолова в "Дуенде" (Снимка: BulFoto)

В личния си живот Татяна Лолова не може да се похвали с многобройни флиртове и разбити мъжки сърца в краката си. Има обаче два брака - факт, който много хора в България не знаят. Актрисата за пръв път признава публично за това по повод анкета на лондонското издание на "Кой кой е". Във въпросника имало специални графи за първи и втори съпруг. "Видях, че Шърли Темпъл и други известни актриси бяха признали", казва Лолова.

Татяна Лолова остави своите длани на Стената на славата при Театър 199 (Снимка: BulFoto)

Първият законен мъж на комедиантката бил хидроинженерът Евелин Монев, с когото направили сватбено пътешествие с мотор "Вятка" до морето. Разводът минал кротко.

Вторият, който е неотлъчно до нея от 1963 г. до днес се казва Светослав, но всички му викат Славе. Намират се в Сатиричния театър, където Славе работи като реквизитор. В годината на тяхната женитба се ражда синът им Сава. Преди появата му на бял свят влюбеният съпруг обичал да пита: "Танче, нали ще имаме десет деца?" След появата на Сава, който се родил седмаче, Славе поел огромна част от грижите за наследника. И скоро примирено рекъл: "Танче, другите девет... без мен."

Със съпруга си Светослав Светославов-Славето

Таня Лолова твърди, че още е лудо влюбена в благоверния си. "Женени сме от 50 години, но продължавам да се чувствам като младоженка", казва Татяна Лолова. "Още държа четката, още платното е мокро, а тя няма търпение: "Тичай да рамкираме". Опитвам се да я спра: "Чакай, Танче, не се знае дали картината е добра". Напразно - тя вече е убедена, че е за изложба", споделя някогашният театър майстор Светослав Светославов - Славето.

Той споделя: "Любовта пламна някак изведнъж. Много я обикнах. И досега бих направил всичко за нея. Тя е единствената жена за мен. Някои хора мислят, че е горда и недостъпна. А тя е честна, добра и състрадателна. Разбираме се в мир - е, понякога имаме пререкания за дреболии. Труден човек е Таня. Дори Питър Брук не може да я озапти", изповядва се Славето във филм на Георги Тошев. Пак там Стоянка Мутафова е най-проникновена и точна: "Таньо, всички си мислят, че ти командваш Славето - но е тъкмо обратното".

Легенди се носят за впечатляващите бедра на актрисата

Жрицата на Мелпомена с пословични темперамент и въображение обаче винаги е готова да се вслуша в разумните доводи на мъжа си.

Татяна Лолова е родена през 1934 г. в София. Завършва във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) в класа на професор Стефан Сърчаджиев, а кариерата й започва още през 1955 г.

В края на следващата година, на 26 декември, тя е първата актриса, назначена в новосъздадения Сатиричен театър и става една от най-големите му звезди.

През 1978 тя временно напуска Сатирата и се премества в театър "София", за да играе драматични роли. И тук появата й на сцената се увенчава с успех. По-късно играе и на сцената на театър "199". В киното се снима в над 25 филма, като сред най-известните са "Петимата от Моби Дик", "Щурец в ухото", "Топло", "Бон шанс, инспекторе", "Опасен чар", "Последната годеница на принца", "След края на света", "Сбогом, мамо".

Снимка: BulFoto

Майка й е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител. Във ВИТИЗ е състудентка с още някои от големите български актьори - Ицхак Финци, Григор Вачков, Емилия Радева, Никола Анастасов, Досьо Досев и Леда Тасева. Кариерата й започва в русенския театър през 1955 година. Там работи една година.

Самата актриса още от началото на кариерата си мечтае да играе драматични роли, но още от първи курс всички забелязват комедийния й талант, с който тя се превръща в звезда в родните театър и кино. Татяна Лолова има редица театрални награди, а през 2007 година получи "Аскеер" за цялостно творчество. В последните години Татяна Лолова блести и от малкия екран с ролите си в сериалите "Английския съсед" и "Домашен арест".

Валерия КАЛЧЕВА

Impressio честити празника на невероятната ни актриса и й пожелава здраве и енергия, за да не спира да ни радва!

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Цветана Манева с Почетния знак на президента: Усещам, че имаме дълг към всичките деца на България

"Впечатляващият талант и неподражаем почерк едновременно вълнуват и респектират поколения българи", посочи Румен Радев

Мартин Скорсезе: Не мисля, че киното умира. Трансформира се!

Филмовата легенда получи почетна "Златна мечка" на кинофестивала "Берлинале"

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър

Почина актрисата Златина Дончева-Джамбазова

Поклонението ще се състои на 21 февруари (сряда) от 11.30 ч. в Православния храм "Успение Богородично" на Централни софийски гробища