Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Теодор Ушев ще режисира първия си пълнометражен игрален филм в България

КИНО

Теодор Ушев ще режисира първия си пълнометражен игрален филм в България

Лентата е антиутопия и първи опит в българското кино в областта на научната фантастика

Пълнометражна игрална екранизация на романа "Пумпал" на Владислав Тодоров ще бъде най-новия проект на аниматора Теодор Ушев, който тази година беше номиниран за Оскар за късата анимация "Сляпата Вайша".

Филмът ще бъде сниман в България през есента на 2018 г. и е първия режисьорски проект на Ушев, финансиран у нас и подкрепен от Националния филмов център. Сценарист на филма е авторът на едноимения роман Владислав Тодоров, а оператор - Емил Христов. Екранизацията ще бъда копродукция с Канада и Румъния.

Още

Variety сравни Теодор Ушев с Ван Гог

Variety сравни Теодор Ушев с Ван Гог

Лентата е антиутопия и е на практика първи опит в българското кино в областта на научната фантастика.

Като жанр в литературата и киното, антиутопията често описва въображаемо общество, където настоящи обществени тенденции се превръщат в кошмарни крайности, каквато е и историята в "Пумпал".

Филмът "Пумпал" ще разкаже историята на безсмъртна нация, която иска да напусне земята от борда на Пумпала. В това общество женският пол е вече ненужен, ще бъде съхранена само една мостра на приказно красива жена, която ще бъде отнесена в Космоса. Сюжетът на мрачната приказка е поглед в бъдещето, а голяма част от него е свързана с един от култовите паметници на комунизма в България - Бузлуджа, чиято форма напомня пумпал, от където идва и заглавието на проекта. В текста монументът има символно значение на летяща чиния, замък на злото, който ще излети в бъдещето.

Освен на Бузлуджа, са предвидени снимки и на различни знакови паметници на тоталитарната монументална архитектура, намиращи се в Румъния, Албания, Македония и Украйна.

Филмът е втория игрален филм, сниман от Теодор Ушев, след "Кристин, която маха от влака", част от омнибуса "8.19", чиято премиера предстои до края на годината.

Романът "Пумпал" на Владислав Тодоров излезе на българския пазар през май т.г. На широката публика авторът е известен най-вече с двата си екранизирани романа - "Цинкограф" (под името "Цветът на хамелеона", реж. Емил Христов) и "Дзифт", филмиран от Явор Гърдев. "Пумпал" ще бъде третият филмов проект, заснет по сценарии на Тодоров в България.

Новината от вчера е, че Теодор Ушев е избран за официален гласуващ член на Американската академия за филмови изкуства и науки AMPAS, връчваща наградите Оскар.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Новият български филм "Късата клечка" поглежда към "Генезиса на злото"

Руслан Мъйнов, Китодар Тодоров, Никола Стоянов и Валери Йорданов попадат в макабрена игра на зависимости, порочни връзки и мръсни тайни

"Дяволското гърло" със световна премиера на три континента

Сериалът е първата българска кинопродукия, която ще се разпространява едновременно в целия англоезичен свят

Филмът "За душата" спечели наградата "Ани" за най-добра пълнометражна анимация

Посветената на джаза анимация спечели също наградите за сценарий, монтаж, музика, визуални ефекти, анимационен герой, графика

Снимат холивудски римейк на съветския "Ирония на съдбата"

Една от най-обичаните руски комедии ще има римейк като действието се премества от съветските предградия към САЩ

Харвардската театрална трупа избра актрисата Вайола Дейвис за жена на годината

През март Вайола Дейвис стана най-номинираната за наградата "Оскар" афроамериканска актриса

Роберто Бенини с награда "Златен лъв" за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция

Още със своя дебют Бенини се наложи в света на италианската сцена като безпрецедентна и референтна фигура, написа в съобщение за медиите директорът на Мострата Алберто Барбера