Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Хулиганът-легенда Робърт Де Ниро на 74

ЗНАМЕНИТОСТИ

Хулиганът-легенда Робърт Де Ниро на 74

"Разяреният бик" е любящ баща на 6 деца, две от които са от сурогатна майка

Снимка: Shutterstock

Робърт Антъни Де Ниро е роден на 17 август 1943 година в един от най-ужасните квартали на Ню Йорк, наричан "Дяволската кухня". Престъпността е навсякъде и малкият Робърт израства в тази среда почти сам - родителите му се развеждат, когато е на 2 годинки и малко.

Минава през "университетите" на живота още като дете. Родителите му са италианци в Америка - интелигенти, търсещи своето място в чуждата държава и заети повече със себе си. Баща му - Робърт Де Ниро-Старши, е с италиано-ирландски произход, художник, скулптор и поет.

Снимка: Shutterstock

Още

Зад кадър: Уникални снимки на невероятния Мартин Скорсезе от снимачната площадка

Майка му - Вирджиния Адмирал, също е художничка и поетеса. Антъни мечтае за изява, но трябва сам да извоюва своето място под слънцето. Важното е, че отрано се научава, че нищо не се постига без труд и постоянство.

В Холивуд е известен като един от най-големите перфекционисти в актьорската професия, готов на всякаква саможертва, за да постигне максимално покритие с кинообраза, който пресъздава.

С баща си художника Робърт Де Ниро-старши през 1946 г.

Още

На 77 суперменът Чък Норис е дядо на 6 внука

Робърт Де Ниро е име - легенда - актьор, режисьор и продуцент, основател на филмовия фестивал в Трибека. Носител на два "Оскар"-а. Амплоато му на актьор е гангстер, мафиотски бос, във всички случаи - роли, които пресъздават образи на индивидуалисти, бунтари, конфликтни личности.

Най-любопитното е, че в реалния живот Де Ниро е мек баща, добър приятел и човек, готов на всяка цена да помогне на изпаднал в нужда. Неслучайно става любимец на едни от най-големите режисьори на нашето време - Брайън де Палма и Мартин Скорсезе. 

С Ингрид Боултинг в "Последният магнат" (1976)

С какво ги впечатлява?

С Мартин Скорсезе на снимачната площадка на "Шофьор на такси" (1976)

Още

На 37 години Джак Никълсън разбира, че сестра му е негова майка

"Де Ниро е най-отговорният човек, когото познавам!..", казва за него Скорсезе. За да изиграе ролята на Джейк Ла Мота във филма му "Разяреният бик" /1980 г./, Де Ниро наддава 25 килограма, ходи на тренировки по бокс и изучава характерите на хора от типажа на героя си.

За ролята си във филма "Нос Страх" си изпилява зъбите. Стоматологът, при който отишъл, изпаднал в ужас, когато Де Ниро му съобщава какво иска от него. Максимализмът на актьора е ненаситен да придобива нови и нови умения - за филма на Скорсезе "Ню Йорк, Ню Йорк", Де Ниро се научава да свири на саксофон и с часове "тормози съседите си".

В "Жестоки улици" (1973)

Още

"Свръхчовекът" Джеки Чан няма застраховка живот

Когато става знаменитост, често го разпитват за детството му. Отдава дължимото на родителите си, въпреки огорчението си от развода им. Казва, че именно майка му настоявала той да се запише да учи в гимназия по изкуствата, и че не тя е виновна, че на 13 той става "хулиган".

Всъщност, като всеки тийнеджър е искал да порастне бързо и за повече "авторитет", се записва за член на улична банда с името "Малката Италия". Може би като всяко момче-бунтар, без причина "мразел" родителите си.

Още

Легендата Брус Уилис: С лишаването ми от коса, Бог е искал да ми напомни, че съм просто човек

Скарва се с баща си, но тъгува за него и когато става на 18 "ритуално", както сам се изразява, се сдобрява с него, когато научава, че баща му е в депресия. Лети до Париж, за да се срещне с него и го връща обратно в Ню Йорк.

Малкият Робърт расте и възмъжава. Страстите се уталожват и разумът взима връх, за да го превърне в отговорен човек и голям професионалист.

"Разяреният бик" (1980)

Още

53-годишният новозеландец Ръсел Кроу е най-награждаваният съвременен холивудски актьор

Важна роля за неговото израстване като актьор, изиграват уроците му при Стела Адлер - известна актриса и учителка на много от култовите актьори. По-късно Де Ниро посещава и актьорската школа на Ли Страсбърг. На 16 играе в театрална постановка по Чехов. Бавно и целенасочено следва мечтата си - киното.

Филмовият му дебют е във филма на Брайън де Палма - "Приветствия" /1968 г./ . Успехът не идва веднага. Изиграва доста второстепенни роли, докато го забележат в "Бий бавно барабана" през 1973 година. И ето че на хоризонта се появява Мартин Скорсезе - режисьорът, който ще го направи наистина известен. Първият им филм заедно е "Конарни улици". Следват "Шофьор на такси", "Разяреният бик", "Кпралят на комедията", "Добри момчета", "Нос Страх", "Ню Йорк, Ню Йорк" и "Казино". 

В "Кръстникът II" (1974)

Едно от най-характерните неща в нестандартното лице на Де Ниро, са неговите мимики. Според много критици, те са част от неговата актьорска игра и са толкова изразителни, колкото и репликите му.

"Имало едно време в Америка" (1984)

Първият "Оскар" е за ролята на Де Ниро в "Разяреният бик". Следващият - за поддържаща мъжка роля в "Кръстникът 2". Вторият "Оскар" е много любопитен, защото Де Ниро и Марлон Брандо взимат статуетката за една и съща роля - Де Ниро изиграва младия Вито Корлеоне, Брандо - стария. Така двамата си "поделят" славата на италианския мафиот.

"Ловецът на елени" (1978)

Още

Едва 10-годишен Кърт Ръсел впечатлил самия Уолт Дисни

Де Ниро е носител не само на "Оскар"-и, но и на "Златен глобус" /1980 г./ През януари 2011 г. получи и втори "Златен глобус" - за цялостен принос в развитието на кинематографията. Сумарно, за всичките си участия във филми, Де Ниро е донесъл на киното печалба от 2 милиарда долара. Актьорът обичал да се шегува, че първият му хонорар - в театъра, бил 50 долара, но те били "най-скъпите пари в живота му".

С Ан Хатауей в "Обратно в играта" (2015)

Робърт Де Ниро е зодия Лъв, и както изглежда сърцето му е наистина "лъвско", но се шегува със себе си, че с жените и децата си е "котенце". Актьорът има 6 деца, две от които - синът Елиът и дъщерята Грейс, са износени от сурогатна майка - от втората съпруга на Де Ниро - актрисата Грейс Хайтауър.

С втората си съпруга - актрисата Грейс Хайтауър на фестивала в Кан (Снимка: Shutterstock)

Еми МАРИЯНСКА

1/1

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

С втората си съпруга - актрисата Грейс Хайтауър на фестивала в Кан (Снимка: Shutterstock)

"Разяреният бик" (1980)

С Мартин Скорсезе на снимачната площадка на "Шофьор на такси" (1976)

"Ловецът на елени" (1978)

"Имало едно време в Америка" (1984)

С Ан Хатауей в "Обратно в играта" (2015)

В "Кръстникът II" (1974)

В "Жестоки улици" (1973)

С Ингрид Боултинг в "Последният магнат" (1976)

С баща си художника Робърт Де Ниро-старши през 1946 г.

С Мишел Пфайфър в "Магьосникът на лъжите" (2017)

Календар

Препоръчваме ви

Приятни мигове с двама от "учениците" от "XII a"

Запознайте се с Дара и Бранимир, или иначе казано - с Велислава и Калоян

Премиера "в червено" препраща към тайното видеонаблюдение - темата на "Вездесъщият"

Филмът на Илиян Джевелеков поставя под въпрос личното ни пространство в съвременния свят – свят, в който СРС-тата и камерите ни заобикалят отвсякъде

"Слава" е българското предложение за "Оскар" за чуждоезичен филм

Филмът е избран да представя страната ни за 90-ото издание на отличията на Американската филмова академия.

Ученическа носталгия и младежка еуфория на премиерата на "XII A"

В първия учебен ден бляскавото събитие около най-новата тийнейджърска лента върна в час множество настоящи и бъдещи звезди на киното и театъра

Успехът на "ТО" - свидетелство за първичния ни страх от клоуните

Коулрофобията датира от епохата на шутовете в Англия още през 16-и век

Учебната година стартира с премиерата на "XII A"

На фокус във филма са сложните отношения между учители, ученици и родители